30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Gozdarstvo

Prost dostop v gozdove

E-pošta Natisni
KOTIČEK ZAVODA ZA GOZDOVE
logo Zavoda za gozdove in mednarodnega leta gozdov
 
 
Prost dostop v gozdove je civilizacijska pridobitev, na katero smo lahko ponosni, zavedati pa se moramo, da ima tudi nekatere omejitve.
 
Slovenija je ena redkih držav v tem koncu EU, ki omogoča prost dostop v gozdove. Glede na splošen pomen in mnoge funkcije, ki jih gozdovi opravljajo, štejemo to za neke vrste civilizacijsko pridobitev. S tako pravno ureditvijo se deloma okrni absolutnost lastninske pravice na eni strani ter podeli del koristi gozda in njegovih proizvodov v uživanje vsem, ki se po gozdovih gibljejo. Če se malo ozremo k sosedom, npr. k Italijanom in Avstrijcem, tam take ureditve ne poznajo in imajo lastniki ne samo lovsko, ampak tudi druge, za nas povsem samoumevne državljanske pravice povsem v zasebni lasti, pa naj bo to nabiranje borovnic ali gob.
 
Kljub svobodi, ki nam jo državljanom podeljuje naša zakonodaja pri gibanju po gozdovih in pri gozdnem nabiralništvu, pa se moramo zavedati, da je ta svoboda med drugim omejena na tiste naše (zasebne) dejavnosti, ki nimajo pridobitnega turističnega ali pridobitnega rekreativnega značaja. Ko se torej odpravimo jeseni v gozd po kostanj, ga naberimo toliko, kot ga potrebujemo zase in za svoje bližnje, nekaj pa naj ga seveda ostane tudi lastniku in prebivalcem gozda ter ne nazadnje – tudi za klico kakega novega kostanja.
 
Damjan Oražem
Zavod za gozdove Slovenije
Foto: kostanj, Foto Kajndol
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij