Zanimivosti

4. SLOVENSKI PODEŽELSKI PARLAMENT

E-pošta Natisni

4. Slovenski podeželski parlament, ki je bil posvečen iskanju sožitja med podeželjem in kmetijstvom v luči prihajajočih sprememb skupne kmetijske politike po letu 2020, se je odvijal septembra 2017 v Novem mestu. Okoli 200 predstavnikov slovenskega podeželja, vključno z vidnimi predstavniki strokovne in politične javnosti, je ob prisotnosti udeležencev iz drugih evropskih držav razpravljalo o aktualnih izzivih slovenskega podeželja. Prisluhnili so uglednim gostom in poglabljali znanje na desetih tematskih delavnicah. V okviru podeželskega parlamenta je potekala tudi delavnica na temo zadružništva, kjer smo skupaj z udeleženci iskali odgovore na ključne izzive zadružništva v prihodnje, zlasti v smeri iskanja ukrepov, ki bodo spodbudili razvoj zadrug ter zagotavljali čim boljše storitve za člane in trajno konkurenčnost tudi v prihodnji politiki razvoja podeželja in drugih politikah. Več o dogodku na www.program-podezelja.si. A. J.

 

MATHIA DE LUCA, NOV PROIZVOD IZ VINSKE KLETI METLIKA

E-pošta Natisni

V Vinski kleti Metlika so ob zaključku uspešnega leta 2017 svečano predstavili nov proizvod, ki je luč sveta ugledal pod imenom Mathia de Luca. Gre za stari vinjak Mathia de Luca z oznako VSOP, ki je rezultat dolgotrajnega dela strokovnjakov in zaposlenih Vinske kleti Metlika. Najboljše vino iz izbranega grozdja, skrbno izpeljana destilacija v kolonskem kotlu in pet let zorenja v 225-litrskih barikih odražajo eleganco in prefinjenost tega žlahtnega vinskega destilata. Na dogodku ob prvi predstavitvi vinjaka je o zgodovini vinogradništva na Metliškem govoril zgodovinar Janez Weiss, ki je med brskanjem po arhivih postal pozoren prav na Mathio De Luco.

Več ...
 

PARTNERSKO KMETIJSTVO V BRKINIH

E-pošta Natisni

V Slovenski vasi je potekala konec junija okrogla miza ob zaključku projekta Partnersko kmetijstvo v Brkinih, ki je potekal od marca 2017 v okviru programa »Po kreativni poti do praktičnega znanja« ter spodbuja sodelovanje in prenos znanja med lokalnim prebivalstvom, prakso in univerzo. Projekt je potekal v sodelovanju študentov Filozofske fakultete, Ekonomske fakultete in Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Na okrogli mizi so predstavili rezultate projekta in skupaj z gosti in kmeti govorili o različnih možnostih partnerskega kmetovanja in podpornega okolja. A. J.

 

DAN ŽETVE V SPODNJI ŠČAVNICI

E-pošta Natisni

Društvo podeželskih žena iz Gornje Radgone je 22. julija 2017 v Spodnji Ščavnici organiziralo tradicionalni 35. Dan žetve. Na prireditvi so prikazali žetev ter spravilo žita na stari način, podelili priznanja najzaslužnejšim članicam društva ter organizirali nagradno igro. M. A.

 

4. SLOVENSKI PODEŽELSKI PARLAMENT

E-pošta Natisni

Okoli 300 predstavnikov slovenskega in evropskega podeželja se bo zbralo 21. in 22. septembra 2017 predvidoma v Novem mestu ali bližnji okolici. V prisotnosti vidnih predstavnikov strokovne in politične javnosti bodo razpravljali o aktualnih izzivih slovenskega podeželja s poudarkom na lokalnih ekonomijah. V desetih vsebinskih sklopih bodo iskali možnosti sobivanja podeželja in kmetijstva. Strokovno podporo programu nudijo Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij in Zveza podeželske mladine Slovenije ob finančni podpori Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in programa Europe for Citizens. Prijave za udeležbo bodo organizatorji zbirali od 1. avgusta do 10. septembra 2017. Več o vsebini in povezavo za prijavo najdete na spletnih straneh www.program-podezelja.si in www.drustvo-podezelje.si.

 

GOZDNA REZERVATA SNEŽNIK – ZDROCLE IN PRAGOZD KROKAR NA SEZNAMU SVETOVNE DEDIŠČINE UNESCO

E-pošta Natisni

V pet let dolgem procesu izbiranja in strokovnega preverjanja predlaganih gozdov, pri katerem je aktivno sodeloval tudi Zavod za gozdove Slovenije, je Odbor za svetovno dediščino pri UNESCO 7. julija 2017 v Krakovu na Poljskem izbranim gozdovom iz desetih držav priznal posebno vrednost, ker so dokaz izjemnega razvoja bukovih ekosistemov v Evropi po zadnji ledeni dobi. Tako sta v Unescov seznam svetovne dediščine vpisana tudi gozdna rezervata Snežnik – Zdrocle in Pragozd Krokar. Pragozd Krokar predstavlja nedotaknjene prvinske gozdove na slikovitem obrobju Kolpske doline, gozdni rezervat Snežnik – Zdrocle pa obsega starodavne bukove gozdove s predeli prvinskih gozdov. Oba gozdna rezervata ležita sredi obsežnih gozdov, ki so vključeni v omrežje Natura 2000.
mag. Andrej Breznikar, Zavod za gozdove Slovenije

 

DOBRO OBISKAN GREGORJEV SEJEM

E-pošta Natisni

V organizaciji Kmetijske zadruge Krka iz Novega mesta je od 10. do 12. marca 2017 na Grabnu pri Novem mestu potekal 23. Gregorjev sejem, ki je prvi večji spomladanski kmetijski sejem v Sloveniji. Na več kakor 23.000 m2 zunanjih in pokritih površin se je predstavilo več kot 200 domačih in tujih razstavljavcev s področja kmetijstva, vrtičkarstva, vinogradništva in kletarstva, živilskopredelovalne industrije, sadja in zelenjave ter blaga široke potrošnje. Svečane otvoritve se je udeležil tudi Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, ki je v pozdravnem nagovoru pohvalil delo zadruge ter pomen sejma za kmetijstvo in podeželje. V soboto si je sejem ogledal dr. Miro Cerar, predsednik Vlade RS. Sejem je spremljal tudi pester zabavni program.
A. J.

 

JOŽEFOV SEJEM V PETROVČAH

E-pošta Natisni

V nedeljo, 19. marca 2017, je v Petrovčah potekal 29. Jožefov sejem. Sejem se je začel z mašo v petrovški baziliki, maševal je Izidor Pečovnik - Dori, ob bogatem sejemskem dogajanju je potekala tudi razstava »Kjer ajda zori, se med cedi«, k prijetnemu druženju pa je pripomogel ansambel Dori. Sejem so organizirali Hmezad Kmetijska zadruga Petrovče, KGZS – Kmetijsko-gozdarski zavod Celje, ZKŠT Žalec, Društvo podeželskih žena občine Žalec in Občina Žalec.
A. J.

 

SPOMLADANSKI SEJEM V KOMENDI

E-pošta Natisni

Med 7. in 9. aprilom 2017 je v Komendi potekal spomladanski kmetijsko-obrtni sejem Komenda 2017. Sejem tradicionalno organizirata Konjeniški klub Komenda in Občina Komenda, bogat razstavni program pa so spremljali tudi izobraževalni in zabavni dogodki ter razstava govedi. Na otvoritvi sejma je zbrane nagovoril Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, ki je poudaril pomen lokalno pridelane hrane, ki jo pridelujejo kmetje in zadruge, ter izpostavil vlogo in pomen zadružništva za razvoj kmetijstva in podeželja.
V. V.

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij