Čudežna in običajna živila

NatisniE-pošta

Prehrana spada med najpogostejše teme našega življenja. Hrana je osnovni vir hranil za normalno delovanje našega telesa, pogosto pa postane nujna za preživetje v stresnih stanjih, še posebej, če nas napadejo hude bolezni, ki telo izčrpavajo. Takrat začnejo mnogi iskati »čudežna« živila. Zdi se, kot da ljudje v težkih stanjih potrebujemo nekaj več … Pa je to res »čudežno« živilo?
 
Čudežna živila: Če boste nekomu, ki je v hudem boju z boleznijo, zagotavljali, da sta krompir in kruh odlični živili, boste lahko tvegali zamero. Veliko več uspeha s »prehranskim svetovanjem« boste imeli, kadar mu boste predlagali, naj si priskrbi živilo, ki je težko dostopno in po možnosti še zelo drago. Kot da je cena tista, ki določa kakovost stvari v življenju. Zanimivo je tudi, da tistih, ki iščejo čudeže, ne zanimajo posebej strokovne kompetence »svetovalca«. Najpomembneje je, da je prepričljiv! Kajti, roko na srce, ko smo v stiski, velikokrat potrebujemo le tolažbo. »Čudežna« živila, ali še priročneje, razni ekstrakti in drugi tekoči ali praškasti zvarki so tako pogosto primerno tolažilno orodje. Ali v resnici pomagajo, tisti, ki ga uživa, v resnici ne ve. Ker presnovni procesi pač niso stvar občutka, temveč so to zapleteni biološki procesi. Človek pa ima občutek, da je nekaj naredil zase. Če bi jedel kruh in krompir, tega občutka ne bi imel.
 
Običajna živila: Običajna živila so tista, ki so z lahkoto dostopna, in če jih pridelamo doma, jih imamo praktično takoj na mizi. Vemo, kako so bila pridelana, koliko so bila onesnažena tla, v katerih so rasla ali pa se na njih pasla, na njih pa tudi ni nobene škode zaradi prevoza. Tako se v običajnih kmetijskih pridelkih in izdelkih skriva pogosto biološko polnovredna hrana, ki našemu telesu zagotavlja vsa bistvena hranila za boj v težkih bolezenskih stanjih. Ker je lahko dostopna, je na voljo v večjih količinah in ves čas! Polnovredna sestava in dostopnost pa preprečujeta podhranjenost, ki je najpogostejša spremljevalka bolezni. Podhranjenemu bolniku pa ne bo pomagalo še tako »čudežno« živilo. Tudi zato sta kruh in krompir velikokrat bolj »čudežna« kot reklamirani izdelek, ki na našo mizo prispe preko pol zemeljske poloble.
Svetuje mag. Nada Rotovnik Kozjek, strokovnjakinja za prehrano z Onkološkega inštituta v Ljubljani

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij