Zanimivosti

LETO 2017 – MEDNARODNO LETO TRAJNOSTNEGA TURIZMA ZA RAZVOJ

E-pošta Natisni

Organizacija združenih narodov je leto 2017 razglasila za mednarodno leto trajnostnega turizma za razvoj, ki naj bi prispevalo k boljšemu razumevanju med narodi, k večjemu zavedanju bogate dediščine civilizacij in različnosti kultur ter posledično h krepitvi miru na svetu. »To je edinstvena priložnost za turistični sektor, da prispeva k trajnostnemu razvoju tako na področju gospodarstva kot tudi sociale in okolja,« je ob tej priložnosti dejal generalni sekretar Svetovne turistične organizacije Taleb Rifai. V. V.

 

DRŽAVNO OCENJEVANJE IN RAZSTAVA POTIC V ŽUŽEMBERKU

E-pošta Natisni

Društvo kmečkih žena Suha krajina – Žužemberk, Zveza kmetic Slovenije in KGZS – Zavod Novo mesto so novembra 2016 v Žužemberku pripravili drugo državno ocenjevanje in razstavo potic. Da je potica med najbolj prepoznavnimi simboli Slovenije, ki zagotovo ne sme manjkati na nobeni praznični mizi, se je dokazalo tudi na tekmovanju.

Več ...
 

VINAKRAS PRENOVILA PROSTORE

E-pošta Natisni

Letošnje poletje je Kmetijska zadruga Vinakras Sežana izkoristila za prenovo kleti za zorenje vin malvazija, teran in vitovska grganja prestige ter za ureditev prostorov za arhiv, vinsko banko in mali muzej zgodovine Vinakrasa. Na površju je preuredila dve sobi za degustacije, trgovino in vinski bar. Februarja je zadruga registrirala tudi svojo turistično agencijo, s katero se predstavlja na sejmih. Otvoritev prenovljenih prostorov zadruga načrtuje za 26. avgust 2016.

 

DAN ŽETVE V SPODNJI ŠČAVNICI

E-pošta Natisni

Društvo podeželskih žena iz Gornje Radgone je 16. julija 2016 v Spodnji Ščavnici organiziralo tradicionalni 34. Dan žetve. Na prireditvi so prikazali žetev ter spravilo žita na stari način, podelili priznanja najzaslužnejšim članicam društva ter organizirali nagradno igro. V. V.

 

DRŽAVNE KMEČKE IGRE

E-pošta Natisni

V Slovenskih Konjicah so 9. julija 2016 potekale 30. Državne kmečke igre, ki jih vsako leto organizira Zveza slovenske podeželske mladine. Dvajset ekip mladih se je pomerilo v košnji, grabljenju, sajenju in zalivanju trte. Zmagala je ekipa Društva podeželske mladine Litije in Šmartnega, izbrali so tudi najboljšo grabljico, to je postala Veronika Kolar, in najboljšega kosca, ta naziv je pripadel Janezu Vivodu. M .P.

 

KZ TOLMIN POSTAVILA POLNILNICO ZA ELEKTRIČNE AVTOMOBILE

E-pošta Natisni

V začetku junija 2016 so v Bovcu pred marketom Kmetijske zadruge Tolmin odprli polnilnico za električne avtomobile. Denar zanjo je v celoti prispevala KZ Tolmin, elektrika, ki jo polni, pa je proizvedena v okoliških hidroelektrarnah, tako je obnovljivost teh virov stoodstotna. Konec junija 2016 so takšno polnilnico postavili tudi pred Mlekarno Planika v Kobaridu, to sta financirali mlekarna in Občina Kobarid.
Fotografija Milan Štulc

 

KASAŠKI DERBY V LJUTOMERU

E-pošta Natisni

Kasaški klub Ljutomer je v sodelovanju s Kasaško zvezo Slovenije v nedeljo, 7. avgusta 2016, v Ljutomeru organiziral 26. Kasaški derby, elitno dirko, na katero se uvrstijo najboljši slovenski štiriletni kasaški konji. Derby je tokrat osvojil Luther King rejca, trenerja in lastnika Slavka Makovca z voznikom Jožefom Sagajem ml. Kasaški klub Ljutomer pripravlja še 21. avgusta 2016 kasaško dirko za Pokal Pomurskega sejma in rejsko dirko štiriletnih ljutomerskih kasačev, 11. septembra 2016 rejsko dirko dveletnih ljutomerskih kasačev, 16. oktobra 2016 spominsko dirko Ludvika Slaviča st. in rejsko dirko triletnih ljutomerskih kasačev ter 6. novembra 2016 dirke sv. Martina, ki zaključujejo kasaško sezono. A. J.

 

NOVI ZBIRATELJSKI IN SPOMINSKI KOVANCI

E-pošta Natisni

Letos je Republika Slovenija izdala zbirateljske kovance, ki obeležujejo 150. obletnico Rdečega križa na Slovenskem, in spominske kovance ob 25. obletnici osamosvojitve Republike Slovenije, Banka Slovenije pa zbirko evrokovancev 2016. Izdaja ob 150. obletnici Rdečega križa na Slovenskem obsega zbirateljski zlatnik za 320 EUR, srebrnik za 40 EUR in 3-evrski dvokovinski kovanec za 3 EUR. Slednji je na voljo tudi v tehniki kovanja z visokim sijajem (prodajna cena 12 EUR). 25. obletnica osamosvojitve Republike Slovenije je obeležena z 2-evrskim spominskim kovancem, ki je v prodaji za 2 EUR (v tehniki kovanja z visokim sijajem za 11 EUR). Zbirateljski kovanci so zakonito plačilno sredstvo v državi izdajateljici, vsepovsod drugod pa predstavljajo zgolj numizmatično vrednost. Banka Slovenije je sočasno izdala zbirko evrokovancev 2016 (za 25 EUR v tehniki navadnega kovanja in v tehniki kovanja z visokim sijajem za 50 EUR), ki vsebuje vse nominalne vrednosti evrokovancev s slovensko nacionalno stranjo, zbirateljski dvokovinski kovanec za 3 EUR, izdan ob 150. obletnici Rdečega križa na Slovenskem, in spominski kovanec za 2 EUR, ki obeležuje 25. obletnico osamosvojitve Republike Slovenije. Dizajn zbirateljskih kovancev, ki jih je Republika Slovenija izdala ob 150. obletnici Rdečega križa na Slovenskem, je delo Gregorja Ivanušiča iz Vinice pri Črnomlju. Avtor dizajna 2-evrskega kovanca, ki obeležuje 25. obletnico osamosvojitve Republike Slovenije, je Jernej Kejžar iz Kranja. Zbirateljske in spominske kovance lahko kupite tudi v 12 poslovalnicah DBS, in sicer v Ljubljani (Kolodvorska 9), Novi Gorici, Kranju, Kočevju, Mariboru, na Ptuju, v Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Celju, Velenju, Kopru in v Novem mestu. S. V.

 

BANKA SLOVENIJE JE NAPOVEDALA NOV 50-EVRSKI BANKOVEC ZA POMLAD 2017

E-pošta Natisni

Evropska centralna banka (ECB) je julija predstavila novi 50-evrski bankovec iz serije Evropa. V naših denarnicah se bo lahko znašel od aprila naslednje leto. Po podatkih ECB se bankovec za 50 evrov uporablja najpogosteje. V obtoku jih je več kot 8 milijard, kar je približno 45 odstotkov vseh evrskih bankovcev. Novi bankovec za 50 evrov bo četrti bankovec iz serije Evropa, ki bo postopoma dan v obtok v naslednjih letih. Enako kot novi bankovci za 5, 10 in 20 evrov, ki so že v obtoku, bo imel novi 50-evrski bankovec več izboljšanih zaščitnih elementov. Na prenovo čakata še bankovca za 100 evrov in 200 evrov, bankovec za 500 evrov se ne bo več tiskal. Prva serija bo v začetku v obtoku vzporedno z bankovci serije Evropa, vendar bo postopoma umaknjena in bo sčasoma prenehala veljati kot zakonito plačilno sredstvo. Kljub temu bodo bankovci prve serije vedno obdržali svojo vrednost in jih bo v Banki Slovenije ter v ostalih nacionalnih centralnih bankah Evrosistema mogoče zamenjati neomejeno dolgo.

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij