Koline so del naše dediščine

NatisniE-pošta

Čas okoli martinovega, božiča in pred pustom je na Slovenskem tudi čas kolin, domačega praznika, ki mu ponekod pravijo furež, drugod koljerija ali celo prašičji praznik. Na koline je po navedbah etnologa Janeza Bogataja vezano obredje, ki je bilo v upodobitvah klanja prašiča znano že v srednjem veku, hkrati pa ravno koline predstavljajo izjemno dediščino slovenske prehranske in kulinarične kulture, ki se kaže v zelo velikem številu različnih prehranskih izdelkov, katerih posebnosti se skrivajo v recepturah in postopkih prekajevanja in sušenja. Poglejmo samo klobase: poznamo jih od belih kašnatih do zasavskih jetrnic, kožaric, krvavic in mulc ter do izjemne kranjske klobase, ki po Bogataju velja za kulinarično mojstrovino brez primere. Škoda pa je, dodaja ugledni etnolog, da kulinaričnega bogastva še vedno nismo ustrezno zaščitili in kot prepoznavno znamko ponudili domačim in tujim kupcem.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij