30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Kulinarika

KO SO BILE KOLINE ŠE PRAZNIK

E-pošta Natisni

Včasih so bile koline za družino težko pričakovan praznični dan. Na dan, ki so ga določili za zakol prašiča, so vsi družinski člani poprijeli za delo, tudi otroci, ki so prašiča držali za rep, saj bi sicer po starih verovanjih lahko ušel. Gospodinja je poskrbela, da na ta dan ni manjkalo dobrot na mizi, gospodar pa je pripravil vse ostalo za nemoten potek tega kmečkega praznika. Na koline so bili povabljeni sorodniki in sosedje, veselo razpoloženje, ki je prevevalo ves dan, pa je po večerji doseglo višek s petjem, plesom in pripovedovanje šaljivih dogodivščin.

Kljub spreminjanju običajev in prehranskih navad so koline še danes med večjimi hišnimi prazniki po vaseh in trgih. V dediščini slovenske prehranske kulture predstavljajo koline s pestro paleto izdelkov zares veliko bogastvo. Samo osnovnih izdelkov, ki smo jih znali in jih še znamo v Sloveniji narediti iz prašiča, je krepko čez petdeset. Znotraj vsake skupine je cela vrsta lokalnih in regionalnih receptur, izvedb, načinov prekajevanja in sušenja. Med vrhunce kolinarskega znanja sodijo kranjska klobasa, kraški pršut, prekmurska šunka, savinjski želodec, zasavske jetrnice, meso iz »tunke« ali »tünke« v severovzhodni Sloveniji ter bohinjska zaseka. To je le nekaj izdelkov, ki so se nam kot dediščina ohranili do danes. Vsaka vas, vsak kraj, tako rekoč vsako gospodinjstvo pa je razvilo svoje posebnosti pri sestavi izdelkov, uporabljenih začimbah in načinih uporabe mesa. Po zapisih prof. dr. Janeza Bogataja in drugih virih povzela B. J.

Koline pri Cmreškovih na Polzeli
Fotografija Tone Tavčer

 

Hišni lonec s kislo repo

E-pošta Natisni
Recept za hišni lonec s kislo repo, ki se poda v teh pustnih dneh, je pripravila Marta Druzovič, ki je za domače kulinarične dobrote prejela številna priznanja. Marta skupaj z možem Albinom skrbi za bogato ponudbo turistične kmetije Druzovič v vasi Drbetinci v osrčju Slovenskih goric. Mož Albin je predsednik področne zadruge Vitomarci, ki deluje v okviru KZ Ptuj. Na kmetiji, ki ima tudi možnost nastanitve, vam poleg raznovrstne doma pridelane hrane postrežejo tudi z več sortami domačega vina. Več o kmetiji na www.druzovic.si.
 
Več ...
 

Pohorski lonec

E-pošta Natisni
Recept za pohorski lonec, značilno jed za tamkajšnje območje, in kruhovo potico so pripravile članice iz Društva kmetic LIPA iz Vitanja, ki že vrsto let aktivno delujejo na območju zadruge Slovenske Konjice.

 

Več ...
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij