30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Gozdarstvo

Leseni objekti in ognjevarnost

E-pošta Natisni
KOTIČEK ZAVODA ZA GOZDOVE
 
 

O prednostih, ki jih imajo leseni objekti za bivanje, ste bralci v zadnjih časih gotovo že velikokrat slišali in o njih vam bomo še pisali. V Skandinaviji je delež novogradenj iz lesa približno polovičen, v Severni Ameriki pa presega 90 odstotkov. Zlasti gostje iz severnih dežel se ob obisku pri nas kar ne morejo načuditi, da ob tolikšni gozdnatosti nimamo več lesenih hiš. Ko človek pri nas gradi stavbo iz lesa, pa največkrat sliši od opazovalcev: Joj, kako je lepo, ampak: kako pa bo, če bo gorelo? Povsem točno je, da se v leseni hiši ne moremo kar na tleh igrati z ognjem, ampak tega najverjetneje ne počnemo niti v objektih iz betona, mar ne?

 
Pa poglejmo na kratko, kako se lesena konstrukcija obnaša v ognju. V nasprotju z večino drugih gradbenih materialov se les v ognju obnaša predvidljivo: na površini nastane zogleneli sloj, ki ščiti notranje strukture in tako ostaja nosilnost dlje časa nespremenjena. Gorenje konstrukcije je počasnejše, enakomerno in predvidljivo, kar vse olajša delo gasilcem, ki lahko s precejšnjo gotovostjo ocenijo, kdaj se bo lesena konstrukcija podrla. V nasprotju s tem jeklena konstrukcija izgubi stabilnost naenkrat in brez opozorila. Tudi navidezno v požaru »preživele« betonske stavbne konstrukcije je ravno zaradi tega dejstva največkrat najbolj modro namesto obnove do konca podreti, saj v nasprotju z lesom sploh ne vemo, kaj se skriva v pregretem betonu.

 

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij