Zanimivosti

MEDNARODNI DAN GOZDOV

E-pošta Natisni

Generalna skupščina Združenih narodov je decembra 2012 razglasila 21. marec za mednarodni dan gozdov. Letošnje prireditve in dogodki so bili po vsem svetu namenjeni predvsem krepitvi našega zavedanja o pomenu gozdov za planetarno oskrbo s čisto vodo, ki je eden od ključnih virov življenja. Gozdovi pokrivajo 30 odstotkov kopnega na planetu in sodijo med najkompleksnejše ekosisteme. Preživetje številnih ljudi in skupnosti je neposredno odvisno od gozdov. Zaradi zaskrbljujočega stanja okolja, posebej zaradi vpliva podnebnih sprememb, so tudi gozdovi in gozdni ekosistemi vse bolj ogroženi. Varstvo gozdov in njihov razvoj sta tako ključnega pomena za ohranjanje življenja na zemlji. Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) je pripravil ob mednarodnem dnevu gozdov več dogodkov. Uvodna prireditev, posvečena temu dnevu, je potekala 21. marca 2016 na Magolniku nad Svibnim pri Radečah, v okviru katere sta bila odkrita nova informacijska tabla pri Ajdovem grobu na Jatni in odprta slikarska razstava Jožeta Barachinija o naravi v Hiši na Magolniku. A. J.

 

40-LETNICA ZDRAVILNIH RASTLIN IN PIVOVARSTVA NA IHPS

E-pošta Natisni

Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije letos praznuje 40-letnico delovanja na področju zdravilnih rastlin in pivovarstva. Osrednji dogodek ob jubileju je potekal v začetku maja v Žalcu, ko so pripravili številna predavanja in posvete o pridelovanju zdravilnih rastlin, zdravstvenih učinkih naravnih kanabinoidov iz izvlečkov sladkega pelina, kako delati z zelišči, da od njih dobimo največ moči, kako povežemo zelišča in pivo, ter številne druge. Več na www.IHPS.si. A. J.
Fotografija arhiv IHPS

 

16. VRH KMETIJSKIH IN ŽIVILSKIH PODJETIJ

E-pošta Natisni

Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pripravlja 1. junija 2016 v Novi Gorici 16. Vrh kmetijskih in živilskih podjetij. Organizatorji načrtujejo pester program z uglednimi gosti iz tujine in Slovenije. Več na http://vrh-zkzp.gzs.si/.

 

JOŽEFOV SEJEM V PETROVČAH

E-pošta Natisni

V soboto, 19. marca 2016, je potekal 28. Jožefov sejem v Petrovčah. Sejem se je začel z mašo ob 8. uri v petrovški baziliki, ob 10. uri je maševal celjski škof dr. Stanislav Lipovšek. Ob bogatem sejemskem dogajanju so si obiskovalci lahko ogledali razstavo Industrijska konoplja – rastlina tisočerih možnosti. Sejem so organizirale Hmezad Kmetijska zadruga Petrovče, KGZS – Kmetijsko-gozdarski zavod Celje, ZKŠT Žalec, Društvo podeželskih žena občine Žalec, Občina Žalec in Ekoci – Eko civilna iniciativa Slovenije. A. J.

 

DOBRO OBISKAN GREGORJEV SEJEM

E-pošta Natisni

V organizaciji Kmetijske zadruge Krka iz Novega mesta je od 11. do 13. marca 2016 potekal Gregorjev sejem, ki je prvi večji spomladanski kmetijski sejem v Sloveniji. Na sejmu se je predstavilo več kot 200 razstavljavcev. Sejem je spremljalo pestro obsejemsko dogajanje, številna predavanja, izobraževanja, predstavitve in razstave. Poudarek letošnjega sejma je bil »Po dolenjsko«. A. J.

 

SPOMLADANSKI SEJEM V KOMENDI

E-pošta Natisni

Konjeniški klub Komenda in Občina Komenda sta organizirala Spomladanski sejem v Komendi, ki je odprl svoja vrata 8. aprila 2016. Otvoritve sejma se je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor. Sejem, kjer so se predstavili kmetijska, gradbena, gozdarska in komunalna mehanizacija, podjetništvo, obrt, vrtnarska in ogrevalna tehnika, razstava pasemske govedi in še veliko drugega, je bil odprt do 10. aprila 2016. V okviru sejma je prvi dan potekala v prostorih Konjeniškega kluba Komenda konferenca na temo Razvojne možnosti podeželja s perspektive socialne ekonomije, kjer je poleg predstavnikov ministrstev sodelovala tudi Zadružna zveza Slovenije. A. J.

 

KOLESARSKI MARATON JUNAKI VINOGRADOV

E-pošta Natisni

Po dvajsetih letih in 20.000 kolesarjih, ki so v tem času prikolesarili iz Ljubljane v Brda, je Kolesarski maraton češenj dobil novo ime. Prireditev bo odslej nosila ime Kolesarski maraton Junaki vinogradov in bo letos 4. junija 2016. Na letošnjem maratonu organizator, Klet Brda, uvaja nekaj novosti, z novim poimenovanjem pa vnaša tudi dodatno svežo energijo. Začetki Kolesarskega maratona češenj segajo v leto 1996, ko je Kolesarski center Rog iz Ljubljane v sodelovanju s Kolesarskim društvom Brda in Vinsko kletjo »Goriška Brda« prvič organiziral kolesarski maraton od Ljubljane do Dobrovega, kamor je tedaj prikolesarilo približno 300 udeležencev. Odtlej se je število kolesarjev postopno večalo, z rekordom 1385 udeležencev leta 2011. Že od vsega začetka je trasa kolesarskega maratona ostala nespremenjena in poteka od Ljubljane preko Črnega vrha, s postankom pri Fructalu v Ajdovščini in ciljem na Dobrovem – skupaj 108 km. Letos organizator uvaja možnost elektronske rezervacije za hitrejši in udeležencu prijaznejši dostop do startnin. Več na (http://klet-brda.si/sl/maraton-junaki-vinogradov ). A. J.
Fotografija arhiv Vinska klet Goriška Brda

 

HEROJSKO VINOGRADNIŠTVO IN DAN ODPRTIH KLETI

E-pošta Natisni

Klet Brda je letos tudi uradno postala članica zveze Cervim za promocijo herojskega vinogradništva (viticultura eroica). V promocijske namene namreč že uporabljajo slogan »Junaki vinogradov« z motivom malih kmetov, ki nosijo velike grozde. Z njim sporočajo, da takšno vinogradništvo na strmih naklonih, brez namakanja, z veliko ur ročno opravljenega dela, kot ga živijo v Brdih, predstavlja le 5 do 6 odstotkov evropskega vinogradništva. Njegov namen je ohranjati kulturno krajino, negovati tradicijo, skrbeti za naravo, ohranjati delovna mesta na podeželju, medgeneracijsko sodelovanje in učenje. Njihovi junaki vinogradov zato sporočajo vrednote, ki klet razlikujejo od konkurence.
Fotografije in besedilo Vinska klet Goriška Brda

Več ...
 

SOLČAVSKA PANORAMSKA CESTA – NAJ POT 2015

E-pošta Natisni

Solčavska panoramska cesta, ki ji rečejo tudi pot najlepših razgledov, vas vodi skozi bisere naravne in kulturne dediščine Solčavskega z dih jemajočimi razgledi na vrtoglave vršace in prelestne doline. Pot najlepših razgledov je bila v okviru projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna izbrana za naj pot leta 2015. Izbor je potekal v organizaciji Turistične zveze Slovenije v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije in GIZ za pohodništvo in kolesarjenje.
Pot v skupni dolžini 37 km, na katero se lahko podate z avtomobilom, motorjem, kolesom ali jo prehodite peš, se začne v Solčavi, starodavni gorski vasi, kjer so se v cerkvi Marije Snežne, zbirali trdni gospodarji visokogorskih kmetij s priprošnjami k znameniti Solčavski Mariji, gotskemu kipu iz sredine 13. stoletja. Legenda pravi, da je hlapec pri oranju njive ob Savinji zadel ob nenavaden kip. Ljudje so se odločili, da bodo na tistem kraju postavili cerkev. Ves zid, kolikor so ga čez dan sezidali, je Marija čez noč prestavila na hrib nad vasjo, na mesto, kjer danes stoji cerkev, saj je vedela za povodenj, ki jo bo povzročil zmaj Lintver, ki je živel nekoč v jezeru, kjer je danes Matkov kot. Solčavska panoramska cesta vas pelje pod vodstvom pastirčka Krištofa iz Solčave po poti trdnih gospodarjev in njihovih pastirjev z dvajsetimi nepozabnimi postanki.

Več ...
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij