30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Pravni nasveti

NUJNA POT

E-pošta Natisni

Bralec sprašuje, pod katerimi pogoji sodišče dovoli nujno pot?
Odgovor: Po Stvarnopravnem zakoniku sodišče dovoli nujno pot za nepremičnino, ki nima za redno rabo potrebne zveze z javno cesto ali pa bi bila taka zveza povezana z nesorazmernimi stroški. Pri tem je treba zagotoviti pravično (so)razmerje med interesi upravičenca do nujne poti in lastnika zemljišča, preko katerega poteka nujna pot. Tako sodišče dovoli nujno pot, če se z njo ne onemogoča ali znatno ovira uporaba nepremičnine, po kateri naj bi nujna pot potekala, nujno pot pa določi tako, da se tuja nepremičnina čim manj obremeni. Upravičenec je dolžan plačati zavezancu primerno nadomestilo.

dr. Franci Avsec, pravnik

 

kAJ JE OSEBNA SLUŽNOST?

E-pošta Natisni

Po Zakonu o davku na nepremičnine je davčni zavezanec za nepremičnine, na katerih je v zemljiško knjigo vpisana osebna služnost na celotni nepremičnini, fizična ali pravna oseba, imetnik osebne služnosti. Bralec sprašuje, kaj je osebna služnost in katere služnosti ureja zakonodaja?
Po Stvarnopravnem zakoniku je osebna služnost pravica določene osebe, da uporablja tujo stvar ali izkorišča pravico in traja najdlje do imetnikove smrti. Če je osebna služnost ustanovljena v korist pravne osebe, čas njenega trajanja ne sme presegati 30 let. Osebne služnosti so:
1. užitek, ki daje pravico uporabljati in uživati tujo stvar ali pravico tako, da se ohranja njena substanca,
2. raba kot pravica uporabljati tujo stvar v skladu z njenim gospodarskim namenom za potrebe imetnika služnosti tako, da se ohranja njena substanca, in
3. služnost stanovanja kot pravica uporabljati tuje stanovanje ali njegov del za potrebe imetnika služnosti in njegove družine tako, da se ohranja njegova substanca.

dr. Franci Avsec, pravnik

 

VELJAVNOST PREDPISOV PO ZAKONU O UPRAVNEM POSTOPKU

E-pošta Natisni

Kateri predpis velja v primerih odločanja v upravnih postopkih, če je ob času vložitve vloge veljal predpis, ki je bil pozneje, v času odločanja v zadevi, spremenjen?
Po pravilih upravno-sodne prakse se v primerih, ko po prejemu vloge začne veljati nov predpis in le-ta ne vsebuje prehodnih določb, ki bi določile drugače, odloča po predpisu, ki velja v času odločanja. Po Komentarju Zakona o upravnem postopku je temelj odločanja v upravni zadevi torej predpis, ki velja v času odločanja pri organu prve stopnje. Če se predpis med postopkom na prvi stopnji spremeni, se uporabi spremenjeni predpis. Če je vloga vložena v času veljavnosti predpisa, ki določeno pravico stranki priznava, predpis pa je bil do odločitve o zadevi razveljavljen ali odpravljen, stranki ni mogoče izdati odločbe na temelju predpisa, ki je veljal ob vložitvi vloge. Taka odločba namreč v času izdaje ne bi imela več zakonitega temelja, razen če zakon posebej določi, da se postopki končajo po prejšnjem predpisu.

Manca Petelin, pravnica

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij