Zanimivosti

SLOVENCI IN HRVATI SKUPAJ ZAŠČITILI ISTRSKI PRŠUT

E-pošta Natisni

Istrski/Istarski pršut je prvi mesni proizvod, ki ga proizvajata dve državi, Slovenija in Hrvaška, in je pri Evropski komisiji od 14. oktobra 2015 dalje registriran z zaščiteno označbo porekla. Istarski pršut/Istrski pršut se razlikuje od večine drugih pršutov, saj je proizveden iz prašičjega stegna brez nogice, kože in slanine, suho soljen z morsko soljo in začimbami, sušen na zraku brez dimljenja in zorjen najmanj 12 mesecev. Proizvajalci morajo pri njegovi proizvodnji upoštevati enotno recepturo in enotni tehnološki postopek ne glede na to, ali je proizveden v Sloveniji ali Hrvaški, surovina za proizvodnjo zaščitenega pršuta pa mora izhajati z območja slovenske ali hrvaške Istre oziroma širšega območja Hrvaške, medtem ko proizvodnja lahko poteka samo na območju istrskega polotoka. Končni proizvod slovenski proizvajalci označijo kot Istrski pršut, hrvaški pa kot Istarski pršut, pri tem pa se uporabi enotni logotip. Istrski pršut je za Slovenijo že 23. zaščiteni proizvod. Povzela B. J.

 

NOVI BANKOVEC ZA 20 EUR

E-pošta Natisni

V vseh državah evroobmočja je 25. novembra 2015 prišel v obtok novi bankovec za 20 EUR, ki bo postopoma nadomestil obstoječega.
Novi bankovec za 20 EUR bo tretji bankovec iz serije evrobankovcev, imenovane serije Evropa, ki bodo postopoma dani v obtok v naslednjih letih. Enako kot nova bankovca za 5 EUR in 10 EUR, ki sta v obtoku od leta 2013 oziroma 2014, bo novi 20-evrski bankovec imel več novih zaščitnih elementov. Nova serija bankovcev se uvaja postopno v naraščajočem vrstnem redu, v naslednjih letih tako sledijo še bankovci za 50 EUR, 100 EUR, 200 EUR in 500 EUR. Nova serija ima enako oblikovano podobo »obdobja in slogi« ter enake prevladujoče barve kot prva serija. Prva serija bo v začetku v obtoku vzporedno z bankovci serije Evropa, vendar bo postopoma umaknjena in bo sčasoma prenehala veljati kot zakonito plačilno sredstvo. Kljub temu bodo bankovci prve serije vedno obdržali svojo vrednost in jih bo v Banki Slovenije ter v ostalih nacionalnih centralnih bankah Evrosistema mogoče vedno zamenjati. S. V.
Fotografija arhiv ECB

 

PRAZNIK JABOLK V SELNICI OB DRAVI

E-pošta Natisni

Konec septembra 2015 je v Selnici ob Dravi potekal praznik jabolk. Kraj je od nekdaj, že iz časov Dravske banovine, znan po pridelavi jabolk, zato tamkajšnje turistično društvo in Kmetijska zadruga Selnica ob Dravi že nekaj let pripravljata večdnevno prireditev, na kateri okronajo kraljico jabolk ter izberejo najboljši jabolčni mošt, sok in kis. Tokrat je na prestol sedla že deseta kraljica, Taja Gril. Kmetijska zadruga Selnica ob Dravi je največja pridelovalka jabolk v kraju, saj ima jabolka nasajena na 47 hektarjih, ki so obnovljeni in pokriti z mrežo proti toči. A. J.

 

DRŽAVNO OCENJEVANJE IN RAZSTAVA POTIC V ŠENTJERNEJU

E-pošta Natisni

V Šentjerneju sta od 4. do 6. decembra 2015 v organizaciji članic Društva kmetic Šentjernej, Kmetijsko-gozdarskega zavoda Novo mesto in Zveze kmetic Slovenije potekala državno ocenjevanje in razstava potic.

Prireditev ohranja slovensko in lokalno pokrajinsko dediščino spretnosti in znanja naših babic ter spodbuja k razvijanju in dopolnjevanju z novimi okusi, znanji in izkušnjami. Številne udeleženke so na ocenjevanje prinesle 91 vzorcev potic. A.J.

 

 

 

 

Več ...
 

NAPRODAJ NOVA SPOMINSKA KOVANCA RS IN ZBIRKA EVROKOVANCEV 2015

E-pošta Natisni

Od novembra sta v izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije naprodaj dvoevrski spominski kovanec, ki obeležuje rimsko urbano naselbino v središču današnje Ljubljane, imenovano Emona, in letošnja zbirka evrokovancev, od decembra pa še dvoevrski kovanec s skupnim evropskim motivom ob 30. obletnici zastave Evropske unije. Osrednji motiv na spominskem kovancu Emona-Ljubljana, ki ga je izdala Republika Slovenija, sestavljata kompozicija črk, ki tvorijo napis Emona ali Aemona, in stiliziran načrt mesta. Avtor dizajna spominskega kovanca je Matej Ramšak, kovani pa so bili v kovnici na Slovaškem. V tehniki navadnega kovanja je na voljo za dva evra, v tehniki visokega sijaja v posebni embalaži – kapsuli pa za devet evrov.

Banka Slovenije je sočasno izdala zbirko kovancev 2015 v navadni tehniki za 25 evrov in v tehniki visokega sijaja za 45 evrov, ki vsebuje vse nominalne vrednosti evrokovancev s slovensko nacionalno stranjo, zbirateljski dvokovinski kovanec za tri evre, izdan ob 500. obletnici prvega slovenskega tiskanega besedila, in spominski kovanec za dva evra Emona-Ljubljana. Ob 30. obletnici potrditve zastave kot uradnega simbola Evropske unije so države članice evroobmočja izdale spominski kovanec za dva evra z enotnim dizajnom (evropska zastava, ki jo obkroža 12 stiliziranih ljudi). Poleg dizajna kovanca so na kovancu izpisani tudi letnici »1985-2015« in ime države izdajateljice v nacionalnem jeziku. Avtor dizajna spominskega kovanca je George Stamatopoulos, kovani pa so bili v kovnici v Italiji. V prodaji so na voljo za dva evra. S. V.

 

NAGRAJENCI ZADRUŽNE ZVEZE SLOVENIJE

E-pošta Natisni

Priznanje za trajni prispevek k razvoju slovenskega zadružništva prejme:
• IVAN KURE, na predlog Kmetijske zadruge Metlika
Letno priznanje za prispevek k razvoj zadružništva prejmejo:
• MIRO BOŠTJANČIČ, na predlog Kmetijske zadruge perutninarjev Pivka
• DRUŠTVO KMEČKIH ŽENA ŽIRI, na predlog Kmetijsko-gozdarske zadruge M Sora Žiri
• ROBERT FUJS, na predlog Kmetijske zadruge Radgona
• SONJA GUZELJ, na predlog Kmetijske zadruge Cerklje
• MARKO HARIH, na predlog Kmetijske zadruge Selnica ob Dravi
• IVAN HRGA, na predlog Mlekarske zadruge Ptuj
• JOŽE JUVANČIČ, na predlog Kmetijsko-gozdarske zadruge Litija
• MIRKO KEKEC, na predlog Perutninarske zadruge Ptuj
• PETER LEVSTEK, na predlog Kmetijsko-gozdarske zadruge Ribnica
• MARJAN MIHELIČ, na predlog Koroške kmetijsko-gozdarske zadruge Slovenj Gradec
• MARTIN NEMANIČ, na predlog Kmetijske zadruge Metlika
• IVAN OSET, na predlog Hmezad Kmetijske zadruge Petrovče
• ZLATA RIHTER, na predlog Kmetijske zadruge Šaleška dolina
• SLAVKO ROBLEK, na predlog Kmetijsko-gozdarske zadruge Sloga Kranj
• DRAGO ROŽANEC, na predlog Kmetijske zadruge Izlake
• ELIZABETA TAVČER JURČEK, na predlog Deželne banke Slovenije
• DUŠICA TURK, na predlog zadruge Vinakras Sežana
• FRANC ŽBOGAR, na predlog Kmetijske zadruge Tolmin
• ANTON ŽNIDERŠIČ, na predlog Kmečke zadruge Brežice
Priznanje ob posebnih priložnostih prejmejo zadruge:
• KMETIJSKA ZADRUGA METLIKA za 70 let delovanja
• KMETIJSKA ZADRUGA SELNICA OD DRAVI za 70 let delovanja
• KMETIJSKA ZADRUGA ŠALEŠKA DOLINA za 60 let delovanja

Nagrajencem in nagrajenim zadrugam iskreno čestitamo!

 

KMEČKI PRAZNIK NA DOBROVI

E-pošta Natisni

Na Dobrovi pri Šmartinskem jezeru je v nedeljo, 9. avgusta 2015, potekala govedorejska prireditev Kmečki praznik, ki jo že devetnajsto leto zapored organizirata Govedorejsko društvo Celje in Kmetijsko-gozdarski zavod Celje. Na prireditvi se tradicionalno srečujejo govedorejci in si izmenjajo rejske izkušnje, z druženjem pa popestrijo svojo avgustovsko nedeljo. V dopoldanskem delu prireditve je potekalo tekmovanje v košnji s kosilnicami, sledil je blagoslov traktorjev, popoldne pa so potekale kmečke igre, kjer je zmagala ekipa iz Slovenskih Konjic. B. J.

 

POLETNE ŠPORTNE IGRE MLADIH

E-pošta Natisni

Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine je v sodelovanju z Zvezo slovenske podeželske mladine pripravilo v soboto, 25. julija 2015, v Kropi poletne športne igre mladih. Na športnih igrah se mladi z različnimi igrami pomerijo v veliki igri za gradnjo kmetije, predvsem pa je njihov namen medsebojno druženje. Tematika celotne velike igre je bila tokrat Program razvoja podeželja 2015–2020, tekmovalci pa so prevzeli vlogo kmeta, ki se bori, vztraja, hodi od ene do druge institucije in se sooča s težavami, kot so suša, toča, poplava, veter, samo zato, da na koncu uspe in zgradi svojo kmetijo in uspešno kmetuje. A. J.

 

IZBOR NAJBOLJŠIH PODJETNIKOV V KMETIJSTVU

E-pošta Natisni

V juniju 2015 se je s konferenco Agrobiznis zaključil natečaj Agrobiznis, v okviru katerega so bile izbrane najboljše poslovne ideje v kmetijstvu in najinovativnejše podjetje v kmetijstvu. Med 34 kandidati so na konferenci predstavili pet zmagovalcev v treh kategorijah, med najboljšimi pa je bila tudi Kmetijska zadruga Šaleška dolina. Na konferenci, ki jo je organiziral častnik Finance, je zbrane v uvodu nagovoril mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. V okviru konference je potekala okrogla miza o načrtih in ukrepih za podporo kmetijskemu podjetništvu, kjer sta sodelovala tudi Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, in Sonja Anadolli, predsednica uprave Deželne banke Slovenije. V popoldanskem delu konference se je z razvojem lastne blagovne znamke predstavila Kmetijsko-gozdarska zadruga Škofja Loka. Cilj natečaja Agrobiznis, kjer poleg drugih partnerjev sodelujejo tudi Zadružna zveza Slovenije, Deželna banka Slovenije in Semenarna Ljubljana, je spodbujati podjetništvo in inovativnost na področju prehranske samooskrbe.

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij