ŽETEV PŠENICE 2018

NatisniE-pošta

Po prvih ocenah je letošnja letina pšenice zaradi vremenskih razmer na nekaterih območjih manjša tudi za več kot 30 odstotkov, slabša pa je tudi kakovost. Zaradi čezmerne vlage se je pojavila tudi okužba pšenice s plesnijo. Zato so vse kmetijske organizacije pozvale ministrstvo, da pomaga poljedelskim kmetijam, ki jih je prizadel velik izpad dohodka. Letos so pridelovalci in zadruge oblikovali nov predlog parametrov za oblikovanje modela odkupa pšenice, ki pa ni bil sprejemljiv za mlinskopredelovalno industrijo. Zato so za letošnji odkup veljali dosedanji parametri odkupa krušne pšenice z razredi A, B1, B2 in razred C za krmno pšenico. Pogoji odkupa so bili nespremenjeni, poleg beljakovin in hektolitrske teže sta bila kriterija za razvrščanje v kakovostne razrede še padno število in sedimentacija. Predlagana odkupna cena pšenice je bila za krmno pšenico razreda C od 135 evrov za tono, za krušno pšenico pa od 140 do 145 evrov za tono za razred B2 in 150 do 165 evrov za tono za razred B1. Za razred A je bila predlagana cena od 165 do 170 evrov za tono navzgor. Nekateri kupci so nagradili pšenico kakovostnega razreda A z večjim odstopanjem beljakovin (A+). Ko bo letina zaključena ter pšenica prevzeta in obračunana, bo znano, kako uspešna je bila letošnja letina. Oblikoval se je tudi sektorski odbor za žita v okviru Zakona o promociji, ki bo začel z aktivnostmi za vstop sektorja žit v shemo izbrana kakovost Slovenija in sprejel odločitev o vstopu v sektorsko promocijo po zakonu. M. A.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij