Planinska krompirjeva frika s Tolmina

NatisniE-pošta

 

Frika je bila nekoč pastirska jed, pogosto pa so jo za večjo moč uživali tudi kmetje in kosci, ki so kosili senožeti. Na Tolminskem gospodinje pripravljajo krompirjevo friko, čeprav poznamo tudi jajčno. Obe sta značilni regionalni jedi v dolini Soče. Domovina tako ocvrtega sira je v Italiji, v Furlaniji - Julijski krajini. Lahko jo ponudimo kot samostojno jed, vendar jo pogosto ponudijo skupaj s polento.
 
Sestavine za pripravo krompirjeve frike za 4 osebe:
·         1 kg krompirja
·         1/2 kg sira TOLMINC, KOBER ali MATAJUR
·         svinjska mast ali olje za pečenje
·         slanina za okus.
 

Krompir olupimo, narežemo na lističe ter spečemo na svinjski masti in slanini. Krompir pokrijemo, da se bolje duši. Ko je mehek, dodamo sir in narahlo zapečemo.

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij