30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Partnerstvo

MOŽNOST IZBIRE – OTROK SI POSLEDICE IZBERE SAM

E-pošta Natisni

Otroci so svoj čas komaj čakali, da bodo lahko v ponedeljek zvečer gledali priljubljeno TV humoristično nadaljevanko. Pri nas takrat televizije med tednom sploh nismo gledali. Hči je vprašala, ali bo lahko ob osmih gledala omenjeno TV serijo. Oče: »Ali si že pospravila kuhinjo, kakor sem ti naročil?« Hči: »Ne še.« Oče: »Poglej, lahko izbiraš. Zdaj je ura štiri. Do petih pospraviš in gledaš serijo. Lahko pa izbereš, da ne pospraviš in ne gledaš.« Ko ob petih kuhinja ni bila pospravljena, se nisem razburjal, zakaj ni pospravila in da zdaj pa ne bo za kazen gledala …, ampak sem povsem ravnodušno in neprizadeto rekel: »Zanimivo, si se odločila, da ne boš gledala serije ob osmih?«.


Hči je bila tiho in vem, da se je v sebi jezila nase. Kuhinjo je morala vseeno pospraviti. S tem je pravilo nekaj, kar najstniki doživijo kot moč avtonomne izbire, in tudi posledice, ki so povezane z njihovo izbiro, ostajajo njihova last. To je način, kjer se lahko učijo, kaj pomeni odgovornost. Zavedanje, da smo sami odgovorni za posledice izbire v svojem vedenju, je zavedanje, ki bi ga želeli za vse odrasle, samostojne in odgovorne ljudi.


Svetujeta Albert in Leonida Mrgole, Zavod Vezal

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij