30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 
Kulinarika

Njoki na kraški način

E-pošta Natisni
Kras, ki s svojimi zanimivimi in edinstvenimi značilnostmi kraškega sveta vabi vse ljubitelje naravnih in kulturnih lepot, slovi po podzemskih jamah, lipicanskih konjih, prijaznih domačinih in številnih domačih dobrotah, kot sta teran in pršut. Posebnost kraške kuhinje so jedi, pripravljene s pršutom in teranom. Predstavljamo vam njoke po kraško, ki jih že vrsto let iz domačega krompirja pripravlja družina Skok iz Štorij po receptu none Lilijane.
 
Sestavine za njoke:
  • 1 kg krompirja
  • 0,5 kg ostre moke
  • 2 jajci
  • 5 žlic olja
  • sol
 
Sestavine za omako:
  • 15 dag kraškega pršuta
  • 3 dcl kraškega terana
  • 1 žlica moke
  • 1 žlica olja
 
Priprava testa:
Neolupljen krompir, ki mora biti rumenkaste in sladkaste sorte monalisa, saj ta pri kuhanju ne razpade, skuhamo v slani vodi, vročega olupimo in počakamo, da se ohladi. Ohlajen krompir pretlačimo s stiskalnikom za krompir, vmešamo moko, jajca, olje in sol. Mesimo, da postane testo kompaktno, nato ga razrežemo na svaljke želene velikosti. V slanem kropu jih kuhamo 10 minut.
Priprava omake:
Rezine kraškega pršuta razrežemo na manjše kose ter jih na vročem olju ocvremo. Dodamo moko, vse skupaj prepražimo in zalijemo s kraškim teranom. Omako poskusimo in po potrebi dodamo sol. Kuhamo do želene gostote.
 

Planinska krompirjeva frika s Tolmina

E-pošta Natisni

 

Frika je bila nekoč pastirska jed, pogosto pa so jo za večjo moč uživali tudi kmetje in kosci, ki so kosili senožeti. Na Tolminskem gospodinje pripravljajo krompirjevo friko, čeprav poznamo tudi jajčno. Obe sta značilni regionalni jedi v dolini Soče. Domovina tako ocvrtega sira je v Italiji, v Furlaniji - Julijski krajini. Lahko jo ponudimo kot samostojno jed, vendar jo pogosto ponudijo skupaj s polento.
 
Sestavine za pripravo krompirjeve frike za 4 osebe:
·         1 kg krompirja
·         1/2 kg sira TOLMINC, KOBER ali MATAJUR
·         svinjska mast ali olje za pečenje
·         slanina za okus.
 

Krompir olupimo, narežemo na lističe ter spečemo na svinjski masti in slanini. Krompir pokrijemo, da se bolje duši. Ko je mehek, dodamo sir in narahlo zapečemo.

 

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij