POMLADNA UTRUJENOST

NatisniE-pošta

Ko se začne zima prevešati v pomlad in dobijo sončni žarki nove moči, marsikdo postane nenavadno utrujen. Pa ne samo v telo. Pogosto se »utrujeno« obnaša naša duševnost, kar se kaže kot obdobje depresije. Pojavijo se vrtoglavica, glavoboli, bolečine v sklepih in za nameček smo še nenavadno razdražljivi. V žargonu rečemo, da nas je napadla »pomladna utrujenost«, v medicini pa poznamo stanje »pomladne depresije«. Na prvi pogled paradoksno, kajneda! Pričakovali bi, da moč sonca napolni telo in dušo z novo energijo.
 
Vzroki pomladne utrujenosti
Vzrok pomladnih motenj počutja in razpoloženja naj bi bilo hormonsko neravnovesje med serotoninom in melatoninom. Ker je tvorba serotonina ali hormona sreče povezana z vplivom sončne svetlobe, se zaloge tega hormona čez zimo izčrpajo, in ravno ko se pomlad dobro začne, se to stanje najbolj izrazi. Zato se bolj pozna učinek hormona spanca: melatonina. Z daljšanjem dneva začne telo tudi razvijati večje količine spolnih hormonov in endorfinov, kar je za telo naporno in potrebuje nekaj časa, da se nanje navadi. Svoje doda še vpliv velikih temperaturnih sprememb, ki se pojavijo spomladi in predstavljajo za telo še dodaten napor.
 
Prva pomoč
Prehod zime v poletje je torej za marsikoga zelo naporen. Zato prisluhnimo telesu in mu privoščimo nekoliko več počitka in mu dajmo čas, da se navadi na nove pogoje delovanja. Veliko pomaga tudi skrb za redno in kakovostno prehrano, v kateri naj bo poudarek na živilih, ki so dober vir beljakovin in vitaminov. Dodatno pozitivno učinkuje tudi zmerna športna aktivnost oziroma vsako gibanje na svežem zraku. Telo v težkih časih potrebuje podporo in zato se izogibajmo raznim »dietam«, ki bodo telo še dodatno osiromašile zaradi omejene izbire živil.
 
Svetuje mag. Nada Rotovnik Kozjek, strokovnjakinja za prehrano z Onkološkega inštituta v Ljubljani

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij