30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Pravni nasveti

DOPOLNILNE DEJAVNOSTI NA KMETIJAH

E-pošta Natisni

Dopolnilna dejavnost na kmetiji je s kmetijstvom oziroma gozdarstvom povezana dejavnost, ki kmetiji omogoča boljšo rabo njenih zmogljivosti in delovne sile vseh družinskih članov.


Dejavnosti so lahko zelo različne – od predelovanja kmetijskih pridelkov do turizma. Nosilec dopolnilne dejavnosti je lastnik, zakupnik ali drug uporabnik kmetije, ki se ukvarja s kmetijsko dejavnostjo in je za to ustrezno usposobljen. Dopolnilne dejavnosti se na kmetiji izvajajo na zemljiščih ali v objektih, ki jih ima nosilec v lasti, najemu ali v zakupu, ali v skupnih objektih, razen tistih vrst dopolnilnih dejavnosti, pri katerih se določena opravila teh dejavnosti izvajajo izven kmetije. Dohodek iz dopolnilne dejavnosti na polnoletnega družinskega člana ne sme presegati 1,5 povprečne plače na zaposlenega v Republiki Sloveniji v preteklem letu oziroma tri povprečne plače na zaposlenega v Republiki Sloveniji v preteklem letu na območjih z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost. Kot dohodek iz dopolnilne dejavnosti se šteje celoten dohodek, ustvarjen z opravljanjem dopolnilne dejavnosti (ne glede na število vrst in število nosilcev dopolnilnih dejavnosti).

Manca Petelin, pravnica

 

OBVEZNA UPORABA NOVEGA EKOLOŠKEGA LOGOTIPA EU

E-pošta Natisni

Od 1. julija 2012 morajo proizvajalci hrane po dveletnem prehodnem obdobju začeti izpolnjevati nove predpise o označevanju vseh pakiranih ekoloških živilih in uporabljati ekološki logotip »eurolist« (euroleaf). Logotip je obvezen na vseh predpakiranih ekoloških prehrambenih izdelkih v državah članicah EU, ki izpolnjujejo potrebne standarde. Uporaba logotipa EU pa ni obvezna za nepakirane in uvožene ekološke izdelke. Tudi uporaba drugih zasebnih, regionalnih ali nacionalnih logotipov je še vedno dovoljena. Med drugimi zahtevami pri uporabi logotipa naj omenimo še, da morata biti v vidnem polju logotipa navedena tudi šifra nadzornega organa in kraj, kjer so bile pridelane kmetijske surovine. Živila so lahko označena kot ekološka, če je vsaj 95 odstotkov njihovih kmetijskih sestavin pridelanih ekološko. Na področju ekološke politike je bil letos sprejet tudi Sporazum o pravilih glede ekološkega vina, ki bo začel veljati 1. avgusta 2012. Februarja pa je EU podpisala še Ekološki sporazum o enakopravnosti z ZDA, ki naj bi zmanjšal administrativne ovire za ekološke proizvajalce iz EU in ZDA.

Vir: http://ec.europa.eu/agriculture/organic/files/news/press-releases/IP-12-706_SL.pdf.

Primož Žerjav, pravnik

 

ZASTARANJE

E-pošta Natisni
Bralec sprašuje, ali se zastaranje terjatve pretrga, če upnik pisno zahteva izpolnitev obveznosti.
 
Po 368. členu Obligacijskega zakonika za pretrganje zastaranja ne zadostuje, da upnik pisno ali ustno zahteva od dolžnika, naj izpolni obveznost. Zastaranje pa se pretrga, ko dolžnik pripozna dolg ali ko upnik vloži tožbo oziroma opravi drugo dejanje zoper dolžnika pred sodiščem ali drugim pristojnim organom, da bi se ugotovila, zavarovala ali izterjala terjatev.
 
Po pretrganju začne zastaranje znova teči in se čas, ki je pretekel pred pretrganjem, ne šteje v zastaralni rok, ki ga določa zakon. Zastaranje, pretrgano z dolžnikovo pripoznavo, začne teči znova od pripoznave.
 
Če je bilo zastaranje pretrgano z vložitvijo tožbe ali s kakšnim drugim upnikovim dejanjem zoper dolžnika pred sodiščem ali drugim pristojnim organom, da bi se ugotovila, zavarovala ali izterjala terjatev, začne znova teči od dneva, ko je spor končan ali kako drugače poravnan. Če je bilo zastaranje pretrgano s priglasitvijo terjatve v stečajnem postopku, začne znova teči od dneva, ko je končan ta postopek. Zastaranje, ki začne po pretrganju znova teči, se dovrši, ko preteče toliko časa, kolikor ga določa zakon za zastaranje, ki je bilo pretrgano.

Dr. Franci Avsec, pravni strokovnjak

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij