30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Pravni nasveti

KAJ PRINAŠA NOV ZAKON O DELOVNIH RAZMERJIH

E-pošta Natisni

Na spletnih straneh Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve je objavljen predlog novega Zakona o delovnih razmerjih (ZDR), katerega namen je zmanjšati segmentacijo na trgu dela ter visoke stroške dela.

Novi ZDR tako med drugim uvaja koncept enotne pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas, ki bo v prvih petih mesecih zaposlitve dajala delavcu ali delodajalcu možnost redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi brez razloga. Prav tako naj bi se poenostavile določene formalnosti v postopku, kadar pogodbo o zaposlitvi odpove delodajalec. Tako je na primer opuščena obveznost delodajalca, da pri poslovnem razlogu oziroma razlogu nesposobnosti pred odpovedjo preverja možnost zaposlitve delavca na drugem delovnem mestu ali možnost prekvalifikacije oziroma dokvalifikacije.

Predlog novega ZDR posega tudi v ureditev odpravnin in odpovednih rokov ter omejuje zaposlovanje za določen čas. Odpravnina ob odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali iz razloga nesposobnosti oziroma ob izredni odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delavca se zniža na 1/5 osnove za vsako leto zaposlitve pri delodajalcu. Glede starejših delavcev je predlagana omejitev upravičenosti do odpravnine ob upokojitvi na tiste delavce, ki so pri delodajalcu zaposleni najmanj 10 let. Novi Zakon o delovnih razmerjih naj bi bil sprejet do konca leta.

Primož Žerjav, pravnik

 

DOPOLNILNE DEJAVNOSTI NA KMETIJAH

E-pošta Natisni

Dopolnilna dejavnost na kmetiji je s kmetijstvom oziroma gozdarstvom povezana dejavnost, ki kmetiji omogoča boljšo rabo njenih zmogljivosti in delovne sile vseh družinskih članov.


Dejavnosti so lahko zelo različne – od predelovanja kmetijskih pridelkov do turizma. Nosilec dopolnilne dejavnosti je lastnik, zakupnik ali drug uporabnik kmetije, ki se ukvarja s kmetijsko dejavnostjo in je za to ustrezno usposobljen. Dopolnilne dejavnosti se na kmetiji izvajajo na zemljiščih ali v objektih, ki jih ima nosilec v lasti, najemu ali v zakupu, ali v skupnih objektih, razen tistih vrst dopolnilnih dejavnosti, pri katerih se določena opravila teh dejavnosti izvajajo izven kmetije. Dohodek iz dopolnilne dejavnosti na polnoletnega družinskega člana ne sme presegati 1,5 povprečne plače na zaposlenega v Republiki Sloveniji v preteklem letu oziroma tri povprečne plače na zaposlenega v Republiki Sloveniji v preteklem letu na območjih z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost. Kot dohodek iz dopolnilne dejavnosti se šteje celoten dohodek, ustvarjen z opravljanjem dopolnilne dejavnosti (ne glede na število vrst in število nosilcev dopolnilnih dejavnosti).

Manca Petelin, pravnica

 

OBVEZNA UPORABA NOVEGA EKOLOŠKEGA LOGOTIPA EU

E-pošta Natisni

Od 1. julija 2012 morajo proizvajalci hrane po dveletnem prehodnem obdobju začeti izpolnjevati nove predpise o označevanju vseh pakiranih ekoloških živilih in uporabljati ekološki logotip »eurolist« (euroleaf). Logotip je obvezen na vseh predpakiranih ekoloških prehrambenih izdelkih v državah članicah EU, ki izpolnjujejo potrebne standarde. Uporaba logotipa EU pa ni obvezna za nepakirane in uvožene ekološke izdelke. Tudi uporaba drugih zasebnih, regionalnih ali nacionalnih logotipov je še vedno dovoljena. Med drugimi zahtevami pri uporabi logotipa naj omenimo še, da morata biti v vidnem polju logotipa navedena tudi šifra nadzornega organa in kraj, kjer so bile pridelane kmetijske surovine. Živila so lahko označena kot ekološka, če je vsaj 95 odstotkov njihovih kmetijskih sestavin pridelanih ekološko. Na področju ekološke politike je bil letos sprejet tudi Sporazum o pravilih glede ekološkega vina, ki bo začel veljati 1. avgusta 2012. Februarja pa je EU podpisala še Ekološki sporazum o enakopravnosti z ZDA, ki naj bi zmanjšal administrativne ovire za ekološke proizvajalce iz EU in ZDA.

Vir: http://ec.europa.eu/agriculture/organic/files/news/press-releases/IP-12-706_SL.pdf.

Primož Žerjav, pravnik

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij