30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Pravni nasveti

SPREMEMBA ZASTARALNEGA ROKA

E-pošta Natisni

Bralec iz okolice Maribora sprašuje, ali se pogodbeni stranki lahko dogovorita za drugačen zastaralni rok, kot ga za pogodbeno obveznost določa zakon.


Po 339. členu Obligacijskega zakonika s pravnim poslom ni mogoče določiti daljšega ali krajšega zastaranja, kot je čas, ki ga določa zakon. Prav tako s pravnim poslom ni mogoče določiti, da zastaranje nekaj časa ne bo teklo. Po 340. členu Obligacijskega zakonika pa se dolžnik lahko odpove zastaranju, vendar ne prej, kakor preteče zanj določen čas. Odpoved zastaranju se lahko poda na različne načine, na primer s pisno pripoznavo zastarane obveznosti ali z dajanjem zavarovanja.

Manca Petelin, pravnica

 

IZVRŠBA

E-pošta Natisni

Na kolikšen del dolžnikove plače upnik po zakonu ne sme poseči v izvršbi?
Upnik sme za svoje denarne terjatve poseči do dveh tretjin dolžnikovih dohodkov iz delovnega razmerja, na katere se seže z izvršbo, vendar mora dolžniku ostati najmanj znesek v višini 76 % minimalne plače; če gre za privilegirano terjatev iz naslova zakonite preživnine ali odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal, pa mora dolžniku ostati najmanj znesek v višini 50 % minimalne plače. Če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, mu mora ostati tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja, po merilih, ki jih določa Zakon za dodelitev denarne socialne pomoči. Minimalna plača od 1. januarja 2015 znaša 790,73 evra.

dr. Franci Avsec, pravnik

 

NUJNA POT

E-pošta Natisni

Bralka sprašuje, ali lahko lastnik zemljišča, na katerem je postavljena nelegalna gradnja, zahteva dovolitev nujne poti. Po stališču, ki so ga zavzela sodišča v takšnih sporih, vprašanje legalnosti postavitve stavbe na nepremičnini lastnika, ki je postavil zgradbo v nasprotju s predpisi, ni odločilno za presojo upravičenosti do nujne poti. Po splošnih predpisih sodišče dovoli nujno pot za nepremičnino, ki nima za redno rabo potrebne zveze z javno cesto ali pa bi bila taka zveza povezana z nesorazmernimi stroški. Ob teh pogojih in proti primernemu nadomestilu je lastnik do nujne poti upravičen tudi, če na zemljišču ne bi stala stavba.

Svetuje dr. Franci Avsec, pravnik

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij