Belo zlato

NatisniE-pošta

Za večino sesalcev je mleko prva hrana. Zakaj se je mati narava tako odločila, verjetno nikoli ne bomo popolnoma razumeli. Nekaj odgovorov pa nam ponuja že sestava mleka sama.
 
Kaj je mleko
Mleko je raztopina hranil, ki je blizu popolnemu živilu. Glavni delež mleka predstavlja voda, in sicer v kar 87 %. Če pogledamo sestavo kravjega mleka, ki ga najpogosteje uporabljamo, vidimo, da so v njem dobro zastopana glavna hranila (povprečne vrednosti): beljakovine 3,6 %, maščobe 3,5 % in mlečni sladkor 7,4 %. Vsebuje tudi vitamine A, D, E, B1, B2 in vitamin C ter številne minerale. Najboljša oblika mleka pa je prvo mleko ali kolostrum. Kolostrum je »obogatena« oblika navadnega mleka, odlikuje ga predvsem visoka vsebnost snovi, ki ščitijo mlad organizem pred infekti.
 
Mleko koristi zdravju
Visok delež vode ter dobra zastopanost sladkorjev, beljakovin, kalcija in drugih mineralov uvrščajo mleko tudi v skupino živil, ki je zelo primerna za vse, ki živijo aktivno in bi radi zavarovali svoje zdravje. Zdravstveni učinki mleka se začnejo že v ustih. Mlečna beljakovina kazein ima namreč neposredni zaščitni vpliv na zobe. Kazein skupaj z beljakovinami sirotke zagotavlja telesu odličen vir vseh potrebnih aminokislin, ki jih telo potrebuje za rast in obnovo. Mleko torej predstavlja dobro hrano v obdobjih rasti, okrevanja po boleznih, poškodbah in tudi po telesnih naporih. Kombinacija hranil v mleku: beljakovin, vitamina D in kalcija ter drugih mineralov, je zelo ugodna za normalno gradnjo kosti in preprečevanje osteoporoze. In, ne nazadnje, kombinacija hranil v mleku na čelu z bioaktivnimi peptidi in kalcijem pripomore k regulaciji telesne teže. Zato velja kozarec mleka vključiti v prehrano vsak dan. Zelo aktivni lahko uživajo polnomastno obliko, za večino pa je primerno posneto mleko in izdelki iz njega. Mleko pa ne koristi le telesu, koristi tudi duši. Marsikomu topel kozarec mleka pomeni tudi topel spomin na dom in mladost.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij