Vsa prehrana se začne v domači kuhinji

NatisniE-pošta

Gibanje ali telesna vadba sta za naše zdravje izjemno pomembna. Brez telesnega naprezanja je slabši izkoristek hranil iz hrane, ki jo pojemo. Lahko jemo še tako »zdravo« hrano, ki bo sicer poskrbela, da bodo osnovne funkcije telesa delovale normalno, a v mišice, ki bodo samo sedele na stolu, se ne bo naložila. Pa ne bodo »zasedene« samo mišice, manj »gibčni« bodo tudi možgani. Telesna vadba je torej pomembna tako za naše telesno kot tudi duševno zdravje.
 
Sodobna družba je telesno nedejavna družba
Sodobna družba našemu telesu s svojim lagodnim, v prvi vrsti »sedečim« slogom življenja, ki ga »oplemeniti« še stres, ne koristi. Zato se številni vedno bolj zavedajo zdravstvenega pomena telesne vadbe, nekaj pa je naredila tudi moda. Gibanje je danes postalo moderno! Moderno pa je postalo tudi uživanje posebnih živil in raznih prehranskih nadomestkov in dodatkov. Ob tem se malokdo vpraša, kako so preživeli naši predniki, ki so trdo fizično delali, veliko več kot današnji povprečni rekreativec. Ob tem pa so imeli tudi čvrste mišice, ki bi bile v ponos marsikomu, ki prelaga uteži v fitnesu.
 
Najprej poskrbimo za uravnoteženo prehrano
Odgovor je relativno preprost. Osnovni vir hranil za čvrste mišice prihaja iz normalne, uravnotežene prehrane. Ni ga praška, ki bi nadomestil vse hranilne vrednosti normalnih živil. Zato se priprava na vsako telesno aktivnost začne v domači kuhinji z rednimi obroki. Kadar pa so telesne obremenitve še posebej velike, obroke hrane posebej skrbno načrtujemo in poskrbimo, da je v njih zastopanih zadosti energetskih snovi za uspešno fizično delo in beljakovinskih virov, ki neposredno pripomorejo k regeneraciji telesa po naporu.
Svetuje mag. Nada Rotovnik Kozjek, strokovnjakinja za prehrano z Onkološkega inštituta v Ljubljani

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij