30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Kulinarika

Belokranjska pogača

E-pošta Natisni
Peka belokranjske pogače ima v Beli krajini dolgo tradicijo, ki se prenaša iz roda v rod. Belokranjsko pogačo so pekli predvsem v vinorodnih krajih, saj se odlično poda k vinu. Tradicijo peke belokranjske pogače že vrsto let negujejo na kmetiji Marije Škof z Boldraža, kjer obdelujejo 8.600 trt in že več kot 30 let grozdje oddajajo v Kmetijsko zadrugo Metlika. Marija je za svojo pogačo prejela že vrsto nagrad na Vinski vigredi, kmečkih praznikih in drugod. Kmetija Škof se nahaja v vznožju belokranjskih vinogradov in le uro hoda je do razglednega stolpa na Krašnjem vrhu, od koder se vidi celotna Bela krajina. Sprehod čez evropsko zaščitene belokranjske steljnike pa lahko nadaljujemo do Drašičev, kjer že več kot 250 let obratuje Soseska zidanica po starih običajih.
 
Recept Marije Škof iz Boldraža
 
Sestavine:
 • 50 dag mehke bele moke
 • 3 dcl mlačne vode
 • 2 kavni žlički soli
 • 20 g kvasa
 • 1 ščepec kumine
 • 1 celo jajce in
 • pol žličke sladkorja
 
Priprava:
Zdrobimo 20 g kvasa, dodamo tri žličke bele mehke moke, 1/2 dcl mlačne vode in pol žličke sladkorja. Vse skupaj zmešamo v gosto tekočo snov in pustimo kvasni nastavek, da se mu poveča prostornina za več kakor enkrat. Iz bele moke, mlačne vode, soli in kvasnega nastavka pripravimo testo, ki ga gnetemo približno 10 minut, da postane gladko in ne pretrdo ter se ne oprijema rok. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati pokritega v posodi, kjer smo ga zamesili, toliko časa, da se prostornina testa podvoji. Vzhajano testo stresemo na pomaščen pekač, ga z rokama raztegnemo v velikosti premera 30 cm, ga potlačimo do debeline 1 do 2 cm, proti robu se debelina zmanjšuje. Testo se ne sme dotikati stranic pekača, saj mora biti rob pogače nižji od sredine. Po raztegnjenem testu do dna pekača, z ene strani na drugo, zarežemo poševne črte s približno 4 cm medsebojno razdaljo. Tako pripravljeno testo namažemo s stepenim jajcem. Po vrhu tako pripravljeno testo posujemo še s ščepcem kumine in ščepcem grobe morske soli. Testo za belokranjsko pogačo pečemo od 20 do 25 minut v predhodno ogreti pečici pri 220 oC. Pečena mora biti svetlo rjavo zapečena, v sredini visoka 3 do 4 cm ob robu pa od 1 do 2 cm.
 
Fotografije: belokranjska pogača, stelniki, Marija Škof z belokranjsko pogačo, arhiv KZ Metlika
 

Njoki na kraški način

E-pošta Natisni
Kras, ki s svojimi zanimivimi in edinstvenimi značilnostmi kraškega sveta vabi vse ljubitelje naravnih in kulturnih lepot, slovi po podzemskih jamah, lipicanskih konjih, prijaznih domačinih in številnih domačih dobrotah, kot sta teran in pršut. Posebnost kraške kuhinje so jedi, pripravljene s pršutom in teranom. Predstavljamo vam njoke po kraško, ki jih že vrsto let iz domačega krompirja pripravlja družina Skok iz Štorij po receptu none Lilijane.
 
Sestavine za njoke:
 • 1 kg krompirja
 • 0,5 kg ostre moke
 • 2 jajci
 • 5 žlic olja
 • sol
 
Sestavine za omako:
 • 15 dag kraškega pršuta
 • 3 dcl kraškega terana
 • 1 žlica moke
 • 1 žlica olja
 
Priprava testa:
Neolupljen krompir, ki mora biti rumenkaste in sladkaste sorte monalisa, saj ta pri kuhanju ne razpade, skuhamo v slani vodi, vročega olupimo in počakamo, da se ohladi. Ohlajen krompir pretlačimo s stiskalnikom za krompir, vmešamo moko, jajca, olje in sol. Mesimo, da postane testo kompaktno, nato ga razrežemo na svaljke želene velikosti. V slanem kropu jih kuhamo 10 minut.
Priprava omake:
Rezine kraškega pršuta razrežemo na manjše kose ter jih na vročem olju ocvremo. Dodamo moko, vse skupaj prepražimo in zalijemo s kraškim teranom. Omako poskusimo in po potrebi dodamo sol. Kuhamo do želene gostote.
 

Planinska krompirjeva frika s Tolmina

E-pošta Natisni

 

Frika je bila nekoč pastirska jed, pogosto pa so jo za večjo moč uživali tudi kmetje in kosci, ki so kosili senožeti. Na Tolminskem gospodinje pripravljajo krompirjevo friko, čeprav poznamo tudi jajčno. Obe sta značilni regionalni jedi v dolini Soče. Domovina tako ocvrtega sira je v Italiji, v Furlaniji - Julijski krajini. Lahko jo ponudimo kot samostojno jed, vendar jo pogosto ponudijo skupaj s polento.
 
Sestavine za pripravo krompirjeve frike za 4 osebe:
·         1 kg krompirja
·         1/2 kg sira TOLMINC, KOBER ali MATAJUR
·         svinjska mast ali olje za pečenje
·         slanina za okus.
 

Krompir olupimo, narežemo na lističe ter spečemo na svinjski masti in slanini. Krompir pokrijemo, da se bolje duši. Ko je mehek, dodamo sir in narahlo zapečemo.

 

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij