Delitev gozdne parcele

NatisniE-pošta

Že v letu 2007 je bil Zakon o gozdovih dopolnjen z določbo, da gozdnih parcel, manjših od 5 ha, ni dovoljeno deliti, razen pri gradnji javne infrastrukture.

Omejitev je bila sprejeta zato, ker je zasebna gozdna posest v Sloveniji v povprečju majhna in praviloma razdeljena v več ločenih parcel. Razdrobljenost majhne posesti otežuje gospodarjenje z gozdovi. V postopkih sprememb in dopolnitev občinskih prostorskih aktov je bila ponekod na delu gozdne parcele dosežena sprememba namenske rabe, npr. v kmetijsko ali stavbno zemljišče. Zaradi tedanje določbe o prepovedi delitve gozdnih parcel ustreznega dela zemljišča ni bilo mogoče odmeriti za rabo, določeno z veljavnimi prostorskimi akti. Podobno ni bilo mogoče deliti gozdnih parcel v državni lasti zaradi vračila gozda v naravi v postopku denacionalizacije. Zato je bila določba o delitvi gozdnih parcel leta 2010 dopolnjena. Po veljavnem zakonu se zemljiške parcele, ki so gozd in so manjše od 5 hektarjev, lahko delijo samo, če ni v prostorskih aktih na taki zemljiški parceli ali njenem delu določena namenska raba gozd ali če je to potrebno zaradi gradnje javne infrastrukture ali so v solastnini z Republiko Slovenijo ali lokalno skupnostjo.
dr. Franci Avsec, pravni strokovnjak

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij