30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Pravni nasveti

OBVEZNOST PONUDBE

E-pošta Natisni

Ali lahko prodajalec kmetijskega zemljišča umakne že objavljeno in sprejeto ponudbo?
Predpisi, ki urejajo zakonito predkupno pravico na kmetijskem zemljišču ali gozdu, določajo, da je prodajalec na veljavno dano ponudbo vezan (obveznost ponudbe). Tako razlagajo te predpise tudi sodišča. V primeru, ko prodajalec ni hotel skleniti pogodbe o prodaji, češ da je od objavljene in sprejete ponudbe odstopil zato, ker je v ponudbi določil prenizko ceno, je sodišče izreklo, da lahko prodajalec, če je bil dejansko v zmoti pri dani ponudbi ali če gre za očitno nesorazmerje vzajemnih dajatev, to izpodbija v pravdi pred sodiščem, če bo prišlo do spora med njim in sprejemnikom ponudbe. Po mnenju sodišča presoja ravni skrbnosti ponudnika pri oddaji ponudbe ni naloga upravnega organa, ker je imel prodajalec možnost, da pred oddajo ponudbe preveri primernost cene na portalu GURS oziroma na drugih ustreznih mestih.

dr. Franci Avsec, pravnik

 

SPREMEMBA OBMOČJA OSUŠEVALNEGA SISTEMA

E-pošta Natisni

Ali se po Zakonu o kmetijskih zemljiščih lahko spremeni območje osuševalnega sistema? Ali lahko takšno spremembo predlaga tudi lastnik kmetijskega zemljišča na območju osuševalnega sistema?
Po Zakonu o kmetijskih zemljiščih je osuševalni sistem skup objektov in naprav za urejanje in vzdrževanje talnega vodnega režima ter je sestavljen iz primarne odvodnje (mreža osuševalnih jarkov) in sekundarne odvodnje (drenažna odvodnja na parcelah). Območje osuševalnega sistema se lahko spremeni na predlog izvajalca javne službe upravljanja in vzdrževanja, lastnika osuševalnega sistema ali lastnika kmetijskega zemljišča, ki izkazuje, da parcela ni del osuševalnega sistema. O spremembi območja osuševalnega sistema odloča ministrstvo, pristojno za kmetijstvo, na podlagi vloge upravičenega predlagatelja. Vlogi je treba priložiti elaborat, ki ga izdelata hidrogeolog in agronom, financira pa ga predlagatelj. Zakon o kmetijskih zemljiščih ne dopušča več gradnje novih osuševalnih sistemov.

dr. Franci Avsec, pravnik

 

ODOBRITEV MENJALNE POGODBE

E-pošta Natisni

Ali je dopustno skleniti pogodbo o menjavi stavbnega zemljišča v lasti fizične osebe za kmetijsko zemljišče v lasti občine, ali je takšna pogodba dopustna in ali jo mora odobriti upravna enota?

Po spremembah, ki so bile uveljavljene 26. aprila 2016 z novelo Zakona o kmetijskih zemljiščih (ZKZ-E), odobritev upravne enote med drugimi izjemami ni potrebna tudi, kadar gre za pridobitev kmetijskega zemljišča, gozda ali kmetije na podlagi pogodbe o menjavi kmetijskega zemljišča, ki je v lasti lokalne skupnosti, za stavbno zemljišče (točka m) iz drugega odstavka 19. člena ZKZ). O tem, ali odobritev pravnega posla ni potrebna, upravna enota izda odločbo, zoper katero je mogoča pritožba. Overitev podpisa na zemljiškoknjižnem dovolilu je mogoča le na podlagi pravnomočne odločbe upravne enote.

dr. Franci Avsec, pravnik

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij