Novela ne velja za zadruge

NatisniE-pošta

 

V zadnjem času je v strokovni javnosti in dnevnem časopisju dvignila precej prahu novela Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1E).
 
Novela med drugim določa, da ustanovitelj, družbenik, član poslovodstva ali organa nadzora družbe ne more biti, kdor je član poslovodstva ali organa nadzora družbe, nad katero je bil začet eden od postopkov zaradi insolventnosti ali prisilnega prenehanja. Sodišče, pristojno za odločanje v postopku zaradi insolventnosti ali prisilnega prenehanja, po uradni dolžnosti takšni osebi odvzame pooblastilo oziroma upravičenje za vodenje poslov oziroma jo odpokliče z mesta člana organa nadzora v vseh družbah, kjer ta oseba opravlja tovrstno funkcijo. Določene pa so tudi še druge omejitve pri registraciji družb. Temeljna argumenta proti navedeni noveli sta, da bo novela dodatno zavirala podjetništvo in ne bo dosegla učinkov za nazaj, kar naj bi bil njen prvotni namen. V praksi je prišlo celo do tega, da sodišča in AJPES nista mogla izvajati registracijskih postopkov družb in samostojnih podjetnikov, vendar je Ustavno sodišče RS odločilo, da se izvajanje novele, do končne odločitve v postopku za oceno ustavnosti, zadrži. Zakon pa ni posegal v registracijo zadrug, ki se lahko še vedno neomejeno registrirajo.

Primož Žerjav, pravni strokovnjak

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij