Zanimivosti

IDRIJSKO POLETNO DOŽIVETJE: PRAZNIK IDRIJSKIH ŽLIKROFOV 2016

E-pošta Natisni

Praznik idrijskih žlikrofov je kulinarična prireditev, namenjena promoviranju idrijskih žlikrofov, regionalno in evropsko zaščitene jedi z znakom zajamčena tradicionalna posebnost, ter njihovih certificiranih proizvajalcev, ki so združeni v Društvo za promocijo in zaščito idrijskih jedi.

 

Zadnjo avgustovsko soboto, 27. avgusta 2016, bo Idrija ponovno zaživela s Praznikom idrijskih žlikrofov. Ahacijev trg bo že v jutranjih urah popestrila kulinarična tržnica pridelkov in izdelkov z okoliških kmetij in lokalnih ponudnikov. Poleg namigov za obisk mesta, vpisanega na Unescov seznam svetovne dediščine, ter kosila z idrijskimi žlikrofi obiskovalce čakajo doživetja v obliki delavnic, prikazov in degustacij. Poskusiti bo mogoče idrijske žlikrofe različnih proizvajalcev in z različnimi omakami, jih izdelati in kupiti ali pa na tržnici kupiti sestavine za domačo pripravo žlikrofov in omak. Že v zgodnjih dopoldanskih urah se bo v kotlih pod spretnimi kuhalnicami lovcev pripravljala mesna omaka.

Več ...
 

FESTIVAL KRAŠKA GMAJNA

E-pošta Natisni

Vinakras Sežana so v okviru Festivala kraška gmajna, ki je potekal med 21. in 24. aprilom, gostila vinsko-kulinarično delavnico Šparglji in vino. Delavnico sta izpeljala Sanja Planinšek, ekologinja kleti Vinakras, in dr. Stanislav Renčelj, ki sta gostujoče spoznala s štirimi sortami vina, tremi špargljevimi jedmi in teranovo sladico. Festival je bil letos organiziran prvič, da bi povečal zavedanje o izjemni kraški pokrajini, in ga je spremljal bogat naravoslovni program. Festival kraške gmajne bodo izpeljali še trikrat, in sicer v juliju, oktobru in februarju naslednje leto. Kmetijska zadruga Vinakras Sežana je odprla tudi turistično agencijo, s katero želi povezati vse akterje na Krasu in tržiti celoten Kras s poudarkom na ponudbi kleti, degustacijah, trgovini in vinskem baru. Povzela po spletnih virih Vinakras Sežana J. K.
Fotografija arhiv Vinakras Sežana

 

MLADI SO SE POMERILI V ZNANJU IZ KMETIJSTVA

E-pošta Natisni

Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije in Zveza slovenske podeželske mladine sta v aprilu 2016 v Tomaški vasi pri Slovenj Gradcu organizirali državni kviz »Mladi in kmetijstvo 2016«. Letošnji gostitelji so bili mladi iz vrst DPM Mislinjske doline, ki so si lani priborili čast, da je kviz organiziran v njihovi regiji in pod njihovim vodstvom. Na kvizu se je deset ekip pomerilo v znanju o podnebnih spremembah, ribogojstvu, obnovljivih virih energije in podeželski mladini. Slavila je ekipa DPM Sveti Jurij ob Ščavnici, tako da se kviz drugo leto seli v Pomurje. Povzeto po zapisu ZSPM
Fotografija arhiv ZSPM
Podpisati fotografijo: Zmagovalna ekipa kviza Mladi in kmetijstvo 2016: Nastja Gregorec, Katarina Vrzel in Sanja Petek iz DPM Sveti Jurij ob Ščavnici.

 

MEDNARODNI DAN GOZDOV

E-pošta Natisni

Generalna skupščina Združenih narodov je decembra 2012 razglasila 21. marec za mednarodni dan gozdov. Letošnje prireditve in dogodki so bili po vsem svetu namenjeni predvsem krepitvi našega zavedanja o pomenu gozdov za planetarno oskrbo s čisto vodo, ki je eden od ključnih virov življenja. Gozdovi pokrivajo 30 odstotkov kopnega na planetu in sodijo med najkompleksnejše ekosisteme. Preživetje številnih ljudi in skupnosti je neposredno odvisno od gozdov. Zaradi zaskrbljujočega stanja okolja, posebej zaradi vpliva podnebnih sprememb, so tudi gozdovi in gozdni ekosistemi vse bolj ogroženi. Varstvo gozdov in njihov razvoj sta tako ključnega pomena za ohranjanje življenja na zemlji. Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) je pripravil ob mednarodnem dnevu gozdov več dogodkov. Uvodna prireditev, posvečena temu dnevu, je potekala 21. marca 2016 na Magolniku nad Svibnim pri Radečah, v okviru katere sta bila odkrita nova informacijska tabla pri Ajdovem grobu na Jatni in odprta slikarska razstava Jožeta Barachinija o naravi v Hiši na Magolniku. A. J.

 

40-LETNICA ZDRAVILNIH RASTLIN IN PIVOVARSTVA NA IHPS

E-pošta Natisni

Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije letos praznuje 40-letnico delovanja na področju zdravilnih rastlin in pivovarstva. Osrednji dogodek ob jubileju je potekal v začetku maja v Žalcu, ko so pripravili številna predavanja in posvete o pridelovanju zdravilnih rastlin, zdravstvenih učinkih naravnih kanabinoidov iz izvlečkov sladkega pelina, kako delati z zelišči, da od njih dobimo največ moči, kako povežemo zelišča in pivo, ter številne druge. Več na www.IHPS.si. A. J.
Fotografija arhiv IHPS

 

16. VRH KMETIJSKIH IN ŽIVILSKIH PODJETIJ

E-pošta Natisni

Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pripravlja 1. junija 2016 v Novi Gorici 16. Vrh kmetijskih in živilskih podjetij. Organizatorji načrtujejo pester program z uglednimi gosti iz tujine in Slovenije. Več na http://vrh-zkzp.gzs.si/.

 

JOŽEFOV SEJEM V PETROVČAH

E-pošta Natisni

V soboto, 19. marca 2016, je potekal 28. Jožefov sejem v Petrovčah. Sejem se je začel z mašo ob 8. uri v petrovški baziliki, ob 10. uri je maševal celjski škof dr. Stanislav Lipovšek. Ob bogatem sejemskem dogajanju so si obiskovalci lahko ogledali razstavo Industrijska konoplja – rastlina tisočerih možnosti. Sejem so organizirale Hmezad Kmetijska zadruga Petrovče, KGZS – Kmetijsko-gozdarski zavod Celje, ZKŠT Žalec, Društvo podeželskih žena občine Žalec, Občina Žalec in Ekoci – Eko civilna iniciativa Slovenije. A. J.

 

DOBRO OBISKAN GREGORJEV SEJEM

E-pošta Natisni

V organizaciji Kmetijske zadruge Krka iz Novega mesta je od 11. do 13. marca 2016 potekal Gregorjev sejem, ki je prvi večji spomladanski kmetijski sejem v Sloveniji. Na sejmu se je predstavilo več kot 200 razstavljavcev. Sejem je spremljalo pestro obsejemsko dogajanje, številna predavanja, izobraževanja, predstavitve in razstave. Poudarek letošnjega sejma je bil »Po dolenjsko«. A. J.

 

SPOMLADANSKI SEJEM V KOMENDI

E-pošta Natisni

Konjeniški klub Komenda in Občina Komenda sta organizirala Spomladanski sejem v Komendi, ki je odprl svoja vrata 8. aprila 2016. Otvoritve sejma se je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor. Sejem, kjer so se predstavili kmetijska, gradbena, gozdarska in komunalna mehanizacija, podjetništvo, obrt, vrtnarska in ogrevalna tehnika, razstava pasemske govedi in še veliko drugega, je bil odprt do 10. aprila 2016. V okviru sejma je prvi dan potekala v prostorih Konjeniškega kluba Komenda konferenca na temo Razvojne možnosti podeželja s perspektive socialne ekonomije, kjer je poleg predstavnikov ministrstev sodelovala tudi Zadružna zveza Slovenije. A. J.

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij