Pustne šege, navade, reki in dobrote

NatisniE-pošta

Najstarejše plesno izročilo se je na Slovenskem ohranilo v povezavi s pustnimi maskami in šegami. Človek je bil v preteklosti povsem odvisen od narave in letnih časov. Pomemben je bil zlasti čas, ko je zima z vsemi vremenskimi neprilikami prehajala v pomlad. Na te spremembe je želel vplivati, tako da je nase sprejel krinko različnih živali in bajeslovnih bitij ter jih z izvajanjem gibov, poskokov, mimik in s plesom oponašal, da bi ugodno usmerjal neznane sile narave. In te šege, običaji in navade so se ohranile vse do danes.

Eden najbolj znanih pustnih običajev in mask v Sloveniji so ptujski kurenti ali koranti, ki so najbolj priljubljen in množičen tradicionalni pustni lik Ptujskega in Dravskega polja ter Haloz. Kurenti – koranti si zvonce in svojo opravo lahko nadenejo po svečnici ter začnejo z zvonjenjem in skakanjem privabljati v deželo pomlad in prinašati dobro letino. Nekoč so si smeli kurentovo opravo nadeti samo neporočeni fantje, danes pa so kurenti – koranti tudi možje, otroci in ženske. Še danes pa so se v nekaterih predelih Slovenije ohranile maske, ki so značilne le za tisti kraj. Tako so znani cerkniška čarovnica Uršula,cerkljanski lavfarji, na Dolenjskem kostanjeviška šelma, škoromati v Brkinih in še bi lahko naštevali. Vse do danes pa so se ohranili tudi pustni reki in verovanja, kot je tale: »Na pepelnico mora priti prva k hiši ženska, ki naj malo zapleše. Potem bo pri hiši debela repa.« Kot pravijo, pa morajo biti za pusta siti ljudje, živina in duhovi, zato pustnih dobrot na mizi na sme manjkati. (Povzeto po kurentovanje.net, welcome-to-slovenia.com, KUD Oton Župančič Vinica)
B. J.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij