25 LET KMETIJSKO-GOZDARSKE ZADRUGE PIVKA

NatisniE-pošta

Kmetijsko-gozdarska zadruga Pivka je nastala leta 1992 s preoblikovanjem 51 22Temeljne organizacije kooperantov gozdarstva Pivka (TOK Pivka, ki je deloval v okviru Gozdnega gospodarstva Postojna) po sprejetju Zakona o zadrugah in Zakona o gozdovih RS.

»Danes KGZ Pivka združuje 66 članov in zaposluje devet ljudi. Letno ustvari okrog 2,5 milijona evrov prometa. Vsa leta delovanja zadruga ohranja pozitivni poslovni izid. V strukturi prometa gozdarstvo predstavlja 85-odstotni delež, kmetijstvo pa 15-odstotnega. Zadruga posluje tako doma kot v tujini. Zunanje države, v katerih imamo prodajne poti, so: Italija, Avstrija, Romunija in Hrvaška,« o poslovanju zadruge pove Matej Biščak, direktor zadruge.

51 2351 25Vsa leta se zadruga ukvarja z odkupom in prodajo lesa ter živine in drugih kmetijskih proizvodov (predvsem sena). Za svoje delovanje ima urejeno upravno stavbo, parkirišče avto parka, zaprta skladišča in 3300 m2 asfaltiranega zunanjega skladišča za les. Neposredno ob upravni stavbi ima digitalno cestno tehtnico, s katero zadruga opravlja storitve tehtanja tudi za zunanje naročnike. Zadruga je v svoji regiji in navzven prepoznana kot specializirana gozdarska zadruga.

V zadnjih letih zadruga odkupi in proda okoli 35.000 m3 okroglega lesa. Veliko lesa proda kupcem preko šleperskih dostav in železniškega prometa. Poleg odkupa lesa na gozdnih cestah odkupuje tudi les na panju, kar pomeni, da s svojimi podizvajalci opravi lastnikom gozdov še gozdno proizvodnjo (posek in spravilo lesa). Poleg tega zadruga opravlja storitev51 26 izvedbe gojitvenih in varstvenih del ter gradnjo in vzdrževanje gozdne infrastrukture. KGZ Pivka se s svojim delom aktivno vključuje v delo v državnih gozdovih, in sicer za državno 51 24gozdarsko podjetje SIDG. KGZ Pivka je ena od redkih zadrug, ki ima koncesijo za izkoriščanje državnih gozdov za deset let na območju Postojne in Kočevja. Upravlja okoli 45 ha državnih gozdov. A. J.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij