Zanimivosti

VELIKA NOČ PRINAŠA OBLOŽENE MIZE

E-pošta Natisni

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik, ko verniki praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih. Velikonočni prazniki se tradicionalno začnejo s cvetno nedeljo, ki je zadnja nedelja pred veliko nočjo – letos bo to nedelja, 9. april 2017, ko k blagoslovu verniki prinesejo cvetnonedeljske butare. Sledi ji veliki teden, ki je namenjen pripravljanju prazničnih jedi. Te imajo simbolični pomen; pirhi simbolizirajo kaplje Kristusove krvi, hren predstavlja žeblje, s katerimi je bil Jezus pribit na križ, šunka Kristusovo telo, potica pa je simbol trnjeve krone Kristusa. Po postu velikonočnega petka in blagoslovu jedi na velikonočno soboto sledi velikonočna nedelja oziroma velika noč, ki po jutranji maši in žegnu prinaša pojedino velikonočnih jedi. Velikonočni prazniki se zaključijo z velikonočnim ponedeljkom, ko po nekaterih krajih potekajo različne igre s pirhi. Po različnih virih povzela V. V.

 

SEMINAR O HMELJARSTVU V LAŠKEM

E-pošta Natisni

V Laškem je 10. februarja potekal tradicionalni 54. Seminar o hmeljarstvu. Ob pestri mednarodni udeležbi je bila predstavljena Uredba o dopolnilnih dejavnostih na kmetijah, napovedane so bile aktivnosti 36. Evropskega pivskega kongresa, ki bo maja v Ljubljani. Opisane so bile lastnosti in možnosti zaščite novih sort hmelja ter povzeti izsledki poskusnega varjenja za vrednotenje pivovarske vrednosti slovenskih sort hmelja v letih med 2008 in 2014. Drugi del dogodka je bil namenjen predavanjem o tehnologiji pridelave hmelja, predstavili so se tudi trije mali pivovarji. M. P.

 

110 LIP OB 110-LETNICI SEMENARNE LJUBLJANA

E-pošta Natisni

Semenarna Ljubljana letos praznuje 110 let neprekinjenega delovanja podjetja. Zimski meseci so za Semenarno Ljubljana čas intenzivnih priprav na novo spomladansko sezono. Trenutno poteka proizvodnja v dveh izmenah, delavci pa vsak mesec pripravijo več milijonov semenskih vrečic, ki bodo od januarja naprej na voljo kupcem. Letošnja sezona je bila kljub prvomajskemu snegu, ki je vrtičkarje zaustavil pri spomladanskem zagonu na vrtu, za Semenarno uspešna. Podjetje je na domačem in tudi na tujih trgih doseglo tolikšno rast, da se uvršča med hitreje rastoča podjetja v panogi. Hkrati dosega stroškovno učinkovitost z optimizacijo procesov. Da bi čim bolj ustreglo kupcem, se trudi tudi na razvojnem področju. »Pozitivno poslovanje Semenarni omogoča redno poravnavanje vseh tekočih obveznosti do dobaviteljev, države, zaposlenih, ob tem pa odplačuje še stare kredite, ki so se nakopičili pod prejšnjimi lastniki in zaradi katerih se je družba znašla v postopku prisilne poravnave. Družba bo do 6. februarja 2016 v skladu s sklepom sodišča v celoti poravnala obveznosti iz naslova prisilne poravnave. Vzporedno tečejo tudi pogajanja z bankami upnicami za reprogram starih dolgov, tako da bo družba lažje dosegala zastavljene cilje,« je povedal Aleš Šabeder, direktor Semenarne Ljubljana. Semenarna Ljubljana je ob svojem jubileju Mestni občini Ljubljana podarila 110 sadik lip, ki jih bodo v naslednjih petih letih zasadili po Poti spominov in tovarištva ter tako prispevali k ozelenitvi mesta. Novembra 2016 sta Aleš Šabeder, direktor Semenarne Ljubljana, in Zoran Jankovič, župan Mestne občine Ljubljana, na Koseškem bajerju simbolično posadila prvo sadiko lipe. A. J. in V. V.

 

MLADA KMETICA IN MLADI GOSPODAR LETA 2016

E-pošta Natisni

Septembra 2016 je v Straži na Dolenjskem že petnajstič potekal izbor Mlada kmetica in mladi gospodar leta 2016, ki ga s soorganizatorji tradicionalno organizira ČZD Kmečki glas. Tekmovanje je namenjeno druženju in promociji slovenskega kmetijstva in podeželja. Med osmimi kmeticami in štirimi gospodarji sta letos zmagala Maja Ambrožič iz Zasipa pri Bledu in Rok Ježovnik iz Arnač pri Velenju, ki sta se najbolje odrezala v teoretičnem in praktičnem delu tekmovanja.

 

KONFERENCA DAES

E-pošta Natisni

Društvo agrarnih ekonomistov Slovenije in Kmetijski inštitut Slovenije sta decembra 2016 organizirala 7. konferenco DAES, ki je potekala na Kmetijskem inštitutu Slovenije v Ljubljani. Na konferenci, naslovljeni »Analitične podlage za načrtovanje razvoja kmetijstva«, so udeleženci pregledali kakovost in ustreznost analitičnih podlag v kmetijstvu, možnosti za njihovo izboljšanje ter uporabnost analitičnih podlag za načrtovanje in usmerjanje ukrepov kmetijske politike v Sloveniji. Na konferenci so se s priznanjem zahvalili dr. Miroslavu Rednaku in dr. Tini Volk za učinkovito in uspešno dolgoletno delo na področju agrarne ekonomike v Sloveniji.
V. V.

 

KULINARIČNO DOŽIVETJE PO PRIMORSKO V LJUBLJANI

E-pošta Natisni

Septembra 2016 so se v Ljubljani na kulinarični prireditvi Po Primorsko predstavila primorska živilska podjetja in zadruge. Obiskovalci so lahko ob kulturnem programu pokusili mesne jedi, mesnine, mlečne izdelke, ribje jedi, testenine, zelenjavo, sadje ter bela in rdeča vina. Na prireditvi so sodelovali KZ Agraria Koper, Vinakras Sežana, Vinska klet Goriška Brda, KZ Tolmin, Mlekarna Planika Kobarid in KGZ Idrija. S prireditvijo so primorska živilska podjetja in zadruge želele dati svoj pečat k praznovanju ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini.
V. V.

 

KMETICA LETA 2016 JE JELKA KRIVEC

E-pošta Natisni

V Zagorju ob Savi je oktobra 2016 Zveza kmetic Slovenije pripravila tradicionalno prireditev »Izbor kmetice leta«. Naziv kmetica leta so letos podelili že trinajstič, podeljujejo pa ga za opravljeno delo in prizadevanje kmetic oziroma podeželskih žena v lokalnem in širšem okolju. Letošnja kmetica leta je postala Jelka Krivec iz Društva podeželskih žena Mirna Peč, ob prejetju naziva pa je povedala, da je biti kmetica lepo: »Največji izziv je, da si pridelujemo domačo hrano, da osveščamo ljudi, naj kupujejo domačo hrano, in da se vsi skupaj trudimo za čistejše okolje.« Krivčeva skupaj z možem dela na kmetiji, ki obsega šest hektarjev zemlje in štiri hektarje gozda, in obvlada delo z vsemi kmečkimi stroji; kosi, obrača, vozi nakladalko, dela z motorno žago. Pred leti je njena kmetija dobila priznanje za najlepše urejeno kmečko domačijo. Je tudi članica govedorejskega in vinogradniškega društva, v društvu mirnopeških podeželskih žena je že osem let članica upravnega odbora, sodeluje tudi na meddruštvenih tekmovanjih. Prireditev je potekala v znamenju 15. oktobra, svetovnega dne kmetic, ki so ga leta 2007 razglasili Združeni narodi.
V. V.

 

LICITACIJA VREDNEJŠIH LESNIH SORTIMENTOV V SLOVENIJI

E-pošta Natisni

Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline in Zveza lastnikov gozdov Slovenije v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije organizirata že enajsto licitacijo vrednejšega lesa, ki bo januarja in februarja 2017 v Slovenj Gradcu. V novembru in decembru si je bilo že mogoče ogledati primerne sortimente in posek, januarja bodo hlode pripeljali na prostor za licitacijo, nato pa bodo sledili ogled za kupce, odpiranje ponudb in dan odprtih vrat. Paradni drevesni vrsti sta še vedno gorski javor in oreh, zaželene pa so tudi sadne drevesne vrste, predvsem sliva in jablana. V zadnjem času ceno pridobivata hrast in brest. Zanimive so še redke drevesne vrste, kot sta brek in cipresa. Na slovenski licitaciji se dobro prodajata tudi smreka in macesen. V. V.

 

TONI KUKENBERGER JE INOVATIVNI MLADI KMET 2016

E-pošta Natisni

Za naziv inovativnega mladega kmeta se je v letu 2016 potegovalo šest kandidatov, laskavi naziv pa je pripadel Toniju Kukenbergerju s kmetije Kukenberger iz Gorenjih Ponikev pri Trebnjem. Na govedorejski kmetiji Kukenberger mleko na domu predelajo in večino izdelkov neposredno prodajo. Toni je tako razvil inovativno prevozno molzišče za molžo na pašniku, ki je primerno za sočasno molžo štirih krav, in pokrito, kar omogoča molžo v vsakem vremenu. Tekmovanje, ki odkriva in spodbuja inovativnost pri mladih, sta organizirala Zveza slovenske podeželske mladine in Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije, nagrado pa so na slavnostni prireditvi v Veliki dvorani predsedniške palače podelili 18. novembra 2016. V. V. in A. J.

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij