30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Pravni nasveti

OSEBNO DOPOLNILNO DELO

E-pošta Natisni

Bralka sprašuje, ali Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno omejuje znesek prihodkov, ki jih lahko prejme posameznik od osebnega dopolnilnega dela.


Odgovor: Po 13. členu novega Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC-1, Ur. l. RS, št. 32/2014) prihodek iz naslova osebnega dopolnilnega dela v posameznem polletju koledarskega leta v seštevku ne sme presegati treh povprečnih mesečnih neto plač v Republiki Sloveniji v preteklem koledarskem letu. Po prehodni določbi 36. člena ZPDC-1 se določbe 12. do 16. člena zakona, torej tudi omenjena določba 13. člena, začnejo uporabljati 1. januarja 2015, dotlej pa se po prehodnih določbah 34. člena ZPDC-1 uporabljajo določbe dosedanjega zakona.
Po 12. členu Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC) iz leta 2000, na katerega odkazuje novi zakon za prehodno obdobje do 31. decembra 2014, pa se osebno dopolnilno delo lahko opravlja med drugim pod pogojem, da letni prihodki iz naslova tega dela ne presegajo minimalne letne plače v Republiki Sloveniji iz preteklega leta.

dr. Franci Avsec, pravnik

 

NUJNA POT

E-pošta Natisni

Bralec sprašuje, pod katerimi pogoji sodišče dovoli nujno pot?
Odgovor: Po Stvarnopravnem zakoniku sodišče dovoli nujno pot za nepremičnino, ki nima za redno rabo potrebne zveze z javno cesto ali pa bi bila taka zveza povezana z nesorazmernimi stroški. Pri tem je treba zagotoviti pravično (so)razmerje med interesi upravičenca do nujne poti in lastnika zemljišča, preko katerega poteka nujna pot. Tako sodišče dovoli nujno pot, če se z njo ne onemogoča ali znatno ovira uporaba nepremičnine, po kateri naj bi nujna pot potekala, nujno pot pa določi tako, da se tuja nepremičnina čim manj obremeni. Upravičenec je dolžan plačati zavezancu primerno nadomestilo.

dr. Franci Avsec, pravnik

 

kAJ JE OSEBNA SLUŽNOST?

E-pošta Natisni

Po Zakonu o davku na nepremičnine je davčni zavezanec za nepremičnine, na katerih je v zemljiško knjigo vpisana osebna služnost na celotni nepremičnini, fizična ali pravna oseba, imetnik osebne služnosti. Bralec sprašuje, kaj je osebna služnost in katere služnosti ureja zakonodaja?
Po Stvarnopravnem zakoniku je osebna služnost pravica določene osebe, da uporablja tujo stvar ali izkorišča pravico in traja najdlje do imetnikove smrti. Če je osebna služnost ustanovljena v korist pravne osebe, čas njenega trajanja ne sme presegati 30 let. Osebne služnosti so:
1. užitek, ki daje pravico uporabljati in uživati tujo stvar ali pravico tako, da se ohranja njena substanca,
2. raba kot pravica uporabljati tujo stvar v skladu z njenim gospodarskim namenom za potrebe imetnika služnosti tako, da se ohranja njena substanca, in
3. služnost stanovanja kot pravica uporabljati tuje stanovanje ali njegov del za potrebe imetnika služnosti in njegove družine tako, da se ohranja njegova substanca.

dr. Franci Avsec, pravnik

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij