Juha iz "svinjskega hrbtišča"z ribano kašo

NatisniE-pošta

Za domačo jed iz štajerskega vinorodnega okoliša je značilna »juha iz hrbtišča«, ki se običajno kuha ob kolinah. Predstavljamo vam juho, ki jo po ustnem izročilu že več generacij pripravljajo na kmetiji Alenke in Fanike Leber iz Zgornje Kungote.
 
Priprava juhe:
Svinjsko hrbtišče položimo v lonec ter ga prelijemo z vodo. V lonec dodamo mali gomolj zelene, šop zelenega peteršilja, na plošči popečeno čebulo, par svežih korenčkov. Vse skupaj solimo in kuhamo do mehkega.
 
Ko je meso skuhano, juho odlijemo in vanjo zakuhamo »ribano kašo«. Ribano kašo pripravimo tako, da skupaj v trdo zmes umesimo jajce, moko in vodo. Trdo zmes naribamo na kuhinjsko krpo in pustimo pol ure, da se posuši, potem jo zakuhamo v pripravljeno juho.
 
K juhi običajno ponudimo »žemeljsko« omako. Slednjo pripravimo tako, da žemlje narežemo na kocke, jih damo v ponev in prelijemo z juho toliko, da se napojijo. Po okusu solimo in popramo ter dodamo nariban sveži hren, po želji tudi omako od pečenke.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij