Zanimivosti

MEDNARODNI DAN GOZDOV

E-pošta Natisni

21. marca praznujemo mednarodni dan gozdov, letos je ta dan posebej poudarjal energetsko vlogo lesa. Slovenija je z gozdom in lesom zelo bogata država, gozdovi pa so naše naravno bogastvo, ki bi ga morali bolje izkoristiti. Pri tem bi morali spodbujati večjo rabo lesa v gospodarstvu in tudi pridobivanje lesne biomase kot obnovljivega vira energije, kar hkrati zmanjšuje emisije toplogrednih plinov in obremenitev okolja. Ključno za dolgoročen razvoj gozdno-lesnega sektorja je vlaganje v znanje in razvoj novih tehnologij. Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, je ob mednarodnem dnevu gozdov poudaril: »Les je 'visokotehnološki' izdelek narave, ki je pogosto uporabljen na neustrezen način, s premalo inovativnosti in s premalo dodane vrednosti. S povečanjem porabe lesa in ustvarjanjem trga za lesne proizvode in storitve lahko prispevamo k zagotovitvi novih delovnih mest in rasti dodane vrednosti na zaposlenega v gozdarski in lesnopredelovalni panogi.«
A. J. in V. V.

 

VINSKA VIGRED V METLIKI

E-pošta Natisni

Vinska klet Metlika je med 19. in 21. majem 2017 pod Metliškim gradom organizirala tradicionalno 35. Vinsko vigred v Metliki. Obiskovalci so lahko poskusili »šampione metliških črnin« Vinske vigredi 2017 ter se razvajali z jedmi z žara. Ob prireditvi so pripravili tudi kulinarično razstavo, razstavo domače obrti, dogajanje pa je spremljal pester in raznolik kulturni program.
V. V.

 

DRŽAVNI KVIZ MLADI IN KMETIJSTVO

E-pošta Natisni

Zveza slovenske podeželske mladine, Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije in Društvo podeželske mladine Sv. Jurij ob Ščavnici so 22. aprila 2017 v Sv. Juriju ob Ščavnici organizirali 45. Državni kviz Mladi in kmetijstvo. V znanju se je pomerilo deset ekip. Zmagovalec kviza je znova postala ekipa Društva podeželske mladine Sv. Jurij ob Ščavnici. A. J.

 

SKUPŠČINA ZVEZE SLOVENSKE PODEŽELSKE MLADINE

E-pošta Natisni

V Krasincu pri Metliki je 17. marca 2017 potekala redna skupščina Zveze slovenske podeželske mladine. Na njej so se člani seznanili z delom zveze v preteklem letu in z načrti za letošnje leto, med katerimi so izvajanje akcijskega načrta za mlade kmete, organizacija kviza Mladi in kmetijstvo in državnih kmečkih iger, sodelovanje na Slovenskem podeželskem parlamentu in pri izboru inovativnega mladega kmeta ter številni drugi dogodki. A. J.

 

KOLESARSKI MARATON JUNAKI VINOGRADOV

E-pošta Natisni

Vinska klet Brda bo letos organizirala že 22. Kolesarski maraton Junaki vinogradov, ki bo 3. junija 2017. Začetki Kolesarskega maratona češenj segajo v leto 1996, ko je Kolesarski center Rog iz Ljubljane v sodelovanju s Kolesarskim društvom Brda in Vinsko kletjo »Goriška Brda« prvič organiziral kolesarski maraton od Ljubljane do Dobrovega, kamor je tedaj prikolesarilo približno 300 udeležencev. Odtlej se je število kolesarjev postopno večalo, rekordno je bilo leto 2011 s 1385 udeleženci. Ta rekreativna kolesarska prireditev ima start v Ljubljani, postanek v Ajdovščini in cilj v Vinski kleti »Goriška Brda« na Dobrovem – vse skupaj znaša 108 km. Več na http://klet-brda.si/sl/maraton-junaki-vinogradov/ A. J.
Klet Brda je na enem od najpomembnejših vinskih ocenjevanj na svetu, VINALIES INTERNATIONALES v Parizu, prejela zlato medaljo za Rebulo Bagueri superior 2013 in srebrno za Sauvignon blanc Bagueri superior 2013. Najvišja odličja prihajajo še s svetovnega ocenjevanja Chardonnayev, prav tako v Franciji, kjer je Chardonnay Bagueri 2012 dobitnik zlate medalje, Chardonnay Quercus pa srebrne.

 

IDA SIMONČIČ POSTALA LETOŠNJA MLEČNA KRALJICA

E-pošta Natisni

Mlekarna Celeia je aprila 2017 slovesno razglasila zmagovalko izbora za mlečno kraljico Zelene doline Slovenije 2017/2018. Krono si je s svojim znanjem o kmetijstvu in mlekarstvu letos prislužila 22-letna Ida Simončič iz Podsrede. Ida je študentka 1. letnika podiplomskega študija živilstva v Ljubljani, doma pa imajo kmetijo, ki je usmerjena v pridelavo mleka. V tem letu bo promovirala uživanje mleka, saj pravi, da jo je ta z življenjem bogata bela tekočina s svojo pridelavo tako pritegnila, da jo želi spoznavati tudi skozi študijska leta. Na dogodku so že 35. zapored podelili tudi priznanja največjim proizvajalcem mleka. Na prvem mestu je bila Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga, ki je lani za Mlekarno Celeia prodala več kot 27 milijonov litrov mleka, sledili sta ji Kmetijska zadruga Šaleška dolina in Kmetijska zadruga Šmarje.
Povzela po virih Mlekarne Celeia V. V.

 

MAJA ŽIBERT, NOVA VINSKA KRALJICA SLOVENIJE

E-pošta Natisni

V Radencih je bila januarja 2017 slovesno okronana 21. Vinska kraljica Slovenije. Ta naziv letos pripada Maji Žibert iz Šentruperta. Nova vinska kraljica bo v letu 2017 združevala slovenske vinorodne dežele ter slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na prireditvah doma in po svetu. Vinsko kraljico sta okronala Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, in mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Ob prejetju naziva je nova kraljica poudarila, da bo nadaljevala poslanstvo svojih predhodnic in ministru zagotovila podporo vinogradnikov pri boju za slovenski teran. Maja Žibert je stara 23 let, prihaja iz Novega mesta, po izobrazbi je diplomantka turizma in nadaljuje študij v 2. letniku magistrskega študija turizma na Fakulteti za turizem Univerze v Mariboru v Brežicah. Je tudi prorektorica za študentska vprašanja Univerze v Mariboru, članica več društev, turističnih, kulturnih in prostovoljnih skupin, večkratna prostovoljka na mednarodnih prostovoljskih misijah ter aktivna pevka v glasbeni skupini Lilith. Za vino kraljice si je izbrala modro suho vino frankinjo premium letnik 2015 Vinske kleti Krško. Prireditve se je udeležil tudi Bogdan Štepec, direktor Zadružne zveze Slovenije, ki je iskreno čestital novi vinski kraljici in dejal, da ga veseli, da je »Slovenija bogatejša za novo ambasadorko slovenskih vin in vinarjev«. Štepec ob tem poudarja, da smo za promocijo Slovenije in njenih kakovostnih izdelkov odgovorni vsi, vsak državljan Slovenije. »Verjeti moramo v svoje doma pridelane izdelke, v njihovo kakovost in prodajno vrednost,« je poudaril in dodal, da »bomo samo tako lahko tudi tujce prepričali v slovenski izdelek«.
V. V.

 

JOŽEFOV SEJEM V PETROVČAH

E-pošta Natisni

V nedeljo, 19. marca 2017, lahko med 8. in 20. uro obiščete 29. Jožefov sejem v Petrovčah. Sejem se bo začel z mašo ob 8. uri in 10. uri v petrovški baziliki, maševal bo Izidor Pečovnik - Dori. Ob bogatem sejemskem dogajanju lahko obiščete tudi razstavo Kjer ajda zori, se med cedi in se poveselite z ansamblom Dori. Sejem organizirajo Hmezad Kmetijska zadruga Petrovče, KGZS – Kmetijsko-gozdarski zavod Celje, ZKŠT Žalec, Društvo podeželskih žena občine Žalec in Občina Žalec. A. J.

 

ZVEZA KMETIC SLOVENIJE IZDALA KOLEDAR

E-pošta Natisni

Januarja 2017 je Zveza kmetic Slovenije na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predstavila svoj prvi predstavitveni koledar zveze za leto 2017. S koledarjem zveza svoje delo in pomembnejše aktivnosti skozi leto predstavlja širši javnosti. Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, je čestital zvezi ob izdaji koledarja in dodal: »Zadruge in zveza zelo dobro sodelujemo z Zvezo kmetic Slovenije in posameznimi društvi podeželskih žena in deklet, ki aktivno delujejo na podeželju, pri pripravi raznih dogodkov na podeželju. S svojim delom in vloženim trudom ohranjajo tradicijo in običaje na podeželju, negujejo pristno slovensko kulinariko in s tradicionalnimi recepti bogatijo tudi zbirko za prihodnje rodove. Želim jim še naprej uspešno delo, ki ga bomo z veseljem in po svojih močeh podpirali tudi v prihodnje, saj so kmečke žene zares biser slovenskega kmetijstva.« A. J.

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij