Zanimivosti

IZBOR NAJBOLJŠIH PODJETNIKOV V KMETIJSTVU

E-pošta Natisni

V juniju 2015 se je s konferenco Agrobiznis zaključil natečaj Agrobiznis, v okviru katerega so bile izbrane najboljše poslovne ideje v kmetijstvu in najinovativnejše podjetje v kmetijstvu. Med 34 kandidati so na konferenci predstavili pet zmagovalcev v treh kategorijah, med najboljšimi pa je bila tudi Kmetijska zadruga Šaleška dolina. Na konferenci, ki jo je organiziral častnik Finance, je zbrane v uvodu nagovoril mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. V okviru konference je potekala okrogla miza o načrtih in ukrepih za podporo kmetijskemu podjetništvu, kjer sta sodelovala tudi Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, in Sonja Anadolli, predsednica uprave Deželne banke Slovenije. V popoldanskem delu konference se je z razvojem lastne blagovne znamke predstavila Kmetijsko-gozdarska zadruga Škofja Loka. Cilj natečaja Agrobiznis, kjer poleg drugih partnerjev sodelujejo tudi Zadružna zveza Slovenije, Deželna banka Slovenije in Semenarna Ljubljana, je spodbujati podjetništvo in inovativnost na področju prehranske samooskrbe.

 

PRAZNIK IDRIJSKIH ŽLIKROFOV 2015

E-pošta Natisni

Zadnjo avgustovsko soboto, 29. avgusta 2015, bo Idrija ponovno zaživela s Praznikom idrijskih žlikrofov. Ahacijev trg bo že v jutranjih urah popestrila tržnica z lokalnimi izdelki, kjer bodo obiskovalce poleg kosila z idrijskimi žlikrofi čakala doživetja v obliki delavnic, prikazov in degustacij. Že v zgodnjih dopoldanskih urah se bo v kotlih pod spretnimi kuhalnicami lovcev pripravljala ena od mesnih omak, divjačinska bakalca, ki je nekdaj dajala moč idrijskim knapom in brez katere ni minilo nobeno praznično slavje. S pomočjo ljubiteljev in strokovne komisije za senzorično ocenjevanje bomo izbrali najboljše idrijske žlikrofe v letu 2015. Vabljeni vsi, še posebej pa dobri jedci – ljubitelji odlične slovenske kuhinje! P. K. Več informacij o programu prireditve je na voljo na: www.icra.si, ICRA d.o.o. Idrija.

 

PODEŽELJE V MESTIH LJUBLJANA IN MARIBOR

E-pošta Natisni

Pridite v soboto, 5. septembra 2015, na Pogačarjev trg v Ljubljani na Podeželje v mestu Ljubljana in v soboto, 10. oktobra 2015, na Trg Leona Štuklja v Mariboru na Podeželje v mestu Maribor.

Več ...
 

NARAVNO GNOJENJE V DOMAČEM VRTU

E-pošta Natisni

Dehteča facelija, inkarnatka živahnih barv in rožnato belo cvetoča ajda na prvi pogled morda ne sodijo na domači zelenjavni vrtiček, saj si njihovih listov in plodov nekako ne predstavljamo na krožniku ali v solati. Pa vendar je dobro, da jih v vrtu sejemo prav vsako leto, saj spadajo v skupino rastlin, poznanih tudi kot »zeleno gnojilo«, ki jih sejemo od pomladi do jeseni na prazne gredice, pred naslednjim posevkom vrtnin.


Prazne gredice namreč kaj hitro prerase plevel, nezaščitena tla pa so izpostavljena tudi različnim vremenskim neugodnostim. Ker rastline za zeleno gnojenje hitro rastejo, neporaščeno površino kmalu zaščitijo, hkrati pa prst obogatijo s hranili. Nekatere rastline imajo tudi močne in globoke korenine, s katerimi rahljajo tla, druge izločajo snovi, ki odganjajo talne ogorčice, spet tretje bogatijo tla z dušikom, večina med njimi pa je medovitih.


S setvijo rastlin za zeleno gnojenje lahko začnemo že aprila, ko z vrta poberemo zimsko solato in prezimni radič. Maja in v začetku junija zeleno gnojimo gredice, s katerih smo pobrali zgodnjo solato, zgodnjo kolerabico in korenček, redkvico in čebulo majski srebrnjak. Po šestih tednih zeleno gnojilo pokosimo in vdelamo v tla, julija pa na tistih gredicah nadaljujemo s setvijo in presajanjem korenčka, kitajskega zelja, črne redkve, ohrovta, strniščne repe in endivije. Zeleno sejemo spet septembra, ko je veliko gredic že praznih. Do prve slane, ki jih bo uničila, pa bodo rastline že bujno zrasle. Odmrto zelenje bomo spomladi vdelali v tla in nadaljevali s setvijo zgodnje zelenjave. Tla bodo imela dobro strukturo, dovolj bodo vlažna, propustna in bogata.

NAJPOGOSTEJŠE RASTLINE ZA ZELENO GNOJENJE

Rastline, ki so primerne za zeleno gnojenje, morajo rasti na vsakih tleh, saj jih pogosto sejemo na površinah, kjer so tla revna in utrujena. Facelija zelo hitro raste in v cvetenju polepša vrt ter predstavlja izdatno čebeljo pašo, izločki njenih korenin pa odganjajo talne ogorčice.

  • Ajda za seboj pusti čisto gredico, cveti belo roza in je odlična čebelja paša.
  • Oljna redkev z gostimi in globokimi koreninami rahlja in zrači tla ter preprečuje razvoj talnih ogorčic in širjenje plevela, prav tako bela gorjušica.
  • Neprezimna perzijska detelja in prezimna inkarnatka bogatita tla z dušikom, obenem pa sta tudi odlična čebelja paša.
  • Lucerna uspeva tudi na sušnih območjih in z velikim pridelkom zelene mase izboljšuje rodovitnost tal. Mešanica za zeleno gnojenje Biovrt vsebuje seme rastlin v različnih kombinacijah in predstavlja kompletno zeleno gnojilo.

Poljedelci, sadjarji in vinogradniki po svetu uporabljajo zeleno gnojenje že zelo dolgo, vedno bolj pa se uveljavlja tudi v vrtnarstvu in vrtičkarstvu, saj je prijazno okolju, živalim, rastlinam in seveda človeku.

Besedilo Andreja Tomšič, Semenarna Ljubljana

 

20. JUBILEJNI KOLESARSKI MARATON ČEŠENJ

E-pošta Natisni

Vinska klet Goriška Brda letos v soboto, 6. junija 2015, že 20. zapored prireja Kolesarski maraton češenj. Kolesarski maraton češenj je rekreativna kolesarska prireditev s startom v Ljubljani, postankom v Ajdovščini in ciljem v Vinski kleti »Goriška Brda« na Dobrovem – vse skupaj 108 km. Maraton se začne ob 8.30 uri in poteka v vsakem vremenu, prihod kolesarjev v klet je predviden ob 13.30 uri. Več informacij na http://www.klet-brda.si/si/maraton-cesenj. N. Š.

 

MLADI SO SE POMERILI V ZNANJU IZ KMETIJSTVA

E-pošta Natisni

Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije in Zveza slovenske podeželske mladine sta v aprilu 2015 na Gomilskem organizirali državni kviz »Mladi in kmetijstvo 2015«. Letošnji gostitelji so bili mladi iz vrst DPM Spodnje Savinjske doline, ki so si lani priborili čast, da je kviz organiziran v njihovi regiji in pod njihovim vodstvom. Na kvizu se je devet ekip pomerilo v znanju iz tem o jagodičju, polžih, ohranjanju biotske raznovrstnosti in o drogah. Slavila je ekipa DPM Mislinjske doline, tako da se kviz drugo leto seli na Koroško. Zapisala Petra Simonišek

 

S KARTICO KLUBA KALIA DO UGODNEGA KREDITA DBS

E-pošta Natisni

Deželna banka Slovenije v sodelovanju s Semenarno Ljubljana članom kluba Kalia, torej strankam trgovin Kalia in Rodovita, ponuja ugodne spomladanske kredite za kmetijsko dejavnost, ureditev vrta in uresničitev tudi tistih želja, ki niso vezane na kmetovanje in vrtnarjenje. S kartico kluba Kalia si lahko ugoden kredit zagotovite v 85 poslovalnicah Deželne banke Slovenije do konca junija. S. V.

 

15. VRH KMETIJSKIH IN ŽIVILSKIH PODJETIJ

E-pošta Natisni

Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pripravlja 15. Vrh kmetijskih in živilskih podjetij, ki se bo odvijal 3. junija 2015 v Portorožu. Organizatorji pripravljajo pester program z uglednimi gosti iz tujine in Slovenije. Predstavljena bo ocena razmer v kmetijstvu in živilstvu ter poslovanje panoge v letu 2014. Ugledni gostje iz tujine pa se bodo dotaknili hrvaške živilske industrije in trgovine JV Evrope. Več na http://vrh-zkzp.gzs.si/.

 

MUZEJ OD PLANINE DO PLANIKE KOBARID

E-pošta Natisni

V Mlekarni Planika Kobarid so uredili muzej Od Planine do Planike, ki so ga posvetili predstavitvi tradicije pašništva in sirarstva v Posočju od njenih prvih začetkov pa vse do proizvodnje v Mlekarni Planika danes. V muzeju se obiskovalci seznanite z osnovami mleka in njihovimi frakcijami, kot so sirotka, skuta, maslo in pinjenec, izveste vse o izdelavi sira in masla, lahko pa se tudi preizkusite v molži krave Cike. V sklopu muzeja si lahko ogledate kratek filmček. Po dogovoru vam pripravijo tudi degustacijo izdelkov ali pastirsko malico ali kosilo. Več informacij je na spletni strani www.mlekarna-planika.si. U. M.

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij