HRANA ZA ŽIVLJENJE

NatisniE-pošta

Prehrana je neizogibni del našega življenja. Naše telo lahko navadimo na marsikaj, tudi na precej bizarne načine prehranjevanja, le na življenje brez hrane ne.
Hrana je vir hranil
S hrano zagotavljamo telesu ustrezna hranila za njegovo najboljše delovanje. Kadar je vnos hranil zadosten in je razmerje med njimi pravilno, telo odlično deluje. In ne samo to, takrat se tudi najbolje čisti! Za zdrave je tako najboljša prehrana tista, ki ustreza splošnim strokovnim priporočilom: pestra, z uravnoteženo sestavo in iz kakovostnih živil. Ob tem na smemo pozabiti tudi na ustrezno predelavo živil. S slabo predelavo in pripravo živil lahko uničimo še najboljšo hranilno sestavo živila. Pri bolezenskih stanjih pa si pri pripravi prehrane pomagamo s priporočili posameznih strokovnih organizacij, ki določeno bolezensko stanje tudi zdravijo. Na primer: bolniki z rakom naj poiščejo navodila za prehrano pri kvalificiranih osebah v ustanovah, kjer se rakaste bolezni zdravijo. Ker dodaten izziv za primerno prehrano velikokrat predstavlja tudi zagotavljanje živili iz kakovostnega vira, si pri tem pomagamo z ugotovitvijo, da je lokalno pridelano živilo verjetno najboljše. Živila, ki pripotujejo od daleč, lahko izgubijo velik delež hranilnih vrednosti. V pomoč so nam tudi navodila, ki jih najdemo na živilih, tako imenovane »označbe«. Pri njihovem razumevanju pa nam je v odlično pomoč dokument o označevanju živil, ki so ga leta 2006 pripravili sodelavci Sektorja za varnost in kakovost hrane in krme, Direktorat za varno hrano in Ministrstvo za kmetijstvo in okolje v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje. Najdete ga na spletni strani http://www.mkgp.gov.si/fileadmin/mkgp.gov.si/pageuploads/URSKA/Publikacije_in_pojasnila/Razumevanje_oznacb_na_zivilih.pdf.
 
Svetuje mag. Nada Rotovnik Kozjek, strokovnjakinja za prehrano z Onkološkega inštituta v Ljubljani

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij