70 LET KMETIJSKE ZADRUGE SLOVENSKE KONJICE

NatisniE-pošta

Kmetijska zadruga Slovenske Konjice je bila ustanovljena leta 1948. Delovala je na ožjem območju Konjic, pozneje pa so se ji priključile še številne okoliške zadruge iz Loč, Zreč, Vitanja in tudi državno posestvo.51 7

V svoji sestavi je zadruga imela lastno proizvodnjo, kooperacijo s trgovinami in hranilno-kreditno službo. Upravljala je 700 ha zemljišč, od tega 100 ha vinogradov, 150 ha sadovnjakov, ostalo pa so bile njive in travniki. Leta 1990 se je iz zadruge izločila lastna proizvodnja, v katero je zadruga vsa leta veliko vlagala.

Anton Kuzman, direktor zadruge, pravi: »Danes se Kmetijsko-gozdarska zadruga Slovenske Konjice ukvarja z odkupom mleka, živine in lesa. Letno odkupimo več kakor 9 milijonov litrov mleka, ki ga v celoti prodamo v mlekarno Celeia, kjer imamo lastniški delež. Odkupimo več kakor 2.000 glav živali, največ mladih pitanih goved. Zadruga ima tudi pet trgovin s tehničnim in kmetijskim blagom ter tri bifeje. Je pomembna lastnica Mlekarne Celeia v Arji vasi. V zadrugo je včlanjenih 284 članov in zaposluje 50 delavcev. V zadnjem desetletju ji je uspelo zgraditi tri nove sodobne trgovine. Zadruga letno ustvari skoraj 11 milijonov evrov prihodkov in posluje uspešno.«

 

51 8Zadrugo vodi devetčlanski upravni odbor. 51 9Predsednik zadruge je že tretji mandat Milan Hrovat, ki je o zadrugi povedal: » »V zadrugi se zavedamo, da moramo biti dober servis za kmeta. S tem namenom smo tudi v vseh naših krajih, v Vitanju, Zrečah, Ločah in Slovenskih Konjicah zgradili nove trgovine oziroma obnovili stare in tako omogočili boljši in sodobnejši nakup. Tako ostajamo bližji ljudem in podeželju. Ponosen sem na vse, kar smo zgradili in naredili. V prihodnje želim naši zadrugi razvoja in stabilnosti ter da bi se še naprej z vsem znanjem, poštenjem, energijo in izkušnjami borili za interese vseh, ki z zadrugo sodelujejo. Z rednimi odkupi in plačili pripomoremo, da je naše podeželje naseljeno in urejeno.«

51 10Zadrugo vodi devetčlanski upravni odbor. 51 11Ob 70-letnici je zadruga 15. avgusta 2018 v Slovenskih Konjicah pripravila slovesnost, kjer so se zbrali člani, zaposleni in upokojenci zadruge ter številni gostje in poslovni partnerji. A. J.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij