30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Pravni nasveti

VELJAVNOST PREDPISOV PO ZAKONU O UPRAVNEM POSTOPKU

E-pošta Natisni

Kateri predpis velja v primerih odločanja v upravnih postopkih, če je ob času vložitve vloge veljal predpis, ki je bil pozneje, v času odločanja v zadevi, spremenjen?
Po pravilih upravno-sodne prakse se v primerih, ko po prejemu vloge začne veljati nov predpis in le-ta ne vsebuje prehodnih določb, ki bi določile drugače, odloča po predpisu, ki velja v času odločanja. Po Komentarju Zakona o upravnem postopku je temelj odločanja v upravni zadevi torej predpis, ki velja v času odločanja pri organu prve stopnje. Če se predpis med postopkom na prvi stopnji spremeni, se uporabi spremenjeni predpis. Če je vloga vložena v času veljavnosti predpisa, ki določeno pravico stranki priznava, predpis pa je bil do odločitve o zadevi razveljavljen ali odpravljen, stranki ni mogoče izdati odločbe na temelju predpisa, ki je veljal ob vložitvi vloge. Taka odločba namreč v času izdaje ne bi imela več zakonitega temelja, razen če zakon posebej določi, da se postopki končajo po prejšnjem predpisu.

Manca Petelin, pravnica

 

NOVELA ZAKONA O JAVNEM NAROČANJU

E-pošta Natisni

Prejeli smo vprašanje glede novele Zakona o javnem naročanju, sprejete konec leta 2012, ki uveljavlja olajšavo, da ob določenih pogojih ni potrebna objava ne samo v Uradnem listu Evropske unije, temveč po novem tudi ne na portalu javnih naročil, kar, kot ste zapisali, »naj bi pomenilo, da lahko javni naročniki (npr. šole, vrtci) sklope, katerih vrednost je manjša od 80.000 EUR, in naročila, ki skupno niso vredna več kot 20 % vrednosti vseh sklopov, naročijo direktno pri ponudnikih brez postopkov javnega naročanja. Predstavljamo obširnejše tolmačenje te nove vsebine.

Po dopolnjenem besedilu 14. člena Zakona o javnem naročanju se v primeru, ko je na podlagi informacij o nabavah podobnega blaga mogoče sklepati, da gre za naročila, ki se lahko oddajajo istočasno v ločenih sklopih, upošteva skupna ocenjena vrednost vseh sklopov glede na mejno vrednost, od katere dalje je treba objaviti javno naročilo v Uradnem listu EU. Če je skupna vrednost sklopov enaka ali večja od mejne vrednosti, od katere dalje je treba objaviti javno naročilo v Uradnem listu EU, se za oddajo vsakega posameznega sklopa uporabljajo določbe Zakona o javnem naročanju, ki veljajo za naročila, katerih vrednost je enaka ali večja od mejne vrednosti, od katere dalje je treba objaviti javno naročilo v Uradnem listu EU. Naročnik pa lahko odstopi od upoštevanja pravila za objave v Uradnem listu EU v zvezi s sklopi, katerih ocenjena vrednost brez DDV je manjša kakor 80.000 EUR, če skupna vrednost teh sklopov ne presega 20 % skupne vrednosti vseh sklopov. Novela je v bistvu poenostavila postopke javnega naročanja tako, da je dosledno in celovito prevzela določbo iz 9. člena Direktive 2004/18/ES.

dr. Franci Avsec, pravnik

 

SUBVENCIJA ZA SAMOZAPOSLITEV

E-pošta Natisni

Zavod RS za zaposlovanje omogoča pridobitev subvencije za samozaposlitev v višini 4.500 EUR, enkratno finančno pomoč v obliki nepovratnih sredstev.

Subvencijo lahko pridobi vsak, ki je najmanj tri mesece prijavljen na zavodu med brezposelnimi ali kot iskalec zaposlitve, katerega zaposlitev je ogrožena, in je pridobil pozitivno presojo svoje poslovne ideje ter opravil delavnico za samozaposlitev. Samozaposliti se mora v roku 60 dni po koncu delavnice. Poleg zaključenih priprav na samozaposlitev mora prosilec za subvencijo izpolnjevati še naslednje pogoje: da v zadnjih 12 mesecih ni bil samozaposlen, da v zadnjih petih letih od zavoda ni prejel finančne pomoči za samozaposlitev, da se samozaposli v novo ustanovljenem poslovnem subjektu za polni delovni čas 40 ur tedensko ter da prijavi samozaposlitev s sedežem na območju Slovenije.

Do subvencije ni upravičen, kdor se samozaposli na področju kmetijstva, gozdarstva, lova, ribištva ali rudarstva. Samozaposlitev je treba ohraniti najmanj dve leti, velja pa za samozaposlitve, kot so direktor oziroma poslovodna oseba v novo ustanovljeni gospodarski družbi ali zavodu, pridobitev statusa samostojnega podjetnika ali pridobitev statusa osebe, ki z osebnim delom samostojno opravlja dejavnost na podlagi odločbe pristojnega organa oziroma vpisa v register samostojnih dejavnosti.

Manca Petelin, pravnica

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij