30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Partnerstvo

KADAR SE NAM PREPROSTO »ODPELJE«

E-pošta Natisni

Mudi se nam v službo, pravzaprav že zamujamo. Pred nami pa stoji kričeča štiriletnica, ki noče v vrtec v oblačilih, ki smo jih pripravili. Po vseh prijaznih poskusih prigovarjanja in pregovarjanja nam »poči film«. Vsi vemo, da pridejo trenutki, ko ne pomaga noben trik, ko se nam »odpelje«, ko ne zmoremo in nas je potem sram, razjedajo nas občutki krivde in sebi nalagamo odgovornost za nezrelost. Kar je po eni strani brezupno, po drugi strani pa je res. Zato, ker se nam kdaj »odpelje«, otrok ne doživi travme. Otroci doživijo travmo, kadar popolnoma izgine občutek, da nekam pripadajo, da je nekomu mar zanje. Za otroke je naše neravnovesje morda trenutni šok in neprijetna izkušnja.

Prvi korak: Rešitev je v empatiji. Ko se popolnoma umirimo, se moramo pogovoriti z otrokom, in to tako, da mu povemo, kako mislimo, da se je on počutil, ko smo tulili (si predstavljam, da si se ustrašila, da nisi razumela, da si si razložila, da te nimam rada, to je res hudo in nisem želela povzročiti teh občutkov pri tebi). Pomaga telesni stik, objem.

Drugi korak: Otroku pomagamo najti njegov delež, tako da bo razumel, da je tudi on odgovoren za nastalo situacijo. To je zelo pomembno. Do tega ne bi prišlo, če bi ona upoštevala navodila. Povejte mu, kako je biti v takih situacijah, ko on ne upošteva vaših navodil, tega, da se ti mudi, kako je biti v vaši koži. Potem naj otrok ponovi, kako je bilo pri vas. S tem ga učite empatije. To je zelo pomembno.

Tretji korak: Zmenita se, kako bo to potekalo naslednjič. Kaj bo on prispeval, da se ne ponovi, in kaj boste vi prispevali, da se ne ponovi.

Svetuje Leonida Vezal, Zavod Vezal, soavtorica knjige Izštekani najstniki in starši, ki štekajo

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij