30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Pravni nasveti

ODOBRITEV MENJALNE POGODBE

E-pošta Natisni

Ali je dopustno skleniti pogodbo o menjavi stavbnega zemljišča v lasti fizične osebe za kmetijsko zemljišče v lasti občine, ali je takšna pogodba dopustna in ali jo mora odobriti upravna enota?

Po spremembah, ki so bile uveljavljene 26. aprila 2016 z novelo Zakona o kmetijskih zemljiščih (ZKZ-E), odobritev upravne enote med drugimi izjemami ni potrebna tudi, kadar gre za pridobitev kmetijskega zemljišča, gozda ali kmetije na podlagi pogodbe o menjavi kmetijskega zemljišča, ki je v lasti lokalne skupnosti, za stavbno zemljišče (točka m) iz drugega odstavka 19. člena ZKZ). O tem, ali odobritev pravnega posla ni potrebna, upravna enota izda odločbo, zoper katero je mogoča pritožba. Overitev podpisa na zemljiškoknjižnem dovolilu je mogoča le na podlagi pravnomočne odločbe upravne enote.

dr. Franci Avsec, pravnik

 

PRENEHANJE NAJEMA POSLOVNIH PROSTOROV

E-pošta Natisni

Bralka, ki najema poslovni prostor, nas je povprašala o načinu in rokih za prenehanje najemnega razmerja z najemodajalcem.
Pri najemu poslovnih prostorov sledimo določbam Zakona o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih (ZPSPP-B, Uradni list RS, št. 32/00) in ne splošnim določilom Obligacijskega zakonika o zakupni (najemni) pogodbi, saj se ZPSPP podrobneje osredotoča na najem prostorov oziroma stavb, namenjenih poslovnim dejavnostim. Najemna pogodba lahko po 23. členu Zakona o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih sporazumno preneha vsak čas. Bolj kočljivi so načini prenehanja najemnega razmerja, kadar do sporazuma med strankama ne pride. Pri tem moramo biti pozorni na to, ali je najemna pogodba sklenjena za določen ali za nedoločen čas. Najemna pogodba, sklenjena za nedoločen čas, preneha z odpovedjo, vendar na podlagi odpovedi šele s potekom roka, ki ga določa najemna pogodba (odpovedni rok). Ta rok pa ne sme biti krajši od enega leta. Pogodba o najemu poslovnih prostorov se odpoveduje sodno. S tem je zakonodajalec skušal doseči višjo stopnjo varstva obeh udeležencev in celo pri trajnih obveznostih za nedoločen čas otežiti njihovo prenehanje. Najemna pogodba, sklenjena za določen čas, pa preneha s potekom časa, za katerega je bila sklenjena. Če je bila najemna pogodba sklenjena za določen čas, se šteje, da je bila obnovljena za nedoločen čas, če najemnik tudi po poteku časa, za katerega je bila pogodba sklenjena, poslovno stavbo oziroma poslovni prostor še naprej uporablja, najemodajalec pa v roku enega meseca po poteku tega časa ne vloži pri pristojnem sodišču zahteve za izdajo naloga za izpraznitev poslovne stavbe oziroma poslovnega prostora.

Manca Petelin, pravnica

 

SPREMEMBA ZASTARALNEGA ROKA

E-pošta Natisni

Bralec iz okolice Maribora sprašuje, ali se pogodbeni stranki lahko dogovorita za drugačen zastaralni rok, kot ga za pogodbeno obveznost določa zakon.


Po 339. členu Obligacijskega zakonika s pravnim poslom ni mogoče določiti daljšega ali krajšega zastaranja, kot je čas, ki ga določa zakon. Prav tako s pravnim poslom ni mogoče določiti, da zastaranje nekaj časa ne bo teklo. Po 340. členu Obligacijskega zakonika pa se dolžnik lahko odpove zastaranju, vendar ne prej, kakor preteče zanj določen čas. Odpoved zastaranju se lahko poda na različne načine, na primer s pisno pripoznavo zastarane obveznosti ali z dajanjem zavarovanja.

Manca Petelin, pravnica

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij