30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Pravni nasveti

OBVEZNA UPORABA NOVEGA EKOLOŠKEGA LOGOTIPA EU

E-pošta Natisni

Od 1. julija 2012 morajo proizvajalci hrane po dveletnem prehodnem obdobju začeti izpolnjevati nove predpise o označevanju vseh pakiranih ekoloških živilih in uporabljati ekološki logotip »eurolist« (euroleaf). Logotip je obvezen na vseh predpakiranih ekoloških prehrambenih izdelkih v državah članicah EU, ki izpolnjujejo potrebne standarde. Uporaba logotipa EU pa ni obvezna za nepakirane in uvožene ekološke izdelke. Tudi uporaba drugih zasebnih, regionalnih ali nacionalnih logotipov je še vedno dovoljena. Med drugimi zahtevami pri uporabi logotipa naj omenimo še, da morata biti v vidnem polju logotipa navedena tudi šifra nadzornega organa in kraj, kjer so bile pridelane kmetijske surovine. Živila so lahko označena kot ekološka, če je vsaj 95 odstotkov njihovih kmetijskih sestavin pridelanih ekološko. Na področju ekološke politike je bil letos sprejet tudi Sporazum o pravilih glede ekološkega vina, ki bo začel veljati 1. avgusta 2012. Februarja pa je EU podpisala še Ekološki sporazum o enakopravnosti z ZDA, ki naj bi zmanjšal administrativne ovire za ekološke proizvajalce iz EU in ZDA.

Vir: http://ec.europa.eu/agriculture/organic/files/news/press-releases/IP-12-706_SL.pdf.

Primož Žerjav, pravnik

 

ZASTARANJE

E-pošta Natisni
Bralec sprašuje, ali se zastaranje terjatve pretrga, če upnik pisno zahteva izpolnitev obveznosti.
 
Po 368. členu Obligacijskega zakonika za pretrganje zastaranja ne zadostuje, da upnik pisno ali ustno zahteva od dolžnika, naj izpolni obveznost. Zastaranje pa se pretrga, ko dolžnik pripozna dolg ali ko upnik vloži tožbo oziroma opravi drugo dejanje zoper dolžnika pred sodiščem ali drugim pristojnim organom, da bi se ugotovila, zavarovala ali izterjala terjatev.
 
Po pretrganju začne zastaranje znova teči in se čas, ki je pretekel pred pretrganjem, ne šteje v zastaralni rok, ki ga določa zakon. Zastaranje, pretrgano z dolžnikovo pripoznavo, začne teči znova od pripoznave.
 
Če je bilo zastaranje pretrgano z vložitvijo tožbe ali s kakšnim drugim upnikovim dejanjem zoper dolžnika pred sodiščem ali drugim pristojnim organom, da bi se ugotovila, zavarovala ali izterjala terjatev, začne znova teči od dneva, ko je spor končan ali kako drugače poravnan. Če je bilo zastaranje pretrgano s priglasitvijo terjatve v stečajnem postopku, začne znova teči od dneva, ko je končan ta postopek. Zastaranje, ki začne po pretrganju znova teči, se dovrši, ko preteče toliko časa, kolikor ga določa zakon za zastaranje, ki je bilo pretrgano.

Dr. Franci Avsec, pravni strokovnjak

 

DAVEK NA DOBIČEK OD SPREMEMBE NAMEMBNOSTI ZEMLJIŠČ

E-pošta Natisni
Zakon o uravnoteženju javnih financ (ZUJF, Uradni list RS, št. 40/2012)je uvedel tudi nov davek, ki obdavčuje dobiček zaradi spremembe namembnosti zemljišč.
 
Zavezanec za davek je prodajalec zemljišča, davčna osnova pa je razlika med vrednostjo zemljišča ob odsvojitvi, zmanjšano za stroške odsvojitve, in vrednostjo zemljišča ob pridobitvi, povečano za stroške pridobitve. Pri ugotavljanju davčne obveznosti se upoštevajo prodaje zemljišč od dneva uveljavitve tega zakona dalje ne glede na to, kdaj je bilo zemljišče pridobljeno ali kdaj je prišlo do spremembe namembnosti.
 
Davčne stopnje za davek na dobiček zaradi spremembe namembnosti zemljišča znašajo:
– 25 %, če je od spremembe namembnosti v zemljišče za gradnjo stavb do prodaje minilo manj kot eno leto,
– 15 %, če je od spremembe namembnosti v zemljišče za gradnjo stavb do prodaje minilo eno do manj kot tri leta, in
– 5 %, če je od spremembe namembnosti v zemljišče za gradnjo stavb do prodaje minilo od treh let do vključno deset let.
 
dr. Franci Avsec, pravni strokovnjak
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij