V zibelki slovenske kulture uspešno deluje Kmetijska zadruga Velike Lašče

NatisniE-pošta

Tradicija zadružništva ima v velikolaški pokrajini močne korenine. Temelji segajo v čas ustanovitve Zadružne hranilnice in posojilnice, ki je bila kmetom predvsem v finančno pomoč. Zato so naši predniki začeli razmišljati o ustanovitvi še ene zadruge. Spomladi leta 1913 so na pobudo 32 članov ustanovili Živinorejsko zadrugo, katere cilj je bil izboljšati plemensko vrednost živine, zato so v Švici kupili plemenske bike sivorjave pasme. Čez 15 let je bila ustanovljena še Mlekarska zadruga z dnevnim odkupom 200 litrov mleka. Po letu 1950 so na območju zadruge Velike Lašče nastale štiri zadruge v Robu, na Turjaku, v Dvorski vasi in na Karlovici, ki so se zaradi ekonomske šibkosti leta 1960 združile v Kmetijsko zadrugo Velike Lašče. V povezavi s predelovalno industrijo in trgovino je bil naziv zadruge KIT – KZ, kasneje je bilo njeno ime Mercator KZ. V zadrugo se je leta 1992 včlanilo 152 kmetov in delavcev. Od leta 1961 do 1990 je bila ena izmed glavnih dejavnosti zadruge trgovina na debelo z odkupom in prodajo izdelkov domače hišne obrti ter embalaže.

KZ Velike Lašče danes včlanjuje 121 zadružnikov, ima 43 zaposlenih in opravlja zelo raznovrstne dejavnosti. Enota kooperacija se ukvarja z odkupom mleka in živine. Število kmetij se zmanjšuje, leta 1982 je mleko oddajalo 140 kmetij, letos le še 28, tur_levstik.jpgživina pa se redi le za zakol. Zadruga se ukvarja tudi s klanjem živine za lastne potrebe ter opravlja storitve klanja za kmete, zasebne mesarje in gostinstvo. Zadruga ima tri trgovine na drobno z živili in galanterijo ter dva gostinska lokala. V Velikih Laščah je bil leta 2010 zgrajen zadružni trgovski center, kjer so trgovina z živili, tekstilom in galanterijo, bar in prostori Deželne banke Slovenije. V trgovini repromaterial se krajani oskrbujejo z blagom za kmetijstvo.
 
Ivan Levstik, predsednik zadruge: »Prihodnje leto naša zadruga praznuje sto let delovanja. Pohvalimo se lahko, da kljub težkim časom uspešno poslujemo. V letu 2010 smo ustvarili 5 milijonov evrov prihodkov, za leto 2011 ocenjujemo, da bo prihodek večji za 12 odstotkov. Želimo si, da bi člani čutili povezanost z zadrugo, kajti le z dolgoročnim in skupnim sodelovanjem bomo lahko dosegali zastavljene cilje. V načrtu imamo selitev klavnice iz urbanega središča Velikih Lašč na primernejšo lokacijo.« tur_kmet.jpg
 
Slika: Člani novega in starega upravnega odbora KZ Velike Lašče leta 2002
 
Velike Lašče, ki so le 30 km oddaljene iz Ljubljane, so zibelka slovenske kulture. Tu so se rodili Primož Trubar, Fran Levstik, Josip Stritar in Jože Javoršek. Na Gradežu si lahko ogledate staro sušilnico sadja, izpod lipe turjaške Rozamunde pa se ponuja prelep razgled na posest nekdanjih Turjačanov.

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij