70 LET KMETIJSKO-GOZDARSKE ZADRUGE IDRIJA

NatisniE-pošta

Kmetijska zadruga Idrija je bila ustanovljena 51 1812. decembra 1948 in je štela 20 članov. Skozi zgodovino se je zadruga večkrat združevala in statusno preoblikovala ter krepila svoje članstvo. Leta 1992 se je preoblikovala v Kmetijsko-gozdarsko zadrugo Idrija, ki danes pokriva področje občin Idrija in Cerkna. V zadrugo je včlanjenih 116 kmetov, ki se večinoma ukvarjajo z živinorejo – proizvodnjo mleka in mesa.

51 2051 19»Zadruga se ukvarja z odkupom kmetijskih proizvodov, kot sta mleko in živina, ter s trgovinsko dejavnostjo, ima pa tudi lastno klavnico in mesno predelavo v Idriji, kjer opravlja zakol vseh vrst živine, prodaja sveže meso ter proizvaja in prodaja mesne izdelke. Zadruga letno od 57 članov odkupi okrog 3.600.000 litrov mleka. Vse odkupljeno mleko dostavljamo v mlekarno Planika v Kobarid,« je ponosen Matej Gantar, predsednik zadruge.

»Odkupljeno živino koljemo v lastni klavnici v Idriji, ki ima od leta 2013 tudi certifikat za zakol živali iz ekološke reje. Letno zakoljemo okrog 1600 GVŽ – govedine in drobnice. V klavnici imamo tudi proizvodnjo mesnih izdelkov po domačih tradicionalnih receptih in postopkih. Mesne izdelke, poznane kot 'Mesne dobrote iz Idrije', tržimo v glavnem bolj lokalno – na Primorskem in Notranjskem, v zadnjem času pa se že uveljavljamo tudi v širšem slovenskem prostoru,« o zadrugi pove Franci Čuk, direktor zadruge.

Z mesnimi izdelki sodelujejo tudi v projektu »Radi imamo domače« na 40 prodajnih mestih Mercatorja. Zadruga ima v svoji sestavi sedem trgovin – štiri živilske, ki poslujejo pod franšizo Mercatorja, in tri tehnične. V živilskih trgovinah svoje mesto vse bolj najdejo proizvodi in izdelki iz lokalnega okolja v »domačem kotičku«. Prav zaradi visoke kakovosti, ki jo dosegajo z uporabo najboljših sestavin, vse zadružne 51 21mesne proizvode krasi slogan: »Okus je doma v kvaliteti.« A. J.
Fotografije arhiv KGZ Idrija

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij