Zanimivosti

LICITACIJA VREDNEJŠIH LESNIH SORTIMENTOV V SLOVENIJI

E-pošta Natisni

Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline in Zveza lastnikov gozdov Slovenije v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije organizirata že enajsto licitacijo vrednejšega lesa, ki bo januarja in februarja 2017 v Slovenj Gradcu. V novembru in decembru si je bilo že mogoče ogledati primerne sortimente in posek, januarja bodo hlode pripeljali na prostor za licitacijo, nato pa bodo sledili ogled za kupce, odpiranje ponudb in dan odprtih vrat. Paradni drevesni vrsti sta še vedno gorski javor in oreh, zaželene pa so tudi sadne drevesne vrste, predvsem sliva in jablana. V zadnjem času ceno pridobivata hrast in brest. Zanimive so še redke drevesne vrste, kot sta brek in cipresa. Na slovenski licitaciji se dobro prodajata tudi smreka in macesen. V. V.

 

TONI KUKENBERGER JE INOVATIVNI MLADI KMET 2016

E-pošta Natisni

Za naziv inovativnega mladega kmeta se je v letu 2016 potegovalo šest kandidatov, laskavi naziv pa je pripadel Toniju Kukenbergerju s kmetije Kukenberger iz Gorenjih Ponikev pri Trebnjem. Na govedorejski kmetiji Kukenberger mleko na domu predelajo in večino izdelkov neposredno prodajo. Toni je tako razvil inovativno prevozno molzišče za molžo na pašniku, ki je primerno za sočasno molžo štirih krav, in pokrito, kar omogoča molžo v vsakem vremenu. Tekmovanje, ki odkriva in spodbuja inovativnost pri mladih, sta organizirala Zveza slovenske podeželske mladine in Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije, nagrado pa so na slavnostni prireditvi v Veliki dvorani predsedniške palače podelili 18. novembra 2016. V. V. in A. J.

 

LETO 2017 – MEDNARODNO LETO TRAJNOSTNEGA TURIZMA ZA RAZVOJ

E-pošta Natisni

Organizacija združenih narodov je leto 2017 razglasila za mednarodno leto trajnostnega turizma za razvoj, ki naj bi prispevalo k boljšemu razumevanju med narodi, k večjemu zavedanju bogate dediščine civilizacij in različnosti kultur ter posledično h krepitvi miru na svetu. »To je edinstvena priložnost za turistični sektor, da prispeva k trajnostnemu razvoju tako na področju gospodarstva kot tudi sociale in okolja,« je ob tej priložnosti dejal generalni sekretar Svetovne turistične organizacije Taleb Rifai. V. V.

 

DRŽAVNO OCENJEVANJE IN RAZSTAVA POTIC V ŽUŽEMBERKU

E-pošta Natisni

Društvo kmečkih žena Suha krajina – Žužemberk, Zveza kmetic Slovenije in KGZS – Zavod Novo mesto so novembra 2016 v Žužemberku pripravili drugo državno ocenjevanje in razstavo potic. Da je potica med najbolj prepoznavnimi simboli Slovenije, ki zagotovo ne sme manjkati na nobeni praznični mizi, se je dokazalo tudi na tekmovanju.

Več ...
 

VINAKRAS PRENOVILA PROSTORE

E-pošta Natisni

Letošnje poletje je Kmetijska zadruga Vinakras Sežana izkoristila za prenovo kleti za zorenje vin malvazija, teran in vitovska grganja prestige ter za ureditev prostorov za arhiv, vinsko banko in mali muzej zgodovine Vinakrasa. Na površju je preuredila dve sobi za degustacije, trgovino in vinski bar. Februarja je zadruga registrirala tudi svojo turistično agencijo, s katero se predstavlja na sejmih. Otvoritev prenovljenih prostorov zadruga načrtuje za 26. avgust 2016.

 

DAN ŽETVE V SPODNJI ŠČAVNICI

E-pošta Natisni

Društvo podeželskih žena iz Gornje Radgone je 16. julija 2016 v Spodnji Ščavnici organiziralo tradicionalni 34. Dan žetve. Na prireditvi so prikazali žetev ter spravilo žita na stari način, podelili priznanja najzaslužnejšim članicam društva ter organizirali nagradno igro. V. V.

 

DRŽAVNE KMEČKE IGRE

E-pošta Natisni

V Slovenskih Konjicah so 9. julija 2016 potekale 30. Državne kmečke igre, ki jih vsako leto organizira Zveza slovenske podeželske mladine. Dvajset ekip mladih se je pomerilo v košnji, grabljenju, sajenju in zalivanju trte. Zmagala je ekipa Društva podeželske mladine Litije in Šmartnega, izbrali so tudi najboljšo grabljico, to je postala Veronika Kolar, in najboljšega kosca, ta naziv je pripadel Janezu Vivodu. M .P.

 

KZ TOLMIN POSTAVILA POLNILNICO ZA ELEKTRIČNE AVTOMOBILE

E-pošta Natisni

V začetku junija 2016 so v Bovcu pred marketom Kmetijske zadruge Tolmin odprli polnilnico za električne avtomobile. Denar zanjo je v celoti prispevala KZ Tolmin, elektrika, ki jo polni, pa je proizvedena v okoliških hidroelektrarnah, tako je obnovljivost teh virov stoodstotna. Konec junija 2016 so takšno polnilnico postavili tudi pred Mlekarno Planika v Kobaridu, to sta financirali mlekarna in Občina Kobarid.
Fotografija Milan Štulc

 

KASAŠKI DERBY V LJUTOMERU

E-pošta Natisni

Kasaški klub Ljutomer je v sodelovanju s Kasaško zvezo Slovenije v nedeljo, 7. avgusta 2016, v Ljutomeru organiziral 26. Kasaški derby, elitno dirko, na katero se uvrstijo najboljši slovenski štiriletni kasaški konji. Derby je tokrat osvojil Luther King rejca, trenerja in lastnika Slavka Makovca z voznikom Jožefom Sagajem ml. Kasaški klub Ljutomer pripravlja še 21. avgusta 2016 kasaško dirko za Pokal Pomurskega sejma in rejsko dirko štiriletnih ljutomerskih kasačev, 11. septembra 2016 rejsko dirko dveletnih ljutomerskih kasačev, 16. oktobra 2016 spominsko dirko Ludvika Slaviča st. in rejsko dirko triletnih ljutomerskih kasačev ter 6. novembra 2016 dirke sv. Martina, ki zaključujejo kasaško sezono. A. J.

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij