30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Pravni nasveti

PREDPOGODBA

E-pošta Natisni

Stranki sta sklenili predpogodbo. V kolikšnem času se lahko zahteva sklenitev glavne pogodbe?
Po 33. členu Obligacijskega zakonika je predpogodba takšna pogodba, s katero se prevzema obveznost, da bo pozneje sklenjena druga, glavna pogodba. Predpogodba mora biti sklenjena v obliki, kakršna je predpisana za glavno pogodbo, če je predpisana oblika pogoj za veljavnost pogodbe. Sklenitev glavne pogodbe se lahko zahteva v šestih mesecih od izteka roka, določenega za njeno sklenitev, če ta rok ni določen, pa od dneva, ko bi po naravi posla in okoliščinah pogodba morala biti sklenjena.

dr. Franci Avsec, pravnik

 

PRENEHANJE POGODBE O DOSMRTNEM PREŽIVLJANJU

E-pošta Natisni

Bralec sprašuje, ali pogodba o dosmrtnem preživljanju preneha, če preživljalec umre pred preživljancem?
Če umre preživljalec, njegove obveznosti preidejo na njegovega zakonca in na tiste potomce, posvojence ali njihove potomce, ki so poklicani k dedovanju, če ti v to privolijo. Če ti ne privolijo v nadaljevanje pogodbe o dosmrtnem preživljanju, se pogodba razveže in nimajo pravice zahtevati odškodnine za prejšnje preživljanje. Če zakonec, potomci, posvojenci ali potomci posvojenca ne morejo prevzeti pogodbenih obveznosti, imajo pravico zahtevati odškodnino od preživljanca. Sodišče določi to odškodnino po prostem preudarku, upoštevajoč pri tem premoženjske razmere preživljanca in tistih, ki so bili upravičeni do nadaljevanja pogodbe o dosmrtnem preživljanju.

dr. Franci Avsec, pravnik

 

OBVEZNOST PONUDBE

E-pošta Natisni

Ali lahko prodajalec kmetijskega zemljišča umakne že objavljeno in sprejeto ponudbo?
Predpisi, ki urejajo zakonito predkupno pravico na kmetijskem zemljišču ali gozdu, določajo, da je prodajalec na veljavno dano ponudbo vezan (obveznost ponudbe). Tako razlagajo te predpise tudi sodišča. V primeru, ko prodajalec ni hotel skleniti pogodbe o prodaji, češ da je od objavljene in sprejete ponudbe odstopil zato, ker je v ponudbi določil prenizko ceno, je sodišče izreklo, da lahko prodajalec, če je bil dejansko v zmoti pri dani ponudbi ali če gre za očitno nesorazmerje vzajemnih dajatev, to izpodbija v pravdi pred sodiščem, če bo prišlo do spora med njim in sprejemnikom ponudbe. Po mnenju sodišča presoja ravni skrbnosti ponudnika pri oddaji ponudbe ni naloga upravnega organa, ker je imel prodajalec možnost, da pred oddajo ponudbe preveri primernost cene na portalu GURS oziroma na drugih ustreznih mestih.

dr. Franci Avsec, pravnik

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij