30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Gozdarstvo

Povečajmo izkoristek gozda in rabo lesa v sloveniji

E-pošta Natisni
Kotiček Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
 
Leto 2011 je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila za mednarodno leto gozdov. Cilji, ki se jih s tem želi doseči na globalni ravni, so predvsem zaustavitev krčenja gozdov, oblikovanje varovanih območij, trajnostno gospodarjenje z gozdovi ter povečanje javnega zanimanja za gozd.
 
V mednarodnem letu gozdov 2011, ki poteka pod geslom »Gozdovi za ljudi«, se na globalni in nacionalnih ravneh odvijajo različne aktivnosti za krepitev zavedanja o pomenu gozdov, ki opravljajo številne ekološke, socialne in gospodarske funkcije. Z gozdovi v Sloveniji gospodarimo trajnostno, sonaravno in večnamensko. Kljub temu so pred nami še številni izzivi. Eden od pomembnih ciljev v Sloveniji je povečati rabo lesa. V preteklih desetletjih lesu v Sloveniji ni bilo namenjene dovolj pozornosti. V zadnjem času pa se čedalje bolj zavedamo vseh pozitivnih učinkov, ki jih prinaša raba lesa in drugih naravnih materialov. Mednje spadajo zlasti varovanje okolja, kakovost bivanja, blažitev podnebnih sprememb in uporaba izdelkov iz lesa ob izteku njihove uporabe kot obnovljivi vir energije.
 
Letos februarja je bila ustanovljena medresorska delovna skupina »Gozd-les«, ki jo vodi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Njen cilj je povečati konkurenčnost celotnega gozdno-lesnega sektorja, zato bo proučila vse dejavnike, ki negativno vplivajo na konkurenčnost gozdno-lesne verige, in predvidoma do konca letošnjega leta 2011 pripravila celovit akcijski načrt s konkretnimi ukrepi za povečanje konkurenčnosti celotne verige. Delovno skupino sestavljajo predstavniki pristojnih ministrstev, zbornic, javnih zavodov in gospodarstva. Da bodo gozdovi tudi v prihodnje opravljali vse svoje funkcije, je treba z njimi gospodariti trajnostno, sonaravno in večnamensko. Zato smo za gozdove odgovorni vsi, lastniki gozdov, država in družba.
 
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij