Jaslice

NatisniE-pošta

 

Jaslice so miniaturni prikaz Jezusovega rojstva v Betlehemu. Na Slovenskem so prve jaslice izpričane leta 1644 v jezuitski cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani. Iz cerkva so se širile med mestne družine, v 19. stoletju pa so se uveljavile tudi na podeželju. Jaslice so bile pred božičnim drevesom osrednji božični okras. Postavljali so jih v bogkov kot ali skupaj z božičnim drevesom. Izdelali so jih zadnji teden v adventu. V Porabju so v tem času hodili in prepevali »betlehemštje«, trije božični koledniki. Eden med njimi je imel okrog vratu obešene jaslice. Ko so domačim pokazali jaslice, so prosili denar »za bosega Jezusa, da mu kupijo čevlje«.
V Pomurskem muzeju Murska Sobota hranijo en primer jaslic s papirnatimi figurami. Prizorišče je postavljeno v leseno škatlo, ki je s sprednje strani zastekljeno. Jaslice so se obesile na steno. Papirnate figurice so kupljene, okviri in leseni deli pa so verjetno izdelani doma. Najverjetneje so jih uporabljali v prvi polovici 20. stoletja.
 
Za Slovensko etnološko društvo pripravila: Jelka Pšajd
 
Podnapisi k fotografiji: Jaslice v zastekljeni škatli. Hrani: Pomurski muzej Murska
Sobota. Foto: Tomislav Vrečič                       

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij