30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Gozdarstvo

SPODBUJANJE GOSPODARJENJA Z GOZDOVI

E-pošta Natisni

Slovenija ima skoraj 1,2 milijona hektarov gozdov, vendar izkoriščenost tega našega najpomembnejšega naravnega vira ni optimalna. Kljub dolgoletni tradiciji, znanju in usposobljenosti na področju gozdarstva in lesarstva je konkurenčnost tega področja nizka. Predvideni možni letni posek v slovenskih gozdovih, ki je določen na podlagi gozdnogospodarskih načrtov, znaša okoli 6,5 milijona m3, dejanski letni posek pa je do nedavnih naravnih ujm v gozdovih znašal od 4 do 4,5 milijonov m3 lesa.


V letu 2014 je bilo zaradi vpliva sanacije posledic žledoloma posekanih 6,3 milijona m3 lesa, v letu 2015 pa zaradi dodatnih količin lesa, ki ga je napadel podlubnik, skoraj 6,1 milijona m3 lesa. S tem smo se zaradi zunanjih vzrokov približali predvidenemu poseku lesa v državi, kar pa ni odraz optimalne izrabe potenciala slovenskih gozdov, ki naj bi bil rezultat potreb po lesu in predelovalne sposobnosti domače lesne industrije. Izkoriščenost lesnega potenciala gozdov je problematična predvsem v zasebnih gozdovih. Enak problem nizke izrabe lesnih virov v zasebnih gozdovih je prisoten tudi v večini ostalih evropskih držav.

Več ...
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij