Poletne temperature se dvigajo iz dneva v dan, nam pa postaja vedno bolj vroče. Ohladitev v poletnih dneh nekateri najdejo v kopališčih, drugi v senci, mi pa smo jo za vas poiskali kar na domačem vrtu/krožniku. Nepogrešljiv pridelek vsakega vrta so gotovo kumare. Kar 97 odstotkov kumare predstavlja voda, zato jih pogosto vključite na jedilnik. Ne le, da so vitaminsko polne in zdrave, tudi osvežile vas bodo. In v teh vročih poletnih dneh se bo prilegla osvežitev s krožnikom mlečnih kumar.
MLEČNE OGURKE/KUMARE (za 4 osebe)
3 večje domače kumare
2 stroka sesekljanega česna
0,3 dl sončničnega olja
0,3 dl jabolčnega kisa
1 dl kisle smetane
2 dl kislega mleka
malo mlete kumine
sol, poper
Kumare olupimo in tanko narežemo. Posolimo jih in po desetih minutah ožamemo. V posodi zmešamo vse ostale sestavine in jih prelijemo preko ožetih kumar ter dobro premešamo. Solato mariniramo kakšno uro pred postrežbo v hladilniku. Zraven lahko ponudimo tudi pire ali kuhan krompir.
Pripravila Sonja Sočič, Center za zdravje in razvoj Murska Sobota
Recept prispevala Mojca Polak, VSŠGT Maribor
Fotografija arhiv CZR