30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Gozdarstvo

Gozdarsko-lesni sektor v razcvetu

E-pošta Natisni
Dobra plat novice iz naslova je ta, da je temu res tako. Slaba plat pa je, da temu žal (še) ni tako pri nas.
V slovenskih medijih zadnje čase lahko redno beremo, kako v slovenskih gozdovih »leži« (kaj točno ta izraz pomeni piscem, si tisti, ki hodimo v gozdove, ne predstavljamo prav dobro) neizkoriščeno bogastvo, kako predelava lesa zaposluje le še četrtino delavcev, ki jih je zaposlovala še nedavno, in o škodljivosti izvoza »naše« hlodovine k sosedom. Če že prvi dve trditvi »stojita«, potem pa je tretja na precej nesigurnih nogah, saj vsaj lastnikom gozda prinaša nekaj možnosti za unovčenje njihovega lesa, ki bi sicer s predolgo »stojo« v gozdu lahko celo izgubljal svojo vrednost.
 
Ampak, raje kot o domačem začaranem krogu namenimo nekaj besed sosedom Avstrijcem. Ne morejo nam biti zgled pri načinu gospodarjenja z gozdom, lahko pa so nam zgled v tem, kako bistveno višje so tam cenjeni les in izdelki iz njega, kako je posledično cenjeno gozdarstvo in kako vsa država diha z gozdarsko-lesnim sektorjem. V preteklih dneh je bil v bližini Gradca sejem Austrofoma, namenjen v osnovi gozdarskim strojem. Na njem so se vile trume strokovnjakov in laikov od blizu in daleč. Pozitiven pa ni bil samo množičen obisk (podoben našemu ob poletih v Planici), ampak je človek na vsakem koraku lahko opazoval, da se tudi v gozdarstvu dogajajo novosti ter da sta stroka in gozd cenjena, les pa blago, ki ga trg potrebuje.
 
Damjan Oražem, Zavod za gozdove Slovenije

 
Bralce vabimo, da nam pošljete na uredništvo vaša vprašanja na temo gozdarstva ali predlagate vsebine, o katerih bi želeli izvedeti kaj več.
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij