70 LET KMETIJSKO-GOZDARSKE ZADRUGE M SORA ŽIRI

NatisniE-pošta

Začetki zadružništva na Žirovskem segajo že v leto 1895, ko je bila ustanovljena prva konzumna zadruga, 51 12prelomnico pa predstavlja 19. marec 1948, ko je bila ustanovljena Kmetijsko nabavno prodajna zadruga Žiri.

S prizadevnostjo in zadružno zavestjo članov in zaposlenih se je zadruga iz leta v leto krepila in se razvijala, pri tem pa doživljala raznovrstne organizacijske spremembe. Ena takšnih je bila združitev zadruge v SOZD Mercator Ljubljana v letu 1980, ki je zadrugo ohranil kot enovito organizacijo z vsemi dejavnostmi. Pomembna sprememba se je zgodila s pripojitvijo Mizarskega podjetja Žiri leta 1984, s katero se je povečala poslovna moč zadruge, bistveno razširil promet, predvsem pa je bila zagotovljena celotna reprodukcijska veriga: od lastne lesne surovine v zadružnih gozdovih preko primarne predelave na žagi do finalne proizvodnje v enoti Mizarstvo.

51 13Leta 2000 si je zadruga z nakupom podjetja Norica 51 15v Radovljici utrdila pozicijo močnega ponudnika stavbnega okovja, katerega začetki segajo v leto 1990. Prodaja stavbnega okovja je postopoma postala ena od najpomembnejših dejavnosti zadruge. Da bi zadruga povečala dolgoročno varnost zadružnikov in zaposlenih, je oktobra 2006 skupaj s člani ustanovila družbo M Sora, trgovina in proizvodnja, d.d., na katero je bilo preneseno poslovanje, ki ni vezano na kmetijstvo. Zadruga je postala največji posamični lastnik te družbe.

»KGZ M Sora, njena delniška družba M Sora d.d. in njenih šest hčerinskih podjetij v prav toliko državah poslujejo vrsto let uspešno in stalno širijo obseg poslovanja. Celotni skupni prihodki že krepko presegajo 30 milijonov evrov, skupni dobiček se približuje milijonu evrov. Celotna M Sora zaposluje več kakor 200 sodelavcev. Naša okna najdete na vseh celinah, smo največji ponudnik materialov za proizvodnjo oken in vrat v Sloveniji,«51 16 s ponosom predstavlja zadrugo njen direktor Aleš Dolenc.

Anton51 47 Kokelj, dolgoletni predsednik zadruge, pa o dejavnosti zadruge ponosno pravi: »KGZ M Sora z.o.o. s 188 člani je postala največji odkupovalec mleka vse od Ljubljane pa do morja. Leta 2017 se je zaradi propada sosednje zadruge Krpan naši mlečni progi priključila večina kmetov s tega območja, od skoraj sto kmetov bo letos zadruga odkupila več kakor 7 milijonov litrov mleka. Zadruga od kmetov odkupi več kakor 25.000 m3 hlodovine in več kot 300 ton živine. Zadruga je v zadnjem letu bistveno povečala tudi oskrbo kmetov z repromaterialom. Smo solastniki Mlekopa in Loških mesnin ter tako skupaj še močnejši in povezani v predelovalno verigo.«

KGZ M Sora za slovenska merila ni tipična kmetijska zadruga, po obsegu in razvejani dejavnosti je bližja zadrugam, 51 17kot jih poznajo drugje po Evropi. Kljub temu pa ostaja zvesta in pripadna zadružnim načelom, ki ostajajo temeljna vrednota zadruge. A. J.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij