30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Gozdarstvo

Želite EKO material – izberite les

E-pošta Natisni
KOTIČEK ZAVODA ZA GOZDOVE
 
Les je material, ki ga proizvaja narava že milijone let in ga še danes. Za njegovo pridobivanje, transport in predelavo porabimo v primerjavi z drugimi materiali zelo malo energije. Spremlja nas od zibke do groba, in ko ga prenehamo uporabljati, je še vedno uporaben.
 
Ne glede na vedno nove materiale, s katerimi gradimo in opremljamo svoja bivališča in delovno okolje, postaja les vedno pomembnejši. Zaradi njegovih tehnoloških lastnosti ga uvrščamo v razred visokotehnoloških materialov. Les je edini material, za proizvodnjo katerega porabimo zelo malo energije, hkrati pa nam za dolgo obdobje uskladišči toplogredni plin CO2. Z uporabo enega kubičnega metra lesa znižamo CO2 v ozračju za ekvivalent dveh ton, z uporabo drugih materialov pa se izpusti istega plina povečajo od 20- do 50-krat.
 
Kaj pa trajnost lesa? Časopisni papir je izdelek iz lesa, ki je obstojen najkrajši čas. Po drugi strani ima pravilno vgrajen les lahko tudi večstoletno dobo uporabnosti. S svojo toplino in uporabnostjo nas spremlja vse življenje in na koncu svojega življenjskega cikla ga brez EKO pomislekov lahko uporabimo še enkrat – za kurjavo, ko nam prepusti energijo sonca, ki jo je uskladiščil že davno.
 
Damjan Oražem
Zavod za gozdove Slovenije
 
Več člankov...

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij