30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Gozdarstvo

Gozdovi občutijo podnebne spremembe

E-pošta Natisni
Podnebne spremembe in njihove posledice so danes zelo aktualna tema na vseh družbenih področjih, pomembno pa vplivajo tudi na gozd in gozdarstvo. Glavne predvidene posledice sprememb podnebja v našem okolju so dvig povprečnih temperatur ozračja, spremembe v količini in razporeditvi padavin, večja pogostnost naravnih ujm ter pojavov bolezni in škodljivcev. Gozd je sicer prilagodljiv naravni ekosistem, ki se na dolgi rok lahko prilagodi počasnim spremembam okolja. Če pa so te spremembe prehitre in nepredvidljive, ga lahko resno ogrozijo.
S prilagojenim gospodarjenjem z gozdovi lahko ublažimo negativne posledice podnebnih sprememb na gozd in gozdarstvo. Z vprašanjem potrebnih prilagoditev gospodarjenja z gozdovi se danes ukvarja vrsta projektov, med njimi tudi projekt MANFRED, v katerem sodeluje Zavod za gozdove Slovenije. Med glavne ukrepe prilagojenega gospodarjenja z gozdovi sodijo spremembe drevesne sestave gozdov (v korist drevesnih vrst oziroma njihovih provenienc), ki so na pričakovane razmere v prihodnosti bolj prilagojene, povečevanje stabilnosti gozdnih sestojev s pravočasnim redčenjem in z oblikovanjem pestre mozaične strukture gozdov, povečevanje odpornosti gozdov proti boleznim in škodljivcem, oblikovanje mehanizmov za hitro in učinkovito sanacijo posledic naravnih ujm ter za preprečevanje širjenja bolezni in škodljivcev ter intenzivnejše strokovno delo z varovalnimi gozdovi, ki bodo pri preprečevanju negativnih posledic nestabilnega naravnega okolja v prihodnosti igrali še posebej pomembno vlogo. Besedilo mag. Andrej Breznikar, Zavod za gozdove Slovenije
Fotografija: Arhiv ZGS; Žled v Brkinih leta 2009
 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij