Denacionalizacija

NatisniE-pošta

Bralec piše o problemu z denacionalizacijo nepremičnine. Če smo pravilno razumeli vprašanje, je njegov prednik kupil gozdno zemljišče med drugo svetovno vojno. Vendar novi lastnik ni predlagal vpisa prenosa lastninske pravice v zemljiško knjigo, kjer je ostal vpisan kot lastnik prodajalec, prejšnji lastnik. Po vojni je bil gozd, v zemljiški knjigi še vedno vpisan na prejšnjega lastnika, podržavljen, po uveljavitvi Zakona o denacionalizaciji pa vrnjen pravnim naslednikom prejšnjega lastnika.

Odgovor: Tudi po predpisih, ki so v Sloveniji veljali pred drugo svetovno vojno in med njo, je bil za pridobitev lastninske pravice na podlagi pogodbe potreben še vpis v zemljiško knjigo. Ta vpis, kot piše bralec, ni bil opravljen in lastninska pravica na tej podlagi ni mogla preiti na kupca. Možna bi bila t. i. »zunajknjižna« pridobitev lastninske pravice s priposestvovanjem, se pravi, da oseba, ki ima v posesti nepremičnino določeno daljšo (t. i. priposestvovalno) dobo v dobri veri na podlagi zakonitega naslova (veljavne pogodbe), z iztekom te dobe pridobi lastninsko pravico. Toda problem je v tem, da nepremičnin v družbeni lastnini po predpisih ni bilo mogoče priposestvovati in za čas družbene lastnine priposestvovalna doba ni mogla teči. Poleg tega bi moral bralec pri priposestvovanju lastninske pravice dokazati nepretrgan obstoj posesti prednikov in njegove posesti na zadevni nepremičnini, kar pa je glede na odločbo o podržavljenju in obvezno gospodarjenje z državnimi/družbenimi gozdovi po gozdnih gospodarstvih verjetno težavno. Če smo prav razumeli zelo splošno vprašanje, so možnosti za uspeh v pravdi oziroma denacionalizacijskem postopku omejene. Podrobneje pa bi lahko svetovali, če bi predložil natančnejše podatke, pomembne za presojo spornega vprašanja.
 
dr. Avsec, pravni strokovnjak

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij