Zanimivosti

Zgornjesavinjska kmetijska zadruga Mozirje praznuje

E-pošta Natisni

 

Zgornjesavinjska kmetijska zadruga Mozirje praznuje 50 let delovanja in 120 let zadružništva v Zgornjesavinjski dolini
 
Hranilništvo in zadružništvo sta med pomembnejšimi usmerjevalci razvoja kmetijstva in podeželja v Zgornjesavinjski dolini. Za začetke zadružništva v Zgornjesavinjski dolini se šteje leto 1890, ko je bila ustanovljena prva hranilnica in posojilnica v Gornjem Gradu. Temu zgledu so sledili tudi v drugih krajih z ustanavljanjem in delovanjem kmečkih hranilnic in zadrug na področju kmetijstva. Zadruge so delovale na različnih področjih, od pašništva, sadjarstva, lesarstva do živinoreje in podobno. Bogata zgodovina zadružništva povezuje tamkajšnje kmete in ohranja močno zadružno zavest, ki jo kmetje uspešno gradijo v zadrugi, ki je pred 50 leti, natančno 13. februarja 1961, nastala s spojitvijo 11 krajevnih zadrug pod imenom Zgornjesavinjska kmetijska zadruga s sedežem v Mozirju.
 
Stanko Zagožen, predsednik zadruge:
»Zgornjesavinjska kmetijska zadruga Mozirje danes odkupuje mleko, klavno živino, jagnjeta, konzumna jajca, hmelj in les. Ukvarjamo se s trgovino na drobno, gostinstvom, prevoznimi storitvami in imamo mehanično delavnico, ki opravlja servisno dejavnost za lastne potrebe. Zadruga letno ustvari 22 milijonov evrov prihodkov, zaposluje 163 delavcev in združuje več kakor 430 kmetov.«

 

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij