30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Pravni nasveti

UVEDBA DAVČNIH BLAGAJN

E-pošta Natisni

Vlada RS je določila besedilo predloga Zakona o davčnem potrjevanju računov, ki predvideva uvedbo davčnih blagajn, kar pomeni, da bo potrebno potrjevanje gotovinskih računov pri Finančni upravi RS (FURS). Uvedba sistema potrjevanja gotovinskih računov z uporabo elektronske naprave za izdajanje računov bo obvezna s 1. januarjem 2018. Davčne blagajne bodo omogočale pregledno in zanesljivo beleženje gotovinskega prometa davčnih zavezancev. Davčne blagajne bodo obvezne za vse zavezance, ki izpolnjujejo tri pogoje: voditi morajo poslovne knjige in evidence, izdajati račune za dobavo blaga in storitev (oprostitev izdajanja računov določa 143. člen PZDDV in so na primer prodaja vozovnic, kart, prodaja iz avtomatov) in biti za dobavljeno blago in storitve plačani z gotovino (bankovci, kovanci, plačilne kartice). Zavezanec bo oproščen tega postopka le, če se njegova elektronska naprava ne bo mogla povezati s centralnim informacijskim sistemom FURSA ali zaradi izpada slednjega ali pa zaradi izpada medmrežne povezave. V tem primeru bo moral račune izdati z uporabo vezane knjige računov, račune pa nato v dveh delovnih dneh potrditi na FURSU.

Za izdajo računov mora imeti zavezanec elektronsko napravo (npr. računalnik, pametni telefon) z nameščeno programsko opremo, ki onemogoča naknadno spreminjanje podatkov o izdanih računih. Elektronska naprava mora omogočati podpisovanje z digitalnim potrdilom in elektronsko povezavo s FURS. Mali zavezanci, ki izdajajo le manjše število računov, bodo lahko izdajali račune s pomočjo aplikacije na portalu eDavki. V predhodnem obdobju do 31.12.2017 se zavezanci lahko odločijo ali bodo za izdajo gotovinskih računov uporabili elektronsko napravo, ki ima vzpostavljeno elektronsko povezavo s FURS ali vezano knjigo računov, ki se uporablja že sedaj.

V predlogu zakona so predpisane globe tako za zavezance, za razvijalce programske opreme, kot tudi za kupce, ki ne ravnajo v skladu z določbami tega zakona.

Povzela Barbara Fekonja

 

ZASTARANJE TERJATEV

E-pošta Natisni

Z zastaranjem preneha pravica zahtevati izpolnitev obveznosti (npr. plačilo računa). Zastaranje nastopi, ko poteče z zakonom določen rok. Sodišče upošteva zastaranje samo, če se dolžnik nanj sklicuje. Načeloma začne zastaranje teči z dospelostjo terjatve, vendar Obligacijski zakonik določa tudi posebna pravila (npr. periodične ali odškodninske terjatve). Splošni zastaralni rok je pet let. Daljši ali krajši zastaralni roki so določeni v Obligacijskem zakoniku ali v določbah drugih zakonov. Krajši zastaralni rok velja tudi za terjatve iz gospodarskih pogodb, kjer je določen triletni zastaralni rok. Gospodarske pogodbe so tiste, ki jih med seboj sklepajo pravne osebe, ki opravljajo pridobitno dejavnost, in samostojni podjetniki posamezniki.

Primož Žerjav, pravnik

 

OBVEZNE PISNE POGODBE O ODKUPU SUROVEGA MLEKA

E-pošta Natisni

Novela Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 26/2014) je v skladu z Uredbo 1308/2013/EU določila, da morajo pogodbe, katerih predmet je odkup surovega mleka, namenjenega predelavi, in se sklenejo med proizvajalcem mleka in odkupovalci oziroma predelovalci mleka, izpolnjevati pogoje iz predpisov Unije in morajo biti sklenjene v pisni obliki.

Podrobnejše pogoje je predpisala vlada z Uredbo o izvajanju Uredbe (EU) o vzpostavitvi skupne ureditve trgov kmetijskih proizvodov glede pogodbenih razmerij v sektorju mleka (Uradni list RS, št. 81/2014), po kateri morajo biti pogodbe med proizvajalcem mleka in prvim odkupovalcem mleka, katerih predmet je odkup surovega mleka, sklenjene za najmanj 12 mesecev. Pogodbe med proizvajalcem mleka in prvim odkupovalcem mleka, katerih predmet je odkup surovega mleka in so bile sklenjene pred uveljavitvijo te uredbe, se do izteka njihove veljavnosti štejejo za pogodbe, sklenjene po tej uredbi, če izpolnjujejo pogoje glede oblike in vsebine iz uredbe EU. Omenjene določbe o pogodbah v mlečni verigi začnejo veljati 1. januarja 2015.

dr. Franci Avsec, pravnik

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij