30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Pravni nasveti

ZASTARANJE TERJATEV

E-pošta Natisni

Z zastaranjem preneha pravica zahtevati izpolnitev obveznosti (npr. plačilo računa). Zastaranje nastopi, ko poteče z zakonom določen rok. Sodišče upošteva zastaranje samo, če se dolžnik nanj sklicuje. Načeloma začne zastaranje teči z dospelostjo terjatve, vendar Obligacijski zakonik določa tudi posebna pravila (npr. periodične ali odškodninske terjatve). Splošni zastaralni rok je pet let. Daljši ali krajši zastaralni roki so določeni v Obligacijskem zakoniku ali v določbah drugih zakonov. Krajši zastaralni rok velja tudi za terjatve iz gospodarskih pogodb, kjer je določen triletni zastaralni rok. Gospodarske pogodbe so tiste, ki jih med seboj sklepajo pravne osebe, ki opravljajo pridobitno dejavnost, in samostojni podjetniki posamezniki.

Primož Žerjav, pravnik

 

OBVEZNE PISNE POGODBE O ODKUPU SUROVEGA MLEKA

E-pošta Natisni

Novela Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 26/2014) je v skladu z Uredbo 1308/2013/EU določila, da morajo pogodbe, katerih predmet je odkup surovega mleka, namenjenega predelavi, in se sklenejo med proizvajalcem mleka in odkupovalci oziroma predelovalci mleka, izpolnjevati pogoje iz predpisov Unije in morajo biti sklenjene v pisni obliki.

Podrobnejše pogoje je predpisala vlada z Uredbo o izvajanju Uredbe (EU) o vzpostavitvi skupne ureditve trgov kmetijskih proizvodov glede pogodbenih razmerij v sektorju mleka (Uradni list RS, št. 81/2014), po kateri morajo biti pogodbe med proizvajalcem mleka in prvim odkupovalcem mleka, katerih predmet je odkup surovega mleka, sklenjene za najmanj 12 mesecev. Pogodbe med proizvajalcem mleka in prvim odkupovalcem mleka, katerih predmet je odkup surovega mleka in so bile sklenjene pred uveljavitvijo te uredbe, se do izteka njihove veljavnosti štejejo za pogodbe, sklenjene po tej uredbi, če izpolnjujejo pogoje glede oblike in vsebine iz uredbe EU. Omenjene določbe o pogodbah v mlečni verigi začnejo veljati 1. januarja 2015.

dr. Franci Avsec, pravnik

 

PLAČILNI ROKI

E-pošta Natisni

Bralec sprašuje, kako so po novem določeni plačilni roki za posamezna živila in od kdaj se uporabljajo?
Po letošnji noveli Zakona o kmetijstvu, ki je začela veljati 29. aprila 2014, plačilni rok za hitro pokvarljivo živilo ne sme biti daljši od 45 dni, za druga živila pa ne daljši od 90 dni. Dogovor o daljšem plačilnem roku je ničen.

Zakon določa prehodno obdobje za uveljavitev teh plačilnih rokov. Tako plačilni rok za hitro pokvarljivo živilo od 1. septembra 2014 do 31. decembra 2014 ne sme biti daljši od 75 dni, od 1. januarja 2015 do 31. decembra 2015 pa ne daljši od 60 dni. Poleg tega do 31. decembra 2015 plačilni rok za hitro pokvarljivo živilo ne sme biti daljši od plačilnega roka, ki je bil na dan uveljavitve zakonske novele dogovorjen med strankami, če je krajši od plačilnih rokov, določenih z zakonom. Plačilni rok za druga živila pa se začne uporabljati 1. januarja 2016. Do tega roka plačilni rok za druga živila ne sme biti daljši od plačilnega roka, ki je bil na dan uveljavitve zakonske novele dogovorjen med strankami in je krajši od plačilnih rokov, določenih z zakonom.

dr. Franci Avsec, pravnik

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij