Zanimivosti

Matjaž Krevh, novi podpredsednik zveze

E-pošta Natisni

Na junijski seji upravnega odbora Zadružne zveze Slovenije so člani zaradi smrti podpredsednika Marjana Hergana izvolili Matjaža Krevha za novega podpredsednika Zadružne zveze Slovenije. Matjaž Krevh prihaja iz Koroške kmetijsko-gozdarske zadruge Slovenj Gradec, kjer je bil tudi štiri leta njen predsednik.

 

VINA ZADRUŽNIH KLETI MED NAJBOLJŠIMI NA SVETU

E-pošta Natisni

Mednarodno ocenjevanje vin Decanter World Wine Awards, ki ga prireja revija Decanter iz Združenega kraljestva, velja za eno od najpomembnejših vinskih ocenjevanj na svetu.

Več ...
 

SODELOVANJE IN POVEZOVANJE KMETOV IN KMETIJSKIH ORGANIZACIJ

E-pošta Natisni

V okviru projekta Agrobiznis je sredi junija 2018 v Ljubljani potekal posvet z naslovom Sodelovanje in povezovanje kmetov in kmetijskih organizacij. Udeležence posveta je nagovoril tudi Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, ki je poudaril, da so zadruge dober primer sodelovanja kmetov, in pohvalil dobro sodelovanje z vsemi pomembnejšimi nevladnimi organizacijami v Sloveniji. V okviru okrogle mize, katere namen je bil predstaviti možnosti za sodelovanje kmetij, zadružnih vinskih kleti in lokalnega okolja za boljše trženje turističnih destinacij, so svoja razmišljanja predstavili tudi direktorji zadrug Vinakras Sežana, Kleti Brda in Kmetijsko-gozdarske zadruge Škofja Loka.

 

VRH KMETIJSKIH IN ŽIVILSKIH PODJETIJ

E-pošta Natisni

V Ljubljani je 15. junija 2018 potekal 18. Vrh kmetijskih in živilskih podjetij, ki ga je organizirala GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij. Na njem so udeleženci govorili o poslovanju slovenske živilskopredelovalne industrije in o njenem razvojnem potencialu, trendih v trgovini, kje se skrivajo potenciali slovenskega potrošnika, se seznanili s prikazom demografskih gibanj in gibanj na trgu dela ter govorili o tem, da uspeh zagotavljajo ljudje. Ob koncu srečanja je potekala tudi 10. slavnostna podelitev nagrad Ecotrophelia Slovenija 2018. Zmagovalec letošnjega natečaja je izdelek Mousse – Have, ki bo Slovenijo zastopal na evropskem tekmovanju v Parizu, drugo mesto je pripadlo izdelku Olivenaise, tretje mesto pa Zelenemu rženku. Podeljeno je bilo tudi priznanje za najbolj inovativno embalažo, ki ga je prejel izdelek Vitalni korenjak. A. J.

 

DAN ŽETVE V SPODNJI ŠČAVNICI

E-pošta Natisni

Društvo podeželskih žena iz Gornje Radgone je 21. julija 2018 v Spodnji Ščavnici organiziralo tradicionalni 36. Dan žetve. Na prireditvi so prikazali žetev in spravilo žita na stari način, podelili priznanja najzaslužnejšim članicam društva ter organizirali nagradno igro. M. P.

 

70 LET KOROŠKE KGZ SLOVENJ GRADEC

E-pošta Natisni

Na Kopah je v začetku avgusta 2018 potekala slovesnost ob 70-letnici zadružništva na Koroškem. Koroška KGZ Slovenj Gradec je v sodelovanju z Društvom kmečkih žena Mislinja pripravila prireditev, na katero so povabili člane, zaposlene, upokojence zadruge in goste, sočasno pa se je odvijalo tudi srečanje kmečkih žena koroške regije. A. J.

 

REGIJSKA RAZSTAVA GOVEDI V LITIJI

E-pošta Natisni

Govedorejski društvi Litija in Zagorje, ki obe praznujeta 20. obletnico delovanja, sta konec junija 2018 v Litiji organizirali regijsko razstavo govedi. Med glavnimi pobudniki razstave je bila tudi Kmetijsko-gozdarska zadruga Litija, ki pa praznuje 70. obletnico obstoja. Odbiro živali so opravili strokovnjaki KGZS - Zavoda Ljubljana. A. J.

 

VINOEURO2018 SLOVENIJA

E-pošta Natisni


V Murski Soboti se je v začetku junija zaključilo Evropsko prvenstvo vinarjev v nogometu, ki ga je letos gostila Slovenija. Prestižen naslov je osvojila ekipa Slovenije in postala evropski prvak. Drugo mesto je zasedla ekipa iz Nemčije, tretji pa so bili tekmovalci iz Češke. Tekmovanje se je odvijalo na treh lokacijah v Goriških Brdih, Mariboru in Murski Soboti. V okviru tekmovanja je potekal tudi prvi VinoEvroFestival – mednarodni festival vina in kulinarike, ki je obiskovalcem predstavil odlična slovenska vina in kulinariko ter vina vinarjev, članov vinskih nogometnih reprezentanc gostujočih držav. A. J.

 

ZAVARUJMO TLA V VRTU

E-pošta Natisni

Zemlja v vrtu naj ne bo nikoli gola, saj je tako izpostavljena soncu, dežju in vetru, ki uničujejo kakovost tal. Zato tla zaščitimo z zastirko, na izpraznjene gredice pa sejemo rastline za zeleno gnojenje, med katerimi so najprimernejše rastline, ki hitro kalijo in rastejo ter v kratkem času naredijo veliko zelene mase, ki prekrije in zaščiti tla.
Seme posejemo povprek po gredici in ga z grabljami rahlo zadelamo v tla. Poskrbimo za primerno vlago, da omogočimo kaljenje. Ko so rastline dovolj visoke ali ko potrebujemo prostor za setev naslednje vrtnine, jih pokosimo. Pustimo jih, da ovenijo, potem jih plitvo zadelamo v tla. Rastline za zeleno gnojenje zaščitijo zemljo pred neugodnimi vremenskimi vplivi, s svojimi koreninami prodirajo v spodnje plasti tal ter na površje prinesejo minerale in izprane hranilne snovi. Rahljajo in zračijo tla in tako izboljšujejo njihovo strukturo, hkrati pa zemljo bogatijo s humusom, ki rastline oskrbi z dovolj hrane. Rastline so zato močne in zdrave ter odpornejše proti stresu, kot so neugodne vremenske razmere in napadi bolezni in škodljivcev.

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij