KZ SELNICA OB DRAVI Z LASTNO PROIZVODNJO JABOLK

NatisniE-pošta

Kmetijska zadruga Selnica ob Dravi leži v Dravski dolini. Njene korenine segajo v daljna štirideseta leta prejšnjega stoletja. Skozi zgodovino je zadruga imela pomembno razvojno vlogo in jo ima tudi danes, kar je posebej prepoznavno v hribovskih območjih. Veliko je prispevala h graditvi infrastrukture na podeželju, k pospeševanju turizma na kmetijah in k izobraževanju svojih članov. Danes ima v svoji posesti kmetijska zemljišča, kjer pridelujejo kakovostna jabolka, pred nekaj leti pa so začeli s proizvodnjo vrtnin in nekaterih poljščin. Je ena redkih zadrug, ki ima svojo lastno proizvodnjo, zato je uspešnost poslovanja v veliki meri odvisna od danih vremenskih razmer, potrebnih za dober pridelek. Poleg lastne pridelave odkupuje kmetijske proizvode ter oskrbuje kmete in druge kupce z raznim trgovskim blagom. Zadruga je v lanskem letu povečala odkup živine, mleka in imela večji pridelek jabolk.
 
Janko Stojkovič poslovanje zadruge ocenjuje: »Zadruga je poslovno leto zaključila uspešno, ustvarila je 2,5 milijona evrov prihodkov. Združuje 78 članov in 13 zaposlenih. Lani je zadruga uspešno zaključila investicijo v sončno elektrarno, ki je postavljena na strehi zadružne hladilnice. Investicija v vrednosti 260.000 evrov naj bi se povrnila v sedmih letih in dolgoročno prispevala k razvoju zadruge. Zadruga vsako leto načrtno obnavlja sadovnjake in jih opremlja s protitočnimi mrežami.« Janko Stojkovič, ki je že 12 let direktor zadruge in eden od ključnih nosilcev nakupa deleža v Ljubljanskih mlekarnah, je zelo dejaven tudi v svoji občini, zasebno pa je velik ljubitelj kulture, saj že več kot 30 let sodeluje v Kulturnem društvu Pavza kot pevec in amaterski igralec.
 
Stanislav Kraner, ki je na občnem zboru konec marca ponovno dobil zaupanje članov za naslednje štiriletno vodenje zadruge kot predsednik zadruge, o načrtih za prihodnje pravi: »V prihodnje nameravamo povečati prihodek, posodobiti kmetijsko pridelavo, povečati kakovost kmetijskih pridelkov in poiskati nove prodajne možnosti ter širiti prodajne artikle. Vse to bomo s pomočjo že pridobljenih javnih sredstev tudi izvedli.«
 
Fotografije arhiv KZ Selnica ob Dravi A. J.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij