30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Gozdarstvo

Gozd brez gozdarjev?

E-pošta Natisni

Če v gozdu ne bi bilo gozdarjev, kako bi se to poznalo na gozdu in lastnikih gozdov?

KOTIČEK ZAVODA ZA GOZDOVE

Gozd je naše največje naravno bogastvo! Gozd je naše zlato! Take in podobne izjave lahko beremo te dni povsod, kamor se obrnemo. To je sicer vse res in to že dolgo vemo, čeravno ne vsi in ne vedno. Ne tako daleč nazaj temu ni bilo tako: naši gozdovi so bili večinoma »izropani«, lesne zaloge v njih je bilo le tretjina današnje. Danes gozd daje že blizu 100 odstotkov tistega, kar zmorejo dati rastišča, rezerve so še v kakovosti, le malo jih je še v količini. Ampak: kot da bi pozabili, kako je do tega stanja, ki ga v naši državi nismo beležili že skoraj od začetka našega štetja, sploh prišlo. Smeh je sicer pol zdravja, ampak vse razlage kljub vsemu ni mogoče poiskati v tistem uvoženem reklu, da namreč gozdar spi, gozd pa (kljub temu) raste.

 
Današnje stanje gozda smo dosegli z načrtnim gozdarskim delom pri usmerjanju razvoja gozdov in s tem skladnim gospodarjenjem lastnikov z gozdom. Gozd brez dvoma raste tudi brez gozdarja, a razlika nastane pri izkoriščenosti naravnih sposobnosti rastišč. Če slednjo strokovno izkoristimo, je ustvarjena dodana vrednost lesa v Sloveniji letno vredna najmanj 50 milijonov evrov, strošek javnih gozdarjev, ki to vrednost ustvarijo za lastnike gozdov in državo, pa je dobrih 20 milijonov evrov. Pa se to državi splača? Taki, ki misli dlje od svojega nosu, zagotovo. Mogoča pa je tudi varianta slovenskega gozda brez gozdarjev. In kakšen bo tak gozd? Moj kolega je slikovito odgovoril: Čez pet let tako kot na avstrijskem Koroškem, čez petnajst pa tako kot v Braziliji ob Amazonki, a ne tam, kjer imajo še kaj pragozda.
 
Damjan Oražem, Zavod za gozdove Slovenije
Fotografija: Gozd po poseku, Avstrija, foto Kajndol
 
 
Bralce vabimo, da nam pošljete na uredništvo vaša vprašanja na temo gozdarstva ali predlagate vsebine, o katerih bi želeli izvedeti kaj več.

 

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij